Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
För att avgöra graden av undernäring mäter vi omkretsen på överarmen.

För att avgöra graden av undernäring mäter vi omkretsen på överarmen. 

Undernäring

Undernäring uppstår när man i perioder inte får nog med mat som täcker kroppens energibehov. När ett barn blir undernärt kan det få kroniska skador på inre organ, bland annat på hjärna och lever. Barnet har också långt större risk att bli sjukt och dö eftersom immunförsvaret är nedsatt.

Symptom på undernäring

Det finns olika former av undernäring, även kallat svält. Akut undernäring är den mest livshotande typen av undernäring och uppstår ofta i samband med akut sjukdom, epidemier eller hungersnöd. Kronisk undernäring är när kroppen under en lång tid inte fått nog med mat, vitaminer eller mineraler med följd att den fysiska utvecklingen stannar av. Sist men inte minst kan man lida av vitamin- och mineralbrist, även om man får tillräckligt med mat. Detta kan komma till uttryck på flera sätt, till exempel kan man bli blind om man inte får tillräckligt med A-vitamin.

De synliga tecknen på undernäring kan vara många. Några barn kan få vätskeansamlingar och huden som är starkt uttorkad kan spricka under pressen och ge karakteristiska sår. Kroppens immunförsvar är allvarligt försvagat vilket betyder att barn blir sjuka och kan dö av infektioner. Men tillståndet kan också i sig vara dödligt.

Andra barn får ett karakteristiskt åldringsutseende med lös hud och tydliga knotor. Här har fettlagret och musklerna blivit reducerade. Undernäring drabbar barn hårdast av flera anledningar: barn växer snabbt och har därför större behov av näring än en vuxen, och barn är mer utsatta för smitta och sjukdom.

att Behandla undernäring

Vi behandlar undernärda både genom inläggning och genom besök i öppenvården. De svårt undernärda barnen behandlas oftast med särskild näringsberikad mat, som inte kräver tillagning. Det är en jordnötspasta som innehåller alla nödvändiga vitaminer, mineraler, proteiner och andra näringsämnen som små barn behöver.

Resultatet av en korrekt behandling är förvånansvärt bra. Efter en månad har de flest barn återvunnit 80 procent av sin normalvikt. Upp till 95 procent av de svårt undernärda barnen som blir behandlade överlever. Dessvärre har bara 10 procent av alla världens svårt undernärda barn tillgång till denna behandling.

Därutöver finns det ytterligare 36 miljoner barn som är det man kallar för moderat undernärda. Även om deras hunger inte är lika synlig så är konsekvenserna omfattande, eftersom undernäring hindrar ett barns utveckling, och för att de riskerar att bli sjuka och dö. Dessa barn har också behov av behandling. Vi har därför gått samman med forskare och experter för att ta fram en billig produkt som kan hjälpa dessa barn.

Utbredning

2014 uppskattar FN-organet World Food Programme  att 795 miljoner människor i världen inte får tillräckligt med mat. Det beräknas att 3,7 miljoner dödsfall bland barn under fem är relaterade till undervikt hos antingen barnet eller mamman.

VÅR insats

2014 behandlade vi ca 220 000 undernärda barn i öppna program och på kliniker.

För musen över bilden nedan för en interaktiv guide om undernäring

Aktuellt om Undernäring

Även sjukvården har drabbats hårt av konflikten i Nigeria. Läkare Utan Gränser är en av få organisationer med permanent närvaro i det drabbade området.
Nyheter från fältet

Nigeria: hjälpen räcker inte

DEBATT | Vart har barnen tagit vägen? Den frågan ställde sig Läkare Utan Gränsers internationella ordförande Joanne Liu när hon nyligen reste runt i nordöstra Nigeria. På klinikerna hon besökte fanns inga barn. Det var som om en hel generation hade försvunnit.

Undernärda barn i Tchad
Nyheter från fältet

Matbrist hotar hundratusentals barn i Tchad

Omkring 3,4 miljoner människor i Tchad har ingen tryggad tillgång till mat och nästan 400 000 barn är i riskzonen för att bli akut undernärda.

I Bihar i Indien behandlar vi undernäring. Vår personal väger ett barn.
Nyheter från fältet

VÅRD I HEMMET – EFFEKTIVT SÄTT ATT BEHANDLA AKUT UNDERNÄRING

Vård i hemmet kan vara ett effektivt sätt att behandla även allvarlig akut undernäring hos indiska barn. Det visar en studie vi genomfört i delstaten Bihar i norra Indien.

FOTO: Nick Owen
Nyheter från fältet

GATLUOKS KAMP MOT UNDERNÄRING OCH MALARIA

Det finns så många undernärda barn i Leer, en stad i Sydsudan, att situationen är akut, berättar våra team som ser problemet på plats. Det finns flera faktorer som har bidragit till situationen. Sedan konflikten bröt ut i Sydsudan i mitten av december, har många hem och även våra sjukhus plundrats och förstörts.