Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan: Vi kräver förklaringar efter dödliga sjukhusbombningar

Publicerad 3 oktober 2015
Foto: Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränsers team ger första hjälpen i en tillfällig operationssal i traumasjukhusets oskadda del.

Vi fördömer i starkast möjliga ordalag den fruktansvärda bombräden mot vårt sjukhus i Kunduz i Afghanistan. Attacken är ett avskyvärt och grovt brott mot internationell humanitär rätt.

Uppdatering söndag kl. 16:51: Åtminstone 12 personer ur personalen och 10 patienter varav 3 barn dödades. 37 människor skadades, varav 19 ur personalen.

Måndagen den 5 oktober medgav den amerikanska regeringen att de utförde bombningen av traumasjukhuset i Kunduz. Så här kommenterar Christopher Stokes, genrealsekreterare för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel, medgivandet:

– Idag har den amerikanska regeringen medgett att de utförde flyganfallet mot vårt sjukhus i Kunduz som dödade 22 patienter och anställda. Deras beskrivning av attacken har förändrats: först var det oavsiktliga skador på civila mål (collateral damage), sedan en tragisk händelse och nu försöker de att lägga ansvaret på den afghanska regeringen.

– Men verkligheten är den att det var USA som bombade sjukhuset. USA har träffat ett stort sjukhus med skadade patienter och våra kollegor. Den amerikanska militären är ansvarig för vilka mål de bombar, även om de ingår i en koalition. Det finns ingenting som kan rättfärdiga denna fruktansvärda attack. Den amerikanska och den afghanska beskrivningen av vad som hänt går isär. Därför är det mycket viktigt att det genomförs en transparant, oberoende utredning.

BROTT MOT INTERNATIONELL HUMANITÄR RÄTT

Attacken är ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt. För närvarande tyder allt på att de internationella koalitionsstyrkorna utförde attacken. Läkare Utan Gränser kräver att koalitionen ger en fullständig och transparent redogörelse om sina lufträder under lördagsmorgonen. Vi kräver också en oberoende utredning av attacken för att försäkra maximal transparens och ansvarsskyldighet.

– Attacken är ett avskyvärt och grovt brott mot internationell humanitär rätt. Vi kräver total transparens från koalitionsstyrkorna. Vi accepterar inte att denna fruktansvärda förlust av människoliv avfärdas som "oavsiktliga skador på civila mål", säger Meinie Nicolai, ordförande för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel.

BRÄNDES TILL DÖDS I SINA SÄNGAR

Tidigt i morse, från klockan 2:08 till 3:15 lokal tid, träffades traumasjukhuset i Kunduz av bomber med ungefär 15 minuters mellanrum. Sjukhusets huvudbyggnad, där intensivvårdsavdelningen, akutmottagningen och fysioterapiavdelningen finns, träffades i flera mycket exakta attacker. Byggnader runtomkring förblev så gott som orörda.

– Bomberna slog ned och så hörde vi bombplanet cirkla runt i luften. Efter en paus slog fler bomber ned. Detta skedde gång på gång. När jag lyckades ta mig ur från kontoret stod huvudbyggnaden i brand. De som kunde hade flytt till de två bunkrarna under byggnaden. Men patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar, säger Heman Nagarathnam som leder Läkare Utan Gränsers projekt i norra Afghanistan.

Detta inträffade trots att Läkare Utan Gränser försett koalitionsstyrkorna och den afghanska armén med traumasjukhusets exakta GPS-koordinater. Detta skedde senaste tisdagen den 29 september för att undvika att sjukhuset ska träffas. Som en del av Läkare Utan Gränsers rutinförfarande i konfliktområden hade organisationen kommunicerat exakt var sjukhuset fanns till alla parter i konflikten.

Efter attacken försökte vårt team desperat rädda skadade medarbetares och patienters liv i en tillfällig operationssal i sjukhusets oskadda del. Några av de allvarligast skadade patienterna fördes till ett sjukhus i Puli Khumri, två timmars körväg bort.

– Attacken har inte bara dödat våra kolleger och patienter. Den hindrar befolkningen i Kunduz att få akutvård, nu då den behövs allra mest. Än en gång vädjar vi till alla stridande parter att respektera civila, vårdinrättningar och medicinsk personal i enlighet med internationell humanitär rätt, säger Nicolai.

VAR ENDA SJUKHUSET I SITT SLAG

Sedan striderna bröt ut i Kunduz i måndags har vi behandlat 394 sårade patienter. När nattens attack inträffade hade sjukhuset 105 inneliggande patienter samt medföljande anhöriga och över 80 internationell och nationell personal. På plats fanns ingen svensk personal.

Vårt sjukhus är den enda akutsjukhus i sitt slag i hela nordöstra Afghanistan som erbjuder kostnadsfri akut traumavård. Vår personal ger vård till alla människor och gör ingen skillnad på patientens etnicitet, religion eller politiska tillhörighet.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. På sjukhuset i Kunduz, och alla andra sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i landet, arbetar nationellt och internationell personal tillsammans för att säkerställa högkvalitativ sjukvård. Läkare Utan Gränser arbetar tillsammans med hälsoministeriet med att driva Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdssjukhuset i Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boost-sjukhuset i Lashkar Gah, i Helmand-provinsen. I Khost i östra delen av landet, driver Läkare Utan Gränser ett förlossningssjukhus. Läkare Utan Gränser verksamhet använder endast privat finansiering för sitt arbete i Afghanistan och tar inte emot pengar från någon stat eller regering.