
Människorna i Syrien har precis samma behov som i Sverige. Det är bara det att det inte längre finns någon vård, berättar sjuksköterskan Emma Massey.
Denna intervju publicerades första gången 2013 i vår tidning Direkt.
Vad gör du?
Nu jobbar jag på en klinik i Syrien som tillhandahåller grundläggande sjukvård till befolkningen i området. Vi befinner oss även mitt i ett mässlingsutbrott som vi försöker bekämpa genom att se till att alla drabbade har tillgång till gratis mediciner och genom att sprida information om vad mässlingen är, hur man smittas och hur man behandlar.
Är det farligt?
Att arbeta i ett land i krig är alltid riskfyllt men faran som jag ställs inför blir försvinnande liten när den jämförs med vad befolkningen runt omkring mig varit med om och överlevt. Och när man tänker på hur stor inverkan vi kan ha på folks liv genom våra aktiviteter inne i landet känns det helt klart värt risken.
Vilka behov finns bland människorna du möter?
Precis samma behov som vi har hemma i Sverige. Det är människor med diabetes, hjärtproblem, cancer och andra sjukdomar som på grund av konflikten blivit helt utan tillgång till sjukvård och mediciner. Eftersom sjukvårdssystemet varit nere i över två år nu ser vi även utbrott av tidigare ovanliga sjukdomar som mässlingen eftersom vaccinationssystemet inte heller längre fungerar. Vi ser även allt fler fall av sjukdomar som beror på dåliga sanitetsförhållanden och överbefolkning som till exempel diarrésjukdomar, skabb och löss. Ytterligare ett stort problem är bristen på kvalificerad personal som kan bedriva mödra- och förlossningsvård.
Enligt siffror från FN har ca 1,5 miljoner syrier flytt utomlands. Vilka är det som blir kvar?
Det är framför allt människor med pengar eller andra resurser som har kunnat lämna landet. Kvar i Syrien är nu den mest utsatta gruppen människor som inte har möjlighet att fly eller som flytt från områden längre söderut och fastnat eftersom pengarna tagit slut.
Du var tidigare i Sydsudan. Vilka skillnader eller likheter ser du mellan dessa båda krishärdar?
En stor skillnad mellan Sydsudan och Syrien är att Syrien är ett land som tidigare haft ett mycket sofistikerat sjukvårdssystem med hög standard. Det innebär stora utmaningar för oss både när det gäller befolkningens förväntningar på den vård vi bedriver och när det gäller att behandla de sjukdomar som befolkningen lider av. Till exempel möter vi patienter som lider av njursvikt och tidigare fått dialys flera gånger i veckan men nu råder det akut brist på dialysvätska.
Vi har även en patient med cancer som tidigare fick cytostatika i Damaskus men som tvingats avbryta sin behandling på grund av konflikten. Och barn med epilepsi utan tillgång till sin medicin. Det finns hur många exempel som helst.
En likhet är dock den inre styrkan som jag bevittnar hos befolkningen. Det fascinerar mig verkligen att människor som varit med om så mycket lindande och som fortfarande på många sätt befinner sig mitt uppe i det kan finna styrkan inom sig att kämpa och att överleva. Här ser jag en stor likhet mellan människorna jag träffade i Sydsudan och dem jag träffar varje dag i Syrien.
Tillbaka till alla berättelser från Syrien >