Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En pojke från Syrien behandlas för en brännskada i en mobil klinik i Bogovadja, Serbien.

En pojke från Syrien behandlas för en brännskada i en mobil klinik i Bogovadja, Serbien. 

Serbien

I slutet av 2014 skickade Läkare Utan Gränser ett team till Serbien. Tusentals migranter och asylsökande var då på väg genom landet till norra Europa.

Varför arbetar vi i Serbien?

  • Flyktingar

Vi upptäckte att migranter och asylsökande som saknade dokument inte blev korrekt registrerade eller erbjöds hjälp. Den kalla vintern innebar en stor risk för dem som tvingades att sova ute. I samarbete med myndigheter satte vi igång med att reparera och installera toaletter och duschrum i två tillfälliga asylboenden i Sjenica och Tutin.

I december 2014 började vi också att ge medicinsk hjälp till migranter, flyktingar och asylsökande i byarna Bogovadja och Subotica. Bogovadja ligger cirka 80 km från huvudstaden Belgrad. Subotica är beläget nära gränsen till Ungern. Vi hade mobila kliniker och distribuerade utrustning av olika slag – bland annat hygienartiklar, mat och köksföremål. De vanligaste hälsoproblem som våra team mötte var luftvägsbesvär och hudsjukdomar, en följd av det kalla vädret och dåliga sanitära förhållanden. Även kroppsskador förekom. Vi hade också patienter med kroniska sjukdomar som högt blodtryck och diabetes vilka vi försåg med läkemedel eftersom detta saknades. 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2014. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Här kan du hitta mer information om vårt arbete med flyktingar och migranter i Europa och läsa mer om vad vi gör i länderna FrankrikeItalien och Grekland

Senast uppdaterad: 20 aug 2015

Aktuellt om Serbien

Lervägen från gränsen till Refugee Aid Point i Serbien. Av de som kommit till Europa i år är 60 procent kvinnor och barn.
Nyheter från fältet

Sökande en framtid

Jag möter helt vanliga människor här. De kommer ensamma, med vänner, själva med små barn eller tillsammans med familjen. 

Afghanska flyktingar vid gränsen mellan Grekland och Makedonien
Nyheter från fältet

Flyktingar strandsatta efter nya restriktioner

Efter att flera europeiska länder infört nya gränsrestriktioner för afghanska flyktingar är tusentals nu strandsatta utan humanitär hjälp i Grekland och på Balkan.

Serbien. Flyktingar väntar på tåget i Presevo.
Nyheter från fältet

Bråttom

Vi tar dem till vår klinik. Pojken ser hängig ut och är väldigt blek. Medan föräldrarna försöker förklara hans symptom kräks han på golvet.

Serbien. Ett nytt tält sätts upp i refugee aid point för att skydda hjälpsökande från kyla och regn.
Nyheter från fältet

Strejk vid gränsen

Det är tåg- och taxistrejk vid grekiska gränsen. Registreringscentren och lägren på båda sidor om gränsen är fulla och människor väntar på att fortsätta sin resa via Makedonien och sedan in i Serbien.