Hoppa till huvudinnehåll

500 000 människor i Nigeria behöver akut hjälp

Publicerad 27 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.

Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.

Över en halv miljon människor lever under katastrofala förhållanden i nordöstra Nigeria och många saknar helt tillgång till humanitär hjälp. De har i flera år drabbats av våldet mellan regeringsstyrkor och Islamiska staten i västafrikanska provinsen (Iswap), även känd som Boko Haram.

Situationen i staden Banki är ytterst allvarlig. Runt 15 000 flyktingar har sökt skydd i staden som bara kan nås med arméeskort. Våra team uppskattar att en av tolv personer i Banki har dött under det senaste halvåret.

– Människorna som sökt skydd i Banki har nästan ingen tillgång alls till humanitär hjälp. De är avskurna från omvärlden, befinner sig i en till hälften förstörd stad och är totalt beroende av hjälp utifrån. Om vi inte snart får dit mat, vatten och sjukvårdsmaterial kommer undernäring och sjukdomar att skörda många liv, säger Hugues Robert, vår akutkoordinator som nyss kommit tillbaka därifrån.

Ett av tre barn undernärt

Den våldsamma konflikten som har pågått i regionen under flera månader har tvingat många människor på flykt. Den lokala handeln har brutit ihop, grödor har förstörts och boskap har dödats. Efter månader av matbrist är situationen numera katastrofal, särskilt för barnen. Ett av tre barn i Banki är undernärt och cirka 15 procent av barnen som våra team har screenat lider av akut undernäring och riskerar att dö.

Mellan den 20 och 22 juli delade våra team i Banki ut näringsberikad mat till 4 900 barn och vaccinerade dem mot mässlingen. Runt 3 600 familjer fick matransoner. Teamen remitterade svårt sjuka patienter till ett sjukhus i Kamerun. Vi kommer även tillhandahålla rent vatten och förbättra de hygieniska förhållandena i staden.

Svårt läge även i Bama

Även i andra delar av delstaten Borno är läget allvarligt. I staden Bama lider också uppskattningsvis 15 procent av barnen av akut undernäring.

– Vi upptäcker successivt omfattningen av den här krisen och vi är särskilt oroade för invånarna i de avlägsna områden som vi inte ännu har kunnat få tillträde till, säger Hugues Robert.

Han berättar att nu när regnperioden närmar sig ökar också risken för malaria. Även logistiken försvåras då eftersom vägar kan blir leriga och inte längre framkomliga.

Fler än 2,7 miljoner människor har drivits från sina hem i området kring Tchadsjön på grund av den pågående konflikten mellan Iswap och regeringsstyrkor. I regionen pågår en av de största humanitära kriserna i Afrika. Vi har utökat våra medicinska och humanitära insatser i regionen kring Tchadsjön i Tchad, Kamerun, Niger och Nigeria. Under 2015 genomförde vårt medicinska team mer än 340 000 konsultationer, 13 000 barn vårdades för undernäring och fler än 58 500 människor vaccinerades mot kolera.

Aktuellt om Nigeria

Människor fortsätter att komma dagligen till den isolerade staden Rann, Nigeria.
Nyheter från fältet

"Vi levde i konstant rädsla"

Våld och osäkerhet fortsätter att tvinga människor att fly från sina hem i nordöstra Nigeria. Nya människor anländer varje dag till avlägsna städer i delstaten Borno. Men på många platser på landsbygden kan inte hjälporganisationer arbeta på grund av osäkerheten.

Flyktinglägret i Rann, Nigeria, efter attacken.
Nyheter från fältet

Nigeria: Dödssiffran stiger efter attacken i Rann

Dödssiffran fortsätter att stiga efter den fruktansvärda militära attacken mot flyktinglägret i Rann, Nigeria. Enligt de senaste uppskattningarna dödades omkring 90 människor under bombningarna.

Alfred Davies, fältkoordinator för Läkare utan gränser i Nigeria
Nyheter från fältet

”Jag kan inte hitta ord som kan beskriva vad jag såg i Rann”

Alfred Davies är Läkare Utan Gränsers fältkoordinator i Nigeria. Han var i Rann när flyktinglägret bombades. Här är hans skakande vittnesmål.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.