Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En barnläkare på ett av våra tillfälliga sjukhus i Tacloban.

En barnläkare på ett av våra tillfälliga sjukhus i Tacloban. Dessa har avvecklas under 2015.

Vi kommer starta ett nytt program som rör sexuell och reproduktiv hälsa.

Ett team anländer till ön Victory för att utvärdera behoven.

Filippinerna

Under 2015 kunde Läkare Utan Gränser avsluta alla aktiviteter på Filippinerna efter orkanen Haiyan som drabbade ögruppen 2013.

Varför arbetar vi på Filippinerna?

  • Sexuell och reproduktiv hälsa

I juni avslutade vi alla de program som vi startat. De gällde bland annat medicinska insatser med tillfälliga tältsjukhus, mental hälsa och tillgång till läkemedel och medicinsk utrustning. Också stödet till barn- och mödrahälsovård vid provinssjukhuset på ön Leyte avvecklades, likaså hjälpen till återuppbyggnad av tre sjukhus på öarna Leyte och Samar.

minska antalet fall av livmoderhalscancer 

Under året har vi gjort en rad bedömningar på olika platser i landet för att identifiera eventuella behov av långsiktiga insatser. Som ett resultat av detta kommer ett nytt program att starta 2016 i huvudstaden Manilla som rör sexuell och reproduktiv hälsa. Programmet ska genomföras i samarbete med Likhaan, en nationell organisation. Ett av målen är att minska antalet fall av livmoderhalscancer genom tidig upptäckt och vaccination mot HPV, humant papillomvirus. 

Under 2015 hade vi:

  • 1 300 öppenvårdskonsultationer

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2015. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 27 juni 2016.
 

Det här arbetar vi med i Filippinerna

När vi arbetar i naturkatastrofer använder vi ofta uppblåsbara fältsjukhus. Här i Filippinerna i samband med tyfonen Haiyan.

Naturkatastrofer

Efter mer än 40 års erfarenhet av katastrofarbete har vi blivit experter på att snabbt sätta in akutinsatser under naturkatastrofer.

Aktuellt om Filippinerna

Ett kirurgiskt team bestående av en kirurg, narkosläkare och operationssköterska anlände till Manila i lördags, redo att rycka ut till de drabbade områdena. Foto: MSF
Nyheter från fältet

TYFONEN HAGUPIT: TEAM REDO ATT NÅ UT TILL DRABBADE

Våra team på plats i Filippinerna har rapporterat om starka vindar och kraftigt regn i staden Tacloban i samband med att tyfonen Hagupit, även kallad Ruby, drog in över staden Dolores i östra Samar vid 21.00 lokal tid igår. Just nu är det svårt att få en uppfattning om skadegörelsen i Samar då det inte finns elektricitet och kommunikationslinor är brutna på större delen av ön.

Ett team organiserar vår utrustning på vårt sjukhus i Guiuan. FOTO: Julie Remy
Nyheter från fältet

TYFONEN HAGUPIT PÅ VÄG MOT FILIPPINERNA

Det är drygt ett år sedan Filippinerna drabbades hårt av tyfonen Haiyan, och nu kommer rapporter om att en ny tyfon närmar sig ö-nationen. Tyfonen Hagupit, som också kallas Ruby, förväntas dra in över Filippinerna under helgen och våra team förbereder sig nu för att kunna bistå med akutsjukvård.

Läkare Utan Gränser bygger upp ett tillfälligt sjukhus i Guiuan så att patienterna inte ska behöva vårdas i tält tills ett ordentligt sjukhus finns på plats. FOTO: Juan Anibal Ordenes Vera
Nyheter från fältet

SEX MÅNADER EFTER TYFONEN HAIYAN

Under de sex månader som har gått sedan tyfonen Haiyan passerade Filippinerna har våra team bistått med akut- och primärvård på sjukhus och i mobila kliniker, försett berörda områden med rent vatten och hjälpt till att reparera avloppssystem och vårdcentraler på några av de mest utsatta platserna.