Såväl vittnesmål från patienter som medicinska data från Läkare Utan Gränser tyder på att människor som försöker korsa gränsen mellan Serbien och Ungern utsätts för omfattande våld. Enligt de drabbade är det de ungerska myndigheterna som ligger bakom våldshandlingarna.
Slag med bälten och batonger, sparkar, olika former av förnedring, användning av pepparsprej och tårgas. Detta är exempel på det våld som människor vid gränsen mellan Serbien och Ungern rapporterar att de utsatts för, i syfte att avskräcka dem från att försöka ta sig in i Ungern.
– Det här våldet är urskillningslöst. Varje vecka tar vi emot flera patienter, inklusive barn, med stora blåmärken, djupa sår och skärsår, förskjutningar och frakturer, ofta på benen, armarna och ibland på huvudet, säger läkaren Andiela Marcetic.
– De fysiska skadorna vi behandlar överensstämmer med vittnesmål från patienter som berättar om våld och misshandel utfört av ungersk polis, innan de förs tillbaka till Serbien. Även om vi kan behandla en del av skadorna är vi väldigt oroade över de långsiktiga konsekvenserna av det här traumat, säger Andiela Marcetic.
Vakter kissade på dem
Sedan januari 2021 har våra mobila team gett vård till 423 patienter med skador som uppges bero på våldsamma incidenter vid den ungersk-serbiska gränsen. Många redogörelser vittnar om liknande händelseförlopp med misshandel och trakasserier, ofta med inslag av rasistiskt laddad förnedring. Vissa säger sig ha blivit bestulna på sina personliga tillhörigheter medan andra tvingats klä av sig, även mitt i vintern. De har även utsatts för andra former av förnedring som till exempel att gränsvakter kissat på dem.
Teamen har också behandlat skador som uppstått när människor fallit från ett fyra meter högt rakbladsstängsel som byggts vid gränsen.
– En patient hade ett två centimeter djupt snitt på överläppen från stängslet. Många andra rapporterar om frakturer över hela kroppen som de fått när de har fallit ner från stängslet, säger Andiela Marcetic.
Flera patienter, däribland två ensamkommande barn, har berättat för Läkare Utan Gränser hur de låstes in i en liten container innan de utvisades till Serbien. Inne i containern blev de attackerade av gränsvakter som även sprutade in pepparsprej. Två patienter rapporterar även om tårgas som ska ha använts i syfte att tvinga människor i containern att bereda plats för nyanlända.
– Vi fördes till en liten vit container tillsammans med 40 andra personer. Där tillbringade vi tolv timmar. Jag bad om att få gå på toaletten men de sade nej. Gränsvakterna sprejade flera gånger våra ansikten med pepparsprej och från ett litet fönster sprejade de även insidan av containern, berättar en av Läkare Utan Gränsers patienter.
– Det fick mig att börja hosta, smaken var bitter och vi kunde inte andas, säger en annan.
Avsiktligt våld
Enligt vittnesmålen är containrarna som används 2x4 meter, med en dörr och ibland helt utan fönster. Patienterna berättar hur de nekats tillgång till vatten, mat, toaletter och att de besprutats om de krävde något av detta. Vid samtal med andra personer har det framkommit att detta tillvägagångssätt inte är någon isolerad företeelse utan används på bred front.
– De här vittnesmålen visar att EU:s medlemsländer fortsätter att avsiktligt använda våld och andra skadliga metoder för att avskräcka människor från att söka asyl inom EU. De investerar i rakbladsstängsel och drönare samtidigt som de blundar för det oroväckande och exempellösa våld som äger rum vid gränserna, säger Shahbaz Israr Khan, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser på norra Balkan.
– De här metoderna orsakar inte bara allvarliga fysiska och psykiska skador, utan de tvingar också människor att ge sig ut på ännu farligare vägar, säger han.
Läkare Utan Gränser på plats
Läkare Utan Gränser har funnits i Serbien sedan 2014 och ger medicinsk vård till migranter på väg genom Balkan. För närvarande ger två mobila kliniker primärvård, psykosocialt stöd och hälsofrämjande aktiviteter i informella bosättningar i norra Serbien, nära gränsen till Ungern respektive Rumänien. Hittills har våra medicinska team behandlat 1844 patienter. Sedan 2021 har 423 patienter fått vård för fysiska skador, mestadels på armar och ben, inklusive blåmärken, led- och hudskador som påstås bero på fysiska övergrepp från ungerska gränsstyrkor eller skärsår på grund av rakbladsstängslet längs gränsen. Alla patienter som utsatts för våld vid gränsen rapporterar att de därefter förts tillbaka till Serbien.