Hoppa till huvudinnehåll
Tove Tikkanen Jönn och Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser
Publicerad 17 november 2022

Var går gränsen? Om undernäring och svält

Foto: Läkare Utan Gränser
Tove Tikkanen Jönn och Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser

Just nu väller det in rapporter om matbrist och hungersnöd från flera håll i världen. Men vad är egentligen undernäring och hur behandlar man det på bästa sätt?

Närmare 924 miljoner människor (11,7 procent av världens befolkning) hade en allvarligt osäker livsmedelsförsörjning under 2021, vilket är en ökning med 207 miljoner människor på två år, enligt FN. I det här avsnittet av podden ”Uppdrag: Rädda liv” berättar Mia Hejdenberg, sjuksköterska och medicinsk humanitär rådgivare för Läkare Utan Gränser i Sverige, om de främsta orsakerna till att någon blir undernärd. Men hur behandlar man ett barn som är undernärt och varför pratar Läkare Utan Gränser så sällan om svält?

Vi får också en rapport från en del av världen som just nu är hårt drabbat av undernäring av läkaren Simba Tirima, representant för Läkare Utan Gränsers arbete i Nigeria. Sedan början av året har våra team i nordvästra Nigeria tagit emot ett ovanligt stort antal undernärda barn.

- Tyvärr är situationen han beskriver inte unik, säger Mia Hejdenberg efter att ha lyssnat på Simba Tirima. De här typerna av historier hör ju vi just nu komma, inte bara från Nigeria, utan från så många andra ställen i världen. Det är så typiska situationer han beskriver. Lyssnar man på hans berättelser så får man en inblick i hur det kan vara i en zon där det råder ordentlig undernäring och hungersnöd. Det hade kunnat handla om Tchad, om Somalia eller delar av Sydsudan.

Lyssna på vår podcast här