Hoppa till huvudinnehåll

Vi finns på plats i jordbävningsdrabbade Haiti

Publicerad 16 augusti 2021
Vi har skickat nödleveranser med bland annat medicinsk utrustning från huvudstaden Port-au-Prince.
Foto: Läkare Utan Gränser
Vi skickar nödleveranser med bland annat medicinsk utrustning från huvudstaden Port-au-Prince.

Uppemot 2 000 personer har bekräftats döda och fler än 9 900* uppges ha skadats i det kraftiga jordskalv som skakade Haiti under lördagsmorgonen. Vi kämpar för att rädda liv i de hårt drabbade provinserna Grande Anse, Nippes och Sud. 

[Uppdaterad 19 augusti, 2021.]

Lördagen den 14 augusti klockan 8:30 lokal tid drabbades södra Haiti av en jordbävning. Förödelsen i de drabbade områdena är enorm. Byggnader, vägar och sjukhus har förstörts eller skadats och medicinsk utrustning och läkemedel saknas. 

– Just nu prioriterar vi att få en exakt uppfattning om de medicinska behoven, ge vård till de som skadats och hänvisa vidare patienter till fungerande kliniker, säger Alessandra Giudiceandrea, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Haiti.

Efterföljande skalv och jordskred har inneburit ytterligare skador. Siffran över antalet skadade och döda förväntas stiga och flera områden är fortfarande avskurna från omvärlden eftersom vägarna har förstörts. 

I måndags kväll passerade den tropiska stormen Grace över Haiti vilket orsakade kraftiga regn och översvämningar. Stormen har ytterligare försvårat räddningsinsatser genom att göra fler områden otillgängliga och förstöra tält och tillfälliga byggnader som används för akut sjukvård och skydd.

Vårt arbete började omgående

Under de första timmarna efter skalvet började två av våra team att ge livräddande vård i Sud-provinsen. Sjukhuset i Port-à-Piment, där vi arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa, skadades och patienterna evakuerades till ett provisoriskt sjukhus för fortsatt vård. Här stabiliserar vi nu även personer som skadats i jordbävningen.

I Port-Salut, som ligger i samma provins, tog vårt team emot patienter med skador och frakturer. En del patienter hänvisas också hit från de närliggande städerna Port-à-Piment och Les Cayes. I Les Cayes bistår vi nu med medicinsk utrustning och personal till arbetet på stadens sjukhus.

Svårtillgängliga områden

Ett team från Läkare Utan Gränser finns på plats i Les Anglais för att bedöma vårdbehoven. Området är svårtillgängligt vilket försvårar arbetet med att transportera skadade patienter till  Port-a-Piment och andra områden. 

I söndags anlände ett annat team till Nippes och undersökte behoven på sjukhuset Sainte-Thérèse i Miragane som tog emot 59 skadade efter skalvet, varav ett antal hänvisades till Port-au-Prince för vidare vård för öppna frakturer. Vi skänkte medicinskt material till sjukhuset och en kirurg samt en sjuksköterska finns nu på plats för att hjälpa till. 

På vårdcentralen i Petit Trou kunde teamet se synliga skador på bland annat vattensystemet. De flesta patientbesök hölls utomhus eftersom man var rädd för att byggnaden skulle kollapsa ytterligare. Läkare Utan Gränser gav donationer till vårdcentralen och vattentransporter organiseras.

Den 17 augusti tog sig teamet till en tredje plats, Baradères, för att bedöma situationen. Staden är nästan avskuren från alla vägar vilket gör det svårt att få hjälp och förnödenheter. Sjukhuset i Baradères har tagit emot cirka 60 patienter under de senaste 48 timmarna och cirka 15 remitterades till St. Therese i Miragoâne för vidare behandling. Läkare Utan Gränser donerade medicinskt material och försöker hitta möjligheter att nå områden som är avskilda på grund av jordskred som blockerar vägarna.

Nödleveranser från Port-au-Prince

Vi har också skickat nödleveranser med bland annat medicinsk utrustning från huvudstaden Port-au-Prince. Leveranserna innefattar bland annat första hjälpen-kit, provisoriska sjukhustält och läkemedel. 

En del vägar, som till exempel vägen mellan Les Cayes och Jérémie, har skadats i jordbävningen och försvårat leveranserna. Därför förbereder vi leveranser med hjälp av båt och helikopter. Ett team bestående av två kirurger och en operationssjuksköterska lyckades under söndagen att ta med sig medicinsk utrustning till Jérémie och har de senaste dagarna genomfört tio operationer. Ett team utvärderade också behoven i de hårt drabbade kommunerna Corail och Pestel, som enligt lokala myndigheter förstörts till 80 procent.

Det gör vi i huvudstaden

I huvudstaden Port-au-Prince förstördes lyckligtvis inte någon infrastruktur eller byggnader. Men skadade kommer från drabbade områden till staden för vård.

I Port-au-Prince behandlar vi skadade på traumasjukhuset i Tabarre. För att minimera risken för blodbrist har vi startat en kampanj tillsammans med lokala myndigheter för att få fler att ge blod. I söndags öppnade vi också ett akutcenter i stadsdelen Turgeau. Första dagen tog vi emot 30 skadade patienter.

Kommande insatser

Vi kommer att trappa upp insatserna ytterligare under de kommande dagarna och skicka fler medicinsk personal samt personal inom logistik och vatten och sanitet. 

Två flygplan med cirka 80 ton material planeras anlända till Haiti i helgen. Lasten innehåller bland annat tält för akutvård, material för att installera dricksvattensystem för minst 30 000 personer och medicinsk utrustning för vård av 30 000 patienter.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Haiti i 30 år. Vår ordinarie verksamhet fortsätter, bland annat på Tabarre-sjukhuset i Port-au-Prince, där vi behandlar svårt brännskadade patienter och personer med livshotande skador. Vi arbetar också med sexuell och reproduktiv hälsa i Port-a-Piment i Haitis Sud-provins samt ger vård till personer som utsatts för sexuellt och könsbaserat våld i Port-au-Prince och Gonaïves. Efter mer än 15 år tvingades vi stänga vårt center för akutsjukvård i Martissant då en väpnad grupp sköt mot anläggningen och försatte både medicinsk personal och patienter i fara. Tidigare under året flyttade vi vårt center för brännskador från Drouillard till Tabarre på grund av det svåra säkerhetsläget.

*Enligt haitiska myndigheter