Hoppa till huvudinnehåll

Nepal

När Nepal drabbades av en jordbävning satte vi snabbt in akutinsatser för att ge drabbade människor sjukvård.
Foto: Brian Sokol
Ett team besöker byar Gorkha-distriktet. På grund av den ottillgängliga terrängen måste man färdas med helikopter.

Nepal

Den 25 april och 12 maj 2015 skakades Nepal av två kraftiga jordbävningar. Uppskattningsvis 8 500 personer dödades och 20 000 skadades.

Kort efter jordbävningen i april (med en magnitud på 7,8) fanns team från Läkare Utan Gränser snabbt på plats för att i första hand nå fram till bosatta i avlägsna bergstrakter. Jordbävningens epicentrum var i Gorkha distriktet, åtta mil väster om huvudstaden Kathmandu. 

Hör läkaren Henrik Jörnvall berätta om uppdraget i Nepal:

Vi hade ett system för att via helikopter kunna ge medicinsk vård och remittera akuta fall till sjukhus. Vi satte upp kliniker i byar i sex distrikt för att svara mot de behov som invånarna i första hand ville ha hjälp med. Det gällde barn under fem år, gravida kvinnor och mental hälsa.

I Gorkha distriktet satte vi upp ett uppblåsbart tältsjukhus med 20 sängplatser. Där fanns en operationssal och rum för akuta fall. Sjukhuset ersatte den lokala vårdcentral som förstörts av jordbävningen.  Ett par månader senare kunde hälsovårdsmyndigheterna öppna en ny enhet. Vi satte också upp en tältklinik i ett annat distrikt, som också drabbats hårt av jordbävningen. Vår personal gav basal hälso- och sjukvård och genomförde smärre operationer.

Jordbävningen i maj

Eftersom vi hade team på plats då den andra jordbävningen inträffade i maj kunde vi inom några timmar ge medicinsk hjälp.

Då många avlägsna byar jämnats med marken och monsunregnen var på väg delade vi ut tält och fokuserade på sanitära frågor. Vi transporterade ut cirka 6 000 tält, både landvägen och via flyg. Också material för att kunna bygga upp mer permanenta skydd fraktades. Då monsunen kom hade nästan 10 000 hushåll fått någon form av skydd.

Mellan april och juli hade vi mer än 2 500 patientbesök och över 7 000 personer fick psykologhjälp, de flesta via helikopter. Vår personal gav 240 personer akutvård och sjukgymnastik vid ortopedsjukhuset i Kathmandu. Vi distribuerade mat, tält och hygienartiklar till nästan 15 000 hushåll.

Fortsatta insatser

Efter den mest akuta fasen drog vi ner aktiviteterna i juli men har fortsatt med två projekt. I Sangha, öster om Kathmandu, arbetade vi på ett rehabiliteringscenter för personer med ryggradsskador. Efter jordbävningen var det många patienter som måste opereras. Vi bidrog bland annat med sjukgymnastik, medicinsk uppföljning och mental hälsovård. Vi satte också upp en ny rehabiliteringsavdelning med plats för 50 patienter. Alla våra aktiviteter överlämnades till centret i slutet av året.

Ett annat av våra team arbetade tillsammans med lokal sjukvårdspersonal vid en vårdcentral i Charikot, en by i Dolakha distriktet, epicentrum för jordbävningen i maj. Vi tog hand om akutfall, där fanns en operationssal, och vi stöttade laboratorieverksamhet och röntgenavdelningen. I slutet av året avslutade vi aktiviteterna.
 

Senast uppdaterad 14 juli 2016

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare