Hoppa till huvudinnehåll

Att leta efter mässling

Publicerad 5 december 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Väntande barn på vårdcentral i Katangaprovinsen i Kongo där en mässlingsepidemi pågått i månader.

Det är tröttsamt att vänta i vårdcentralens väntrum. 

De lätt violetta prickarna kom i ansiktet för två dagar sedan. Nu står pojken framför oss och visar upp magen som är full av prickar. 

Utslagen kliar inte. Han har haft feber och torr hosta. Det har runnit ur näsan, men det har inte varit några problem med ögonen. Den här pojken har klassiska tecken på mässling

Vi står på en vårdcentral i Kapanga längst i nordväst i Katangaprovinsen, där mässlingsepidemin har pågått sedan i mars. Vi är nära gränsen till Angola. Det småböljande, frodiga savann- och skogslandskapet är grönt. Mangosäsongen är nästan slut. Man ser inte många barn som äter mango längre. Istället har avokadon blivit mogen, så nu är det den som används som tillägg till kassavan. Regnsäsongen har kopplat ett rejält grepp. Det regnar och åskar nästan varje dag. Regnet behövs, men samtidigt vet i att ju längre in i regnsäsongen vi kommer, desto svårare kommer det att vara att nå ut till alla barn i de små byarna.

Under den första veckan har det varit svårt att hitta några säkra fall av mässling här. Vi har fått rapporter om fall, men när vi har försökt verifiera dessa har det varit svårt. Nu letar vi aktivt varje dag. Vi åker bil, motorcykel, båt för att komma till byarna. Det står redan klart för oss att mässlingsepidemin här ligger i sin linda. Vi är i en situation är det är väldigt viktigt att kunna konfirmera om det är så att det finns mässlingsfall i området eller inte. Det är mer en fråga om vi ska vaccinera alla barn eller inte.

Det är mörkt i rummet på vårdcentralen. I väntrummet intill sitter patienter längs tegelväggarna och väntar på att få träffa sjuksköterskan eller hans assistent. Jag ser att ingen har prickiga utslag. Vi har gått vidare in till ett avskilt rum. Där sitter en mamma på en enkel trästol med sin pojke i famnen. Hon söker för att pojken har haft feber och utslag. Människor här vet att man bör söka vård om ens barn får feber. Det kan vara malaria. Men malariatestet för pojken var negativt. De kliniska tecknen, berättelsen och pojkens tillstånd stämmer med mässling. Han är det första säkra fallet som vi har hittat här.

Den kommande veckan hittar vi fler och fler fall som pojken. Vi tar blodprover på barnen för att laboratoriemässigt säkerställa att det är mässling som orsaker prickarna. Proverna måste hållas kalla och skickas till huvudstaden för att analyseras. Vi skickar även några prover till ett laboratorium i Europa. Sammantaget är det inte många fall av mässling, och ännu så länge har vi inte funnit några allvarliga, komplicerade fall som behöver sjukhusvård.

Att arbeta tillsammans med vårdcentralerna och sjukstugorna är en viktiga del i vårt arbete här. Det är sjuksköterskorna på dessa ställen som arbetar närmast befolkningen. Vi utbildar och informerar de som arbetar på vårdcentralerna om mässling. Vi förklarar de viktiga aspekterna av behandling och handläggning. Det svåraste är att begränsa smittspridningen. Smittsamheten börjar fyra dagar innan utslagen kommer, och då är det inte lätt att förstå att det är den extremt smittsamma mässlingen det rör sig om. Barnen lekar med varandra, även när de är sjuka och i de trånga väntrummen är det svårt att hålla ett säkert avstånd. Det är därför information är viktigt. Och det är därför det här en hörnsten i vårt arbete. 

Det finns även lite tid att leka och dansa med barnen som sjuksköterskan Laurine Roy de Lachaise gör här. 

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

Fler än 39 000 personer, mestadels barn, har insjuknat i mässling och nästan 500 har dött.
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj mot mässling i Katanga

I oktober förra året genomförde vi en stor vaccinationskampanj i regionen Katanga, Kongo-Kinshasa. Inför kampanjen stod vi inför flera hinder.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.