Hoppa till huvudinnehåll

Ebolainsats avbruten efter attacker i Kongo-Kinshasa

Publicerad 28 februari 2019
Foto: Alexis Huguet/Läkare Utan Gränser
Ebolacentret i Butembo, Kongo-Kinshasa, innan attacken.

Vi har avbrutit vårt medicinska arbete i ebolautbrottets epicenter i städerna Butembo och Katwa i Nordkivu-provinsen, Kongo-Kinshasa efter en attack mot vårt ebolacenter i staden Butembo i onsdags.

Oidentifierade angripare tände eld på några av ebolacentrets byggnader och fordon. Branden släcktes, men teamet på plats var tvunget att omedelbart avbryta patientvården. Precis innan attacken var 57 patienter inlagda på centret, som drevs i samarbete med hälsoministeriet. 15 av dem hade fått en bekräftad eboladiagnos.

– Det är otroligt ledsamt att vi är tvungna att avbryta våra ebolainsatser i området. Allra hårdast slår detta så klart mot patienterna, som redan befinner sig i en mycket utsatt sitaution, men detta har även försatt vårdpersonalen i fara, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

Trots attackerna fortsätter vi våra ebolainsatser i städerna Kanya och Lubéru i Nordkivu och i provinsen Ituri. 

Insatsen i beredskap

Attacken skedde bara några dagar efter en attack mot ett annat av de ebolacenter som vi stöttar i det närbelägna området Katwa, som också var tvunget att avbryta vår verksamhet. Vi har evakuerat våra medarbetare från området av säkerhetsskäl, medan vi utvärderar riskerna med att återuppta verksamheten.

– Efter de två våldsamma attackerna har vi inget annat val än att avbryta våra insatser. Det är väldigt tungt att lämna patienterna, deras familjer och människorna i samhället där i ett så kritiskt skede av insatsen mot ebola, säger Hugues Robert, chef för våra akuta insatser.

Inga patienter eller anställda skadades i attackerna, men de var traumatiska för patienterna, deras familjer och personalen som var i vårdcentret under attacken. En närstående till en patient dog i attacken mot Katwa, uppenbarligen när han försökte fly.

Sju månader efter att ebolautbrottet började i provinserna Nordikivu och Ituri har 879 personer bekräftats ha smittats av Ebola. 533 av dem har dött. Förutom ebolacentet i Butembo och Katwa har Läkare Utan Gränser pågående ebolainsatser i städerna Kayna och Lubéru i Nordkivu. Vi har också två isoleringscenter i städerna Bwanasura och Bunia i Ituri-provinsen. I staden Goma har vi stött beredskapen genom att bidra till ebolaövervakningen och se till att det finns tillräcklig kapacitet att isolera misstänkta ebolafall.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare