Hoppa till huvudinnehåll

Skriv under för vaccin till alla

En illustration av en man som står på en mängd pillerbukar, bredvid står tre personer med endast en burk
Foto: Mikael Andersson/Läkare Utan Gränser

En pandemi känner inga gränser. Ändå har Sverige och andra rika länder bokat upp majoriteten av vaccindoserna mot covid-19 medan de fattiga blivit utan.

Nu har vi snart vaccinerat klart hela den vuxna befolkningen, börjat vaccinera barn samt ge en tredje dos till riskgrupper. I låginkomstländer har inte ens tre procent fått sin första vaccindos. Sjukvårdspersonal som jobbar outtröttligt för att ta hand om covidpatienter har fortfarande inte blivit vaccinerade, inte heller människor med underliggande sjukdomar.

Så här får det inte vara! En pandemi kan inte bekämpas i ett fåtal länder. Men så länge endast några få läkemedelsbolag kan producera covidvaccin och i princip bara rika länder kan betala, så fortsätter den orättvisa och oetiska fördelningen av vaccinen. Ju längre detta pågår, desto större är dessutom risken att viruset muterar och vaccinen blir mindre effektiva.

De senaste beräkningarna visar att Sverige kommer att ha ett överskott på runt 10 miljoner vaccindoser i slutet av 2021. För EU beräknas summan till hela 875 miljoner.

Var med oss och rädda liv!

Skriv under vår namninsamling för att fler i världen ska få tillgång till vaccin och andra medicinska produkter mot covid-19.

Vi kräver att Sverige:
1. Omfördelar vaccindoser 
Det snabbaste sättet att rädda liv är att länder med överskottsdoser omgående omfördelar dem till låg- och medelinkomstländer.

2. Stöttar förslaget om att pausa patent på covidvaccin
Förslaget inom världshälsoorganisationen WTO skulle öka tillgången till vaccin men även behandlingar, tester och skyddsutrustning mot covid-19.

3. Sätter press på läkemedelsbolagen att dela teknologin
Om vaccintillverkare i låg- och medelinkomstländer får tillgång till teknologin kan fler doser börja produceras omgående.

Sverige är ett föregångsland inom global hälsa och bör också påverka andra rika länder att ta sitt ansvar.

Pandemin är inte över förrän den är över för alla, överallt.

Läs mer