Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar från Moçambique i Kapise, Malawi.

Fler än 5000 människor har flytt från sina hem i Moçambique, de flesta av dem är äldre, kvinnor och barn.

Så kan dina aktier rädda liv

Att ge en aktiegåva är ett sätt att stödja Läkare Utan Gränser. När du som äger aktier skänker aktieutdelningen betalar du inte kapitalskatt på utdelningen.

Sedan 2006 är möjligt för privatpersoner att skattefritt skänka sin aktieutdelning till skattebefriade ideella organisationer med allmännyttiga ändamål. Sedan 2009 omfattas även ägare av fåmansbolag av reglerna. Du som ägare kan alltså skänka en kontant utdelning av ditt bolags vinst helt skattefritt. Det innebär att din gåva ökar med 40 procent i värde, pengar som räddar liv.

VILLKOR FÖR ATT INTE BETALA KAPITALSKATT PÅ AKTIEUTDELNING

  • Det rör sig om kontant utdelning från ett bolag. Det gäller såväl börsnoterade bolag som fåmansbolag.
  • Aktierna är registrerade på dig som privatperson.
  • Du anger att du vill skänka din aktieutdelning innan bolagsstämman äger rum.

SÅ SKÄNKER DU VÄRDEPAPPER:

Du kan skänka dina värdepapper till Läkare Utan Gränser. Värdepapper kan vara aktier, fondandelar, obligationer, aktieindexobligationer mm. Vi är helt befriade från reavinstskatt vilket betyder att hela beloppet går till vårt arbete när vi får ett gåvobrev från dig och säljer värdepappren.​

På grund av banksekretess får vi inte alltid fullständig information om vem som överför värdepapper eller utdelning. För att vi ska kunna bekräfta att vi mottagit dina värdepapper eller din utdelning ber vi dig därför att kontakta oss via email eller telefon och ge oss information kring din värdepappersgåva. Det vi behöver veta är:

  • Vilken typ av värdepapper (aktier, fondandelar, obligationer etc.)
  • Vilken/vilka banker värdepappret/värdepappren kommer ifrån
  • Namn på värdepapper (t.ex. aktie: Ericsson A eller fond: Swedbank Sverigefond).
  • Antal värdepapper du vill skänka

Utan denna information riskerar din gåva att registreras som anonym.

Läkare Utan Gränser har depå i Handelsbanken och fondkonton i alla större banker för att kunna ta emot värdepapper. För överföring går det bra att prata med din bank, men till följd av ovan nämnda banksekretess är det också viktigt att du informerar oss om överföringen. Om det går att lämna ett textmeddelande vid överföringen får du gärna be banken fylla i ditt namn för att därigenom underlätta identifieringen av inkomna värdepapper.

Information om hur du skänker din aktieutdelning finns längre ner på sidan.

Tack för ditt stöd!
 

Kontakta mig så berättar jag mer

Josefin Victorin

Bifogade filer

SÅ SKÄNKER DU DIN AKTIEUTDELNING:

1.

Om du har dina aktier hos en bank eller annan kapitalförvaltare ska du göra Läkare Utan Gränser till mottagare, ”rättighetshavare”, till din utdelning senast en vecka före bolagsstämman. Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagets hemsida för att se när bolagsstämman äger rum, om du inte redan fått inbjudan som aktieägare.

2.

Din bank eller kapitalförvaltare hjälper dig att fylla i blanketten ”Anmälan om rättighetshavare för VP-konto”. Klicka här för att ladda ner blanketten. Om du har ett fåmansbolag och vill skänka din aktieutdelning, kontakta din bank så betalar de ut utdelningen till oss. Det kan vara bra att dokumentera gåvan som bevis vid revision. Det ska upprättas ett gåvobrev som ska skickas till oss (mottagaren) tillsammans med en utdelningskupong. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

3.

Om du är kund hos Avanza kan du direkt hos nätmäklaren välja att ge din utdelning som en gåva till oss, följ instruktionerna i Avanzas depå när du är inloggad på hemsidan. Vid aktieutdelning till oss från Avanza skickas inga givaruppgifter till Läkare Utan Gränser, vilket gör att du som givare måste kontakta oss så att vi kan registrera din gåva korrekt. Har du Handelsbanken, Swedbank, SEB eller Nordea skickas uppgifterna vidare automatiskt. 

Hur använder vi ditt och andras bidrag?

Vi strävar efter att så stor del av de insamlade medlen som möjligt ska gå till våra insatser runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur vi använder våra pengar. Under 2016 fördelade vi våra utgifter på följande sätt:

  • Ändamålskostnader 91,4%
  • Insamlingskostnader 7,0%
  • Administrativa kostnader 1,6%

Fler gåvor

Skänk en värdefull minnesgåva

Minnesgåvor gör att vi kan vara på plats för att rädda liv där det behövs som mest. Hedra minnet av en anhörig med en minnesgåva vid begravningen.

Ge bort en gratulationsgåva

Ge bort en gratulationsgåva som present och rädda liv oavsett om den skänks som dopgåva, bröllopsgåva eller högtidsgåva.

Rädda liv med SMS

Sms:a din gåva till Läkare Utan Gränser. Nu kan du även bli månadsgivare via SMS! Din sms-gåva räddar liv i kriser och katastrofer.

Gåvobevis

Världens bästa present? Liv. Nu kan du beställa ett fint gåvobevis med en bild från vårt arbete i fält.

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Så kan dina aktier rädda liv

Att ge en aktiegåva är ett sätt att stödja Läkare Utan Gränser. När du som äger aktier skänker aktieutdelningen betalar du inte kapitalskatt på utdelningen.

Gåvor från Stiftelser räddar liv

För att kunna rädda liv och lindra nöd är vi beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Tack vare er är vårt arbete möjligt.

Engagera dig

Bli Företagspartner

När ni stödjer oss med över 1 000 000 kronor kan ni bli vår Företagspartner och en viktig del i vårt arbete för att rädda liv och lindra nöd. 

Starta en egen insamling!

Att samla in pengar och sprida information om vårt arbete är en mycket viktig del av det vi gör och vi vill gärna välkomna dig att hjälpa till.

Pluggannonser

Pluggannonser kan fritt användas i tidningar, magasin och på internet, när utrymme och möjlighet ges.