Hoppa till huvudinnehåll

Att stänga ett projekt

Foto: Louise Annaud/Läkare Utan Gränser
Inne på Läkare Utan Gränsers akutmottagning i Mosul, Irak (2017).

Ofta kommer en tidpunkt när vårt arbete inte längre är nödvändigt. Det kan vara när en epidemi eller en konflikt har avtagit eller när lokala organisationer kan ta över verksamheten

När detta kan eller bör ske varierar från situation till situation och är ibland ett beslut som är svårt att fatta. Processen som föregår ett sådant beslut är komplicerad och beror på projektet, situationen runtomkring, de resurser som finns på plats och den bedömning som görs av personalen på plats och på huvudkontoret.

2009 lämnade vi till exempel över vårt hiv/aidsprogram i Kambodja till lokala aktörer. Året därpå, 2010, hade läget i Liberia blivit relativt stabilt efter många år av inbördeskrig och ett antal projekt kunde överlämnas. Samma år stängde vi Bon Marche-sjukhuset i staden Bunia i Kongo-Kinshasa. Bedömningen var att situationen i närområdet hade förbättrats och att de akuta behoven var större på andra platser.

I varje enskilt fall gör vi vårt bästa för att säkerställa att vården fortsätter att hålla hög kvalitet. I många av våra projekt lägger vi stor vikt vid att utbilda och träna den lokalanställda personalen för att därigenom bidra till en kompetenshöjning i lokalsamhället och underlätta för dem att fortsätta bistå med nödvändig vård när vi avslutat eller lämnat över projektet.