Hoppa till huvudinnehåll

Bedrägerier

Vi har uppmärksammat att Läkare Utan Gränsers namn ibland tyvärr används i syfte att begå olika slags bedrägeribrott. Det kan vara individer som felaktigt utger sig för att arbeta för oss eller som utger sig för att representera organisationen i syfte att lura människor på pengar.
 

Det finns olika slags bedrägeribrott och vi vill därför ge några tips på hur du kan skydda dig själv eller någon du känner från att drabbas.

Romansbedrägeri

Om du blir kontaktad av en person som utger sig för att jobba för Läkare Utan Gränser via exempelvis sociala medieplattformar som Facebook, Instagram, Skype, Whatsapp eller olika dejtingappar och utger sig för att arbeta för Läkare Utan Gränser i något av våra internationella projekt, så är det sannolikt ett bedrägeriförsök.

Bedragaren arbetar gärna upp en nära och personlig relation som kan pågå under en längre tid och som så småningom ofta utmynnar i att personen behöver din hjälp efter att ha hamnat i någon slags knipa. Det kan till exempel vara att personen behöver hjälp med pengar för att täcka en hemresa, fraktkostnader av viktiga dokument såsom pass och visum, eller att personen blivit allvarligt skadad under sitt uppdrag och behöver pengar för att evakueras till sitt hemland för att få livsviktig vård.

Viktigt att veta om Läkare Utan Gränser:

 • Vi täcker alltid alla kostnader för vår utsända personal såsom resor, boende och visum och andra administrativa kostnader kopplat till personens uppdrag, oavsett vilket land de befinner sig i.  Vi ber heller aldrig någon av vår egen personal eller personalens familj eller vänner att skicka pengar för att täcka resekostnader.
   
 • Om vår personal blir sjuk under sitt uppdrag så täcker vi alla kostnader för resor och försäkringar. Personalen omfattas också av ett förmånspaket som täcker medicinska behov.
   
 • Vi skulle aldrig be vår personal betala för medicinska ingrepp för våra patienter.

 

Andra slags bedrägerier

Det finns även andra slags bedrägerier som man bör vara uppmärksam på och det kan gälla följande sätt:

 • Personer som står med bössor och samlar in pengar på gator och torg. Detta har skett under sommaren 2019 i Uppsala.
   
 • Personer som låtsas vara personal i e-postmeddelanden som frågar efter återbetalning av donationer där de ibland benämner riktig personal från organisationen för att bygga trovärdighet.
   
 • Personer som online utger sig för att vara Läkare Utan Gränser och olagligt säljer receptbelagda narkotikaklassade läkemedel.
   
 • Personer som låtsas vara personal som har blivit gripna på väg hem från ett uppdrag och frågar efter pengar för att de ska bli frisläppta.
   
 • Personer som låtsas vara personal som ber om pengar för specifika medicinska ingrepp till fiktiva patienter.
   
 • Är det verkligen ni som ringer mig? Jag har fått SMS, är det från er? Här finns information om vilka nummer vi ringer och SMS:ar från, på samma sida hittar ni även information om våra värvare på stan. 


Vid misstanke om bedrägeri

Om du har frågor eller om du misstänker att du har utsatts för ett bedrägeri som involverar Läkare Utan Gränser, så kontakta gärna oss på reception.sweden@stockholm.msf.org eller ring till vår växel: 010-199 32 00 så hjälper vi dig.

För dig som vill läsa mer om digital säkerhet i allmänhet rekommenderar vi hemsidan Säkerhetskollen.


Är du ett brottsoffer?

När du får reda på att du har blivit lurad eller bedragen så rekommenderar vi dig att anmäla situationen till polisen på 114 14 eller närmsta polisstation.

Du kan läsa mer om bedrägeri på polisens hemsida.

Brottsofferjouren erbjuder kostnadsfritt stöd till dig som blivit utsatt för brott, är vittne eller anhörig.