Hoppa till huvudinnehåll

Bedrägerier

Det finns olika slags bedrägeribrott och vi vill därför ge några tips på hur du kan skydda dig själv eller någon du känner från att drabbas.

Romansbedrägeri

Om du blir kontaktad av en person som utger sig för att jobba för Läkare Utan Gränser via exempelvis sociala medieplattformar som Facebook, Instagram, Skype, Whatsapp eller olika dejtingappar och utger sig för att arbeta för Läkare Utan Gränser i något av våra internationella projekt, så är det sannolikt ett bedrägeriförsök.

Bedragaren arbetar gärna upp en nära och personlig relation som kan pågå under en längre tid och som så småningom ofta utmynnar i att personen behöver din hjälp efter att ha hamnat i någon slags knipa. Det kan till exempel vara att personen behöver hjälp med pengar för att täcka en hemresa, fraktkostnader av viktiga dokument såsom pass och visum, eller att personen blivit allvarligt skadad under sitt uppdrag och behöver pengar för att evakueras till sitt hemland för att få livsviktig vård.

Viktigt att veta om Läkare Utan Gränser:
 

  • Vi täcker alltid alla kostnader för vår utsända personal såsom resor, boende och visum och andra administrativa kostnader kopplat till personens uppdrag, oavsett vilket land de befinner sig i.  Vi ber heller aldrig någon av vår egen personal eller personalens familj eller vänner att skicka pengar för att täcka resekostnader.
     
  • Om vår personal blir sjuk under sitt uppdrag så täcker vi alla kostnader för resor och försäkringar. Personalen omfattas också av ett förmånspaket som täcker medicinska behov.
     
  • Vi skulle aldrig be vår personal betala för medicinska ingrepp för våra patienter.

 

Andra slags bedrägerier

Det finns även andra slags bedrägerier som man bör vara uppmärksam på och det kan gälla följande sätt:


Vid misstanke om bedrägeri

Om du har frågor eller om du misstänker att du har utsatts för ett bedrägeri som involverar Läkare Utan Gränser, så kontakta gärna oss på reception.sweden@stockholm.msf.org eller ring till vår växel: 010-199 32 00 så hjälper vi dig.

För dig som vill läsa mer om digital säkerhet i allmänhet rekommenderar vi hemsidan Säkerhetskollen.

Är du ett brottsoffer?

När du får reda på att du har blivit lurad eller bedragen så rekommenderar vi dig att anmäla situationen till polisen på 114 14 eller närmsta polisstation.

Du kan läsa mer om bedrägeri på polisens hemsida.

Brottsofferjouren erbjuder kostnadsfritt stöd till dig som blivit utsatt för brott, är vittne eller anhörig.