Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En flicka blir vaccinerad mot hjärnhinneinflammation av en av våra medarbetare i Tchad. FOTO: Marja Scholten

En flicka blir vaccinerad mot hjärnhinneinflammation av en av våra medarbetare i Tchad. 

Hjärnhinneinflammation

Hjärnhinneinflammation, meningit, är en inflammation i hjärn- och ryggmärgshinnorna som kan bero både på bakterier och på virus. Den sprids via små droppar i utandningsluften och vid nära kroppskontakt. Ett nytt vaccin har visat sig ha god effekt.

Vilka är Symptomen på hjärnhinneinflammation?

Hjärnhinneinflammation bryter ut 2-10 dagar efter smittotillfället, vanligen efter fyra dagar. Symptomen är hög feber, stelhet i nacken, huvudvärk, kräkningar, kramper, blödningar, utslag i huden och i vissa fall medvetslöshet.
 
Hjärnhinneinflammation kan orsakas av såväl virus som en grupp bakterier varav några är mycket farliga. Om patienten inte snabbt kommer under behandling är risken att dö mycket hög.
 
Trots snabb behandling kan hjärnhinneinflammation ge bestående skador som nedsatt hörsel, neurologiska problem och förlamningar. Det drabbar 10-20 procent av patienterna. Hjärnhinneinflammation orsakad av meningokockbakterien (meningokok-meningitis) är speciellt farlig eftersom den är mycket smittsam och kan skapa epidemier. Hjärnhinneinflammation orsakad av virus går inte att behandla men är sällan allvarlig och går över av sig själv.

Klicka på bilden för att se fältberättelser om hjärnhinneinflammation:

Behandling och vaccin mot hjärnhinneinflammation

Patienter med bakteriell hjärnhinneinflammation behandlas med antibiotika, som injiceras direkt i blodet. Det är viktigt att behandlingen sätts in så snabbt som möjligt. Sedan 2010 finns ett nytt effektivt vaccin som också är betydligt billigare än de som använts tidigare. Vaccinet kallas MenAfricaVac. Vaccinet mot hjärnhinneinflammation gavs i en första kampanj till cirka 60 miljoner personer i några av de länder som ingår i det så kallade meningitbältet (länder söder om Sahara). I slutet av 2012 hade totalt drygt 110 miljoner vaccinerats mot hjärnhinneinflammation. 

Sjukdomens Utbredning

I länderna i meningitbältet, från Senegal i väster till Etiopien i öster, är hjärnhinneinflammation sedan länge ett stort hälsoproblem. Men sedan massvaccinering påbörjats i allt fler länder i området har antalet fall minskat kraftigt. 2009, ett år med hög förekomst av hjärnhinneinflammation, rapporterades 88 000 sjukdomsfall in till WHO. 2014 var siffran 11 500. 
 
Risken att bli smittad är särskilt stor under torrperioden mellan december och februari i meningitbältet. Med det nya vaccinet mot hjärnhinneinflammation förväntas antalet inrapporterade fall sjunka ytterligare.

Så arbetar vi

Vi använder det nya vaccinet MenAfriVac, som ger skydd i tio år, mot hjärnhinneinflammation.
 
Vi arbetar för att världens rika länder och internationella organisationer avsätter ekonomiska resurser för att säkra ett tillräckligt stort lager vaccin för att också täcka det afrikanska behovet.
 
Vi arbetar även för att läkemedelsindustrin i sin forskning utvecklar nödvändigt vaccin till ett överkomligt pris för de fattiga länderna, och för att vaccin mot hjärnhinneinflammation blir en standard i det paket som används i utsatta områden på barn.
 
Under 2014 vaccinerade vi 75 100 människor under stora utbrott av hjärnhinneinflammation.

Aktuellt om Hjärnhinneinflammation

En patient med hjärnhinneinflammation får vård på en specialmottagning som drivs av Läkare Utan Gränser och hälsoministeriet i Nigers huvudstad Niamey. FOTO: Sylvain Cherkaoui
Nyheter från fältet

Brist på vaccin försenar kampen mot hjärnhinneinflammation

Över 6 000 misstänkta fall och 443 dödsfall. Så ser statistiken ut för det utbrott av hjärnhinneinflammation i Niger som har pågått i tre månader. Hjärnhinneinflammation är en sjukdom som det går att vaccinera mot men för närvarande saknas det tillräckligt med vaccin för att en vaccinationskampanj ska kunna genomföras.

Ali Ousmane, 53 år, från Marabout tar hand om sin 11 år gamla dotter Bariratou som har feber och övervakas av vår läkare Jessica. FOTO: Sylvain Cherkaoui
Nyheter från fältet

JESSICA KÄMPAR MOT HJÄRNHINNEINFLAMMATION I NIGER

Läkaren Jessica Svefors arbetar med vår insats för att bromsa utbrottet av hjärnhinneinflammation i Nigers huvudstad Niamey. Hon var med och startade vårt behandlingscentrum som gick från 35 bäddar till 350 på bara tre veckor.

Jessica Svefors arbetar för närvarande i Niger där ett utbrott av hjärnhinneinflammation krävt hundratals liv. FOTO: Sylvain Cherkaoui
Nyheter från fältet

NIGER: HUNDRATALS DÖDA I HJÄRNHINNEINFLAMMATION

Ett utbrott av hjärnhinneinflammation, meningit, har hittills krävt 352 människors liv i Niger. Utbrottet sträcker sig över flera av landets regioner och sedan januari har landets hälsovårdsmyndigheter rapporterat över 5 200 fall.