Hoppa till huvudinnehåll

Ebolainsats avbruten efter attacker i Kongo-Kinshasa

Publicerad 28 februari 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ebolacentret i Butembo, Kongo-Kinshasa, innan attacken.

Ebolacentret i Butembo, Kongo-Kinshasa, innan attacken.

Vi har avbrutit vårt medicinska arbete i ebolautbrottets epicenter i städerna Butembo och Katwa i Nordkivu-provinsen, Kongo-Kinshasa efter en attack mot vårt ebolacenter i staden Butembo i onsdags.

Oidentifierade angripare tände eld på några av ebolacentrets byggnader och fordon. Branden släcktes, men teamet på plats var tvunget att omedelbart avbryta patientvården. Precis innan attacken var 57 patienter inlagda på centret, som drevs i samarbete med hälsoministeriet. 15 av dem hade fått en bekräftad eboladiagnos.

– Det är otroligt ledsamt att vi är tvungna att avbryta våra ebolainsatser i området. Allra hårdast slår detta så klart mot patienterna, som redan befinner sig i en mycket utsatt sitaution, men detta har även försatt vårdpersonalen i fara, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

Trots attackerna fortsätter vi våra ebolainsatser i städerna Kanya och Lubéru i Nordkivu och i provinsen Ituri. 

Insatsen i beredskap

Attacken skedde bara några dagar efter en attack mot ett annat av de ebolacenter som vi stöttar i det närbelägna området Katwa, som också var tvunget att avbryta vår verksamhet. Vi har evakuerat våra medarbetare från området av säkerhetsskäl, medan vi utvärderar riskerna med att återuppta verksamheten.

– Efter de två våldsamma attackerna har vi inget annat val än att avbryta våra insatser. Det är väldigt tungt att lämna patienterna, deras familjer och människorna i samhället där i ett så kritiskt skede av insatsen mot ebola, säger Hugues Robert, chef för våra akuta insatser.

Inga patienter eller anställda skadades i attackerna, men de var traumatiska för patienterna, deras familjer och personalen som var i vårdcentret under attacken. En närstående till en patient dog i attacken mot Katwa, uppenbarligen när han försökte fly.

Sju månader efter att ebolautbrottet började i provinserna Nordikivu och Ituri har 879 personer bekräftats ha smittats av Ebola. 533 av dem har dött. Förutom ebolacentet i Butembo och Katwa har Läkare Utan Gränser pågående ebolainsatser i städerna Kayna och Lubéru i Nordkivu. Vi har också två isoleringscenter i städerna Bwanasura och Bunia i Ituri-provinsen. I staden Goma har vi stött beredskapen genom att bidra till ebolaövervakningen och se till att det finns tillräcklig kapacitet att isolera misstänkta ebolafall.

Relaterade nyheter

En av våra medarbetare i Kongo-Kinshasa sätter på sig skyddsutrustning innan hon går in på ett av våra ebolacenter.
Ebola

Ebolaepidemin ännu inte under kontroll

Förra veckan attackerades två av våra ebolacenter i Kongo-Kinshasa. Detta är bara ett av flera problem som allvarligt försvårar arbetet i Nordkivu. Ebolainsatsen måste få en helt ny riktning och ske utan tvång.

Epalatas tvååriga barn, Akiliite, har mässling och får vård ett sjukhus i Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa: “Vi fortsätter vaccinera”

Mässlingsepidemin i Kongo-Kinshasas södra delar har pågått sedan mars 2018, och fortsätter att spridas. Men varför dör så många barn och vad gör Läkare Utan Gränser?

Ebola

Ebolacenter ur drift efter attack

Vi tvingas avbryta arbetet på ebolacentret i Nordkivu, Kongo-Kinshasa, till följd av en våldsam attack den 24 februari, då delar av centret brann ned. Tillgången till livsviktig sjukvård för ebolasjuka i Nordkivu har nu minskat drastiskt.

Brist på bra och säkra vägar i Sydkivu, Kongo-Kinshasa, gör att många gravida kvinnor kommer till sjukhuset för sent.
Kongo-Kinshasa

Lång väg till vård

I Sydkivu i Kongo-Kinshasa tvingas människor ofta gå många mil för att nå närmsta vårdinrättning. Vi finns på plats för att erbjuda hjälp, men utan asfalterade vägar är det svårt för patienterna att ta sig till vårdcentralen.