Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I Mexiko, vi ger basal sjukvård och psykosocialt stöd tilll migranter

I Mexiko har vi sedan 2011 gett basal sjukvård och psykosocialt stöd tilll migranter.

Mexiko - sjukvård till migranter

Under 2016 fortsatte Läkare Utan Gränser att hjälpa migranter och flyktingar från Centralamerika, och människor som utsatts för våld, i Acapulco, Tierra Caliente, Oaxaca och Reynosa.

Varje år flyr uppskattningsvis 400 000 människor undan våld och fattigdom i El Salvador, Honduras och Guatemala. De tar sig över gränsen till Mexiko i hopp om att kunna ta sig vidare till USA. Men även i Mexiko är de systematiskt utsatta för våld. 2016 registrerade vi mer än 15 000 migranter och flyktingar från Centralamerika i de skyddsläger där vi arbetar. 2 700 deltog i psykosociala aktiviteter eller möten som vi arrangerar.

En grupp som löper stor risk att utsättas för våld, både under flykten men också i sina hemländer, är HBTQ-personer. Marco är en 24-årig homosexuell man från Honduras. På grund av sin sexuella läggning diskriminerades han av sin familj och dödshotades av lokala gäng hemma. 

Vårt arbete i mexiko 2016

I Ixtepec, Tenosique och Celaya hade vi närmare 3 000 patientbesök, en del av dem gällde psykisk ohälsa. I Mexiko City har vi ett center för integrerad vård där våra team tog emot drygt 60 svårt utsatta personer som fick såväl medicinsk hjälp som psykologstöd. I Acapulco och Colonia Jardin fick drygt 2 800 personer psykologisk hjälp.

I Tierra Caliente tvingades vårdinrättningar på landsbygden stänga på grund av våld. Vi gjorde flera akutinsatser, bland annat genom att bistå med kejsarsnitt, och började i slutet av året använda mobila kliniker i ett par kommuner.

Parasitsjukdomen chagas 

Det projekt vi haft i Oaxaca, södra Mexico, för att bekämpa sjukdomen chagas avslutades i april, då vi överlämnade projektet till landets hälsovårdsmyndigheter. Chagas är en parasitsjukdom som framför allt förekommer i Latinamerika och som kan leda till döden.

I juli utbröt konfrontationer mellan grupper av lärare och landets säkerhetsstyrkor. Ett av våra team tog sig då till Nochixtlan, ett samhälle i Oaxaca, där personer som skadats fick behandling. Också familjer till saknade personer och avlidna fick psykologiskt stöd.

Sedan 2014 har vi haft ett projekt i Reynosa, norra Mexico, med inriktning på att förbättra akutvården på allmänsjukhuset. I september lämnade vi över projektet till hälsovårdsmyndigheterna, men vi har startat ett nytt projekt för att hjälpa dem som utsatts för våld. Det gäller både medicinska insatser som psykiskt stöd.

2016 i siffror:

  • 10 300 patientbesök i öppenvård
  • 4 200 individuella patientbesök för psykisk ohälsa
  • 1 800 gruppbesök för psykisk ohälsa

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 7 november 2017.

Det här arbetar vi med i Mexiko

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Vi stödjer med terapi i världens största flyktingläger Dadaab, Kenya.

Psykisk ohälsa

Vi erbjuder psykosocialt stöd både som en del i arbetet vid akuta insatser som naturkatastrofer, och som en integrerad del i befintliga projekt. Och i mer än 20 år har vi också erbjudit psykosocialt stöd till dessa människor. 

Aktuellt om Mexiko

Uppskattningsvis en halv miljon flyktingar korsar varje år gränsen till Mexiko.
Nyheter från fältet

På flykt undan våld och diskriminering

Flyktvägen norrut mot Mexiko och USA är kantad av våld och utsatthet. En grupp som löper stor risk att utsättas för våld, både under flykten men också i sina hemländer, är HBTQ-personer.

William bär sin fru Gloria till polisstationen. De vill rapportera ett överfall vid gränsen mellan Guatemala och Mexiko.
Nyheter från fältet

Extremt våld i Centralamerika skapar humanitär kris

En försummad flyktingkris pågår i Centralamerika där människor flyr våldet i Honduras, Guatemala och El Salvador. Under flykten till Mexiko och USA utsätts de flesta för våld, utpressning och kidnappningar.

En medarbetare från Läkare Utan Gränser hjälper en kvinna som reser med sina barn genom Mexiko.
Nyheter från fältet

Mexikos flyktvägar kantas av våld

Varje år korsar fler än 400 000 människor Mexiko. De flyr från våld, fattigdom och hot från kriminella gäng. Men på vägen utsätts många flyktingar för våld.

Familjer, kvinnor och ensamresande barn reser på "Dödens tåg" som tåget genom Mexiko kallas där migranterna utsätts för rån, våldtäkt och råkar ut för olyckor. FOTO: Anna Surinyach
Nyheter från fältet

VÅLDSKANTAD VÄG FRÅN MEXIKO

Farorna för de centralamerikaner som söker sig norrut, i hopp om att få uppfylla sina egen ”amerikanska dröm” i USA, tar ofta sin början vid Mexikos södra gräns. Här ligger de mexikanska delstaterna Chiapas, Tabasco, Campeche och Quintana Roo, med gräns mot länderna Guatemala och Belize söderut. Dessa södra mexikanska delstater består av regnskog, floder och berg – en tuff första anhalt på de många resorna mot det hägrande USA.