Hoppa till huvudinnehåll

"Bombattacken i Kunduz ett uppenbart krigsbrott"

Publicerad 6 oktober 2015
Foto: Läkare Utan Gränser
Traumasjukhuset i Kunduz brinner efter en serie bombningar lördagen den 3 oktober.

Attacken mot vårt sjukhus i Kunduz kan inte avfärdas som ett rent misstag eller en oundviklig konsekvens av krig. Uttalanden från afghanska och amerikanska styrkor är liktydiga med ett erkännande av krigsbrott, konstaterar Läkare Utan Gränsers internationella ordförande Joanne Liu.

Uttalande av Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

Genève, den 6 oktober 2015:

”I fyra år var Läkare Utan Gränsers traumasjukhus i Kunduz det enda i nordöstra Afghanistan som tillhandahöll livsviktig medicinsk och kirurgisk vård. Lördagen den 3 oktober upphörde denna verksamhet när sjukhuset utsattes för ett avsiktligt bombangrepp. Tolv av Läkare Utan Gränsers medarbetare och tio patienter, däribland tre barn, dödades. 37 personer skadades, inklusive 19 av våra medarbetare. Attacken är oacceptabel.

Hela Läkare Utan Gränser befinner sig i chock. Våra tankar går till de drabbades familjer och vänner. Ingenting kan ursäkta våld mot patienter, vårdpersonal och sjukvårdsinrättningar. Enligt internationell humanitär rätt är sjukhus skyddade platser i konfliktområden, och tills motsatsen har bevisats innebär händelserna i lördags ett oförlåtligt brott mot denna lag. I dagsläget utgår vi ifrån att det är fråga om ett krigsbrott.

Förra veckan, när Kunduz härjades av strider, fick 400 patienter vård på sjukhuset. Sedan det öppnades 2011 har tiotusentals skadade civila och stridande på alla sidor i konflikten genomgått medicinsk bedömning och behandlats av Läkare Utan Gränser. Natten då bomberna föll hörde våra medarbetare hur det flygplan, som senare skulle bekräftas vara ett amerikanskt militärplan, flera gånger cirkulerade ovanför dem och varje gång fällde sina bomber på samma byggnad inne på sjukhusområdet. I den byggnad som var målet för attacken låg intensivvårdsavdelningen, akutmottagningarna och fysioterapiavdelningen. De omgivande byggnaderna inne på området lämnades i stort sett oskadda.

Trots att Läkare Utan Gränser larmade såväl den afghanska militära ledningen som koalitionsstyrkorna fortsatte attacken i ytterligare minst 30 minuter. Sjukhuset är välkänt och information om dess GPS-koordinater har regelbundet meddelats koalitionen och företrädare för afghanska militära och civila myndigheter, senast tisdagen den 29 september.

Denna attack kan inte avfärdas som ett rent misstag eller en oundviklig konsekvens av krig. I uttalanden har Afghanistans regering hävdat att talibanska styrkor använde sjukhuset som bas för att angripa koalitionsstyrkor. Dessa uttalanden antyder att afghanska och amerikanska styrkor tillsammans fattade beslutet att jämna ett fullt funktionellt sjukhus till marken, vilket är liktydigt med ett erkännande av krigsbrott.

Denna attack berör inte bara Läkare Utan Gränser utan påverkar humanitärt arbete överallt. Den underminerar grunden i det humanitära arbetets grundläggande principer. Vi behöver svar, inte bara för egen del utan för alla som inom ramen för medicinskt och humanitärt arbete bistår människor som drabbats av konflikt, överallt i världen. Resultatet av en transparent och oberoende undersökning kommer att vara avgörande för om sjukvårdsinrättningar även i fortsättningen ska vara neutrala och skyddade platser.”

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare