Hoppa till huvudinnehåll

Givarrapport 2022

En sak behöver vi alltid: Givare som du

Utan dig hade vår årsredovisning för 2022 inte kunnat visa samma fina resultat som den gör. Vi hoppas att du kan känna stolthet.  För det är tack vare gåvor från personer som du som vi kunde utöka våra insatser i Ukraina och ta oss an nya utmaningar orsakade av klimatförändringar. Vi kunde också upprätthålla de projekt vi driver år efter år för att säkerställa tillgång till sjukvård för fler.
 

Oliver Schulz generalsekreterare Läkare Utan Gränser
"Du som är givare är en avgörande del av vårt arbete. Varmt tack för att du valt att vara en del av oss på Läkare Utan Gränser"
- Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Sverige
Psykologstöd i Ukraina | I krig drabbas alla! Fysiska skador är lätta att identifiera men krig bidrar också till svår stress och psykisk ohälsa. Möt vår psykolog som arbetar med att stötta barn i Ukraina.

Under 2022 var behoven större än någonsin

Krig, våld, naturkatastrofer, sjukdomsutbrott, hög inflation och ökade priser är alla faktorer som har bidragit till att fler människor saknar tillgång till livsviktig vård. I allt detta har du stått vid vår sida! 

För oss i Sverige kom kriget i Ukraina väldigt nära och det var många som engagerade sig och ville donera en gåva till våra insatser på plats. Vi skalade upp våra insatser där det var möjligt och skickade material till sjukhus i landet. För att kunna föra våra patienter bort från farliga platser gjorde vi om ett tåg till ett sjukhus och kunde ge patienterna vård under transporten. Vi startade också mobila kliniker i tunnelbanestationer där många människor sökt skydd från bomber. 

2022 var året när 30 länder rapporterade kolerautbrott. Naturkatastrofer, klimatförändringar och humanitära kriser bidrog till den kraftiga ökningen. Läkare Utan Gränser responderade på utbrott i bland annat Syrien, Nigeria, Kamerun, Niger, Libanon, Kongo-Kinshasa, Kenya och Haiti. 

Extrema väderhändelser har drabbat många människor svårt under 2022. Översvämningar i Sydsudan, Sydafrika och Pakistan, torka i Somalia och cykloner i Madagaskar och Filippinerna.  Vi arbetade på plats med att ge vård och att säkerställa tillgång till rent vatten och mat.

I flera länder har vi sett att allt fler barn kommer till oss med svår undernäring. I Baidoa, Somalia, där långvarig torka lett till missväxt, tog vi vissa dagar emot uppemot 500 barn med akut undernäring på våra vårdcentraler.

Vårdpersonal ger koleravaccin åt ett barn
Foto: Mohamad Cheblak
För första gången på 30 år drabbades Libanon av ett kolerautbrott. Läkare Utan Gränser hjälpte till med vaccinationer och med informationsinsatser om sjukdomen.

Tack vare gåvor från personer som du...

arbetade vi i 465 projekt i fler än 70 länder
genomförde vi över 3 miljoner rutinvaccinationer
assisterade vi vid drygt 300 000 förlossningar
gjorde vi mer än 12,5 miljoner patient-undersökningar
distribuerade vi över 1,74 miljarder liter vatten

Det här samlade vi in 2022

  • 651 livräddande miljoner skänktes av dig och andra givare i Sverige.
  • 109 196 av er bidrog till vårt arbete genom att vara månadsgivare. Enbart månadsgivarna samlade in 188 miljoner kronor.
  • Företag skänkte 77,7 miljoner kronor. Postkodlotteriet stöttade oss med 24 miljoner kronor och Radiohjälpen med 6 miljoner.  Intäkterna från testamenten uppgick till 102,8 miljoner kronor.
  • Över hela världen samlade vi in över 22 miljarder kronor. 
     
Porträttbild på Ida Bah
"2022 var det humanitära engagemanget fortsatt stort och vi på Läkare Utan Gränser i Sverige välkomnade många nya givare. När vi är fler kan vi också göra mer. Varmt tack för att du har valt att stå vid våra patienters sida."
- Ida Bah, insamlingsansvarig på Läkare Utan Gränser i Sverige
Cirkeldiagram som visar hur gåvor använts under 20222

Varför har vi administrativa kostnader?

Administrativa kostnader är nödvändiga för att vi ska kunna bedriva en professionell verksamhet och säkerställa att våra patienter har tillgång till medicinsk vård av hög kvalitet. Våra administrativa kostnader innefattar ekonomiadministration som bland annat kontroll och revision av verksamheten.

Varför har vi insamlingskostnader?

Vi väger kontinuerligt utgifterna mot den nytta insamlingskommunikationen kan göra. I dagsläget är våra utskick lönsamma. År 2022 genererade insamlingsbreven till våra givare över 49 miljoner kronor.

Nu fortsätter vi vårt arbete tillsammans

Antal länder: Fler än 70. 

Antal heltidstjänster i projekten: Över 40 000. Majoriteten är anställda lokalt i de länder där vi arbetar.

Antal svenska utsända under 2022: 87 stycken, 59% var medicinsk personal och resterande icke-medicinsk personal, till exempel logistiker och vatten- och sanitetsexperter. Tillsammans var de ute på 111 uppdrag. De länder där flest uppdrag genomfördes var Ukraina, Centralafrikanska republiken, Sudan och Uganda. Vår målsättning är att fortsätta finnas på plats på samma sätt i år.

Klicka på kartan och sedan på landets namn för att läsa mer om vad vi arbetar med just där.

Burkina Faso

Burundi

Centralafrikanska republiken

Egypten

Elfenbenskusten

Etiopien

Guinea

Kamerun

Kenya

Kongo-Kinshasa

Liberia

Libyen

Madagaskar

Malawi

Mali

Marocko

Moçambique

Niger

Nigeria

Sierra Leone

Somalia

Sudan

Eswatini (f.d. Swaziland)

Sydafrika

Sydsudan

Tchad

Uganda

Zambia

Zimbabwe

Bolivia

Colombia

Haiti

Honduras

Mexiko

Frankrike

Grekland

Afghanistan

Irak

Iran

Italien

Jemen

Jordanien

Libanon

Palestina

Syrien

Armenien

Bangladesh

Ukraina

Uzbekistan

Tadzjikistan

Ryssland

Papua Nya Guinea

Pakistan

Nordkorea

Kirgizistan

Kambodja

Indien

Georgien

Filippinerna

Myanmar

Nepal

Serbien

Turkiet

Medelhavet

Guinea-Bissau

Tanzania

Belarus

Ecuador

Venezuela

Tunisien

Indonesien

El Salvador

Belgien

Malaysia

Thailand

Brasilien

Panama

Peru

Spanien

USA

Vår förhoppning är att den här sidan har fått dig att känna att du är en viktig del av oss på Läkare Utan Gränser. Att dina gåvor, stora som små, gör skillnad för människor världen över. Nu fortsätter vårt gemensamma arbete. Det är tillsammans som vi räddar liv. 

Hur kan vi bli bättre på att berätta för dig och andra om hur gåvorna gör skillnad? Mejla gärna förslag direkt till oss på givarservice@lakareutangranser.se.