Hoppa till huvudinnehåll

500 000 människor i Nigeria behöver akut hjälp

Publicerad 27 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.

Många barn i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria, lider av akut undernäring.

Över en halv miljon människor lever under katastrofala förhållanden i nordöstra Nigeria och många saknar helt tillgång till humanitär hjälp. De har i flera år drabbats av våldet mellan regeringsstyrkor och Islamiska staten i västafrikanska provinsen (Iswap), även känd som Boko Haram.

Situationen i staden Banki är ytterst allvarlig. Runt 15 000 flyktingar har sökt skydd i staden som bara kan nås med arméeskort. Våra team uppskattar att en av tolv personer i Banki har dött under det senaste halvåret.

– Människorna som sökt skydd i Banki har nästan ingen tillgång alls till humanitär hjälp. De är avskurna från omvärlden, befinner sig i en till hälften förstörd stad och är totalt beroende av hjälp utifrån. Om vi inte snart får dit mat, vatten och sjukvårdsmaterial kommer undernäring och sjukdomar att skörda många liv, säger Hugues Robert, vår akutkoordinator som nyss kommit tillbaka därifrån.

Ett av tre barn undernärt

Den våldsamma konflikten som har pågått i regionen under flera månader har tvingat många människor på flykt. Den lokala handeln har brutit ihop, grödor har förstörts och boskap har dödats. Efter månader av matbrist är situationen numera katastrofal, särskilt för barnen. Ett av tre barn i Banki är undernärt och cirka 15 procent av barnen som våra team har screenat lider av akut undernäring och riskerar att dö.

Mellan den 20 och 22 juli delade våra team i Banki ut näringsberikad mat till 4 900 barn och vaccinerade dem mot mässlingen. Runt 3 600 familjer fick matransoner. Teamen remitterade svårt sjuka patienter till ett sjukhus i Kamerun. Vi kommer även tillhandahålla rent vatten och förbättra de hygieniska förhållandena i staden.

Svårt läge även i Bama

Även i andra delar av delstaten Borno är läget allvarligt. I staden Bama lider också uppskattningsvis 15 procent av barnen av akut undernäring.

– Vi upptäcker successivt omfattningen av den här krisen och vi är särskilt oroade för invånarna i de avlägsna områden som vi inte ännu har kunnat få tillträde till, säger Hugues Robert.

Han berättar att nu när regnperioden närmar sig ökar också risken för malaria. Även logistiken försvåras då eftersom vägar kan blir leriga och inte längre framkomliga.

Fler än 2,7 miljoner människor har drivits från sina hem i området kring Tchadsjön på grund av den pågående konflikten mellan Iswap och regeringsstyrkor. I regionen pågår en av de största humanitära kriserna i Afrika. Vi har utökat våra medicinska och humanitära insatser i regionen kring Tchadsjön i Tchad, Kamerun, Niger och Nigeria. Under 2015 genomförde vårt medicinska team mer än 340 000 konsultationer, 13 000 barn vårdades för undernäring och fler än 58 500 människor vaccinerades mot kolera.

Aktuellt om Nigeria

Även sjukvården har drabbats hårt av konflikten i Nigeria. Läkare Utan Gränser är en av få organisationer med permanent närvaro i det drabbade området.
Nyheter från fältet

Nigeria: hjälpen räcker inte

DEBATT | Vart har barnen tagit vägen? Den frågan ställde sig Läkare Utan Gränsers internationella ordförande Joanne Liu när hon nyligen reste runt i nordöstra Nigeria. På klinikerna hon besökte fanns inga barn. Det var som om en hel generation hade försvunnit.

Abdul, 11 månader gammal, vårdas på undernäringskliniken i Gwange i delstaten Borno, Nigeria.
Nyheter från fältet

Många akut undernärda barn i Nigeria

Delstaten Borno i nordöstra Nigeria har drabbats hårt av konflikten mellan Boko Haram och nigerianska armén. Helle Poulsen-Dobbyns berättar hur undernärda barn strömmar in på våra vårdinrättningar.

Team från Läkare Utan Gränser har besökt platser i Borno för att bistå med mat och sjukvård.
Nyheter från fältet

Hungern dödligare än våldet

Situationen i nordöstra Nigeria är katastrofal. Den konfliktdrabbade befolkningen i delstaten Borno lider av undernäring och är i akut behov av livsmedelsbistånd. 

Barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria.
Nyheter från fältet

Matbrist slår hårt mot flyktinglägrets barn

Ett team besökte nyligen flyktinglägret i Bama, Nigeria. Många av barnen de mötte var svårt drabbade av sjukdomar och undernäring. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.