Hoppa till huvudinnehåll

En logistikers dagbok

Publicerad 4 maj 2019
Koleracenter i Chingussura, Beira, Moçambique.
Foto: Pablo Garrigos/Läkare Utan Gränser
En medlem av det lokala fotbollslaget hjälper till med uppbyggnaden av koleracentret i Chingussura, Beira, Moçambique.

"Idag fick jag ett samtal från personalavdelningen på Läkare Utan Gränser om att de behövde mig i Moçambique så snabbt som möjligt." 

Den tropiska cyklonen Idai slog till mot hamnstaden Beira i Moçambique den 14 mars 2019. Cyklonen förstörde många byggnader i staden och tvingade mer än 100 000 invånare att lämna sina hem och förflyttas till läger. Mer än 600 dödsfall rapporterades av regeringen. Fram till den 21 mars har mer än 1000 fall av kolera rapporterats.

Hans Stareck Mbele har arbetat för Läkare Utan Gränser sedan 2014 och har varit på nio uppdrag varav tre akutuppdrag. Hans kommer från Kongo-Kinshasa men har under de senaste fem åren varit baserad i Sverige.

Torsdag 28 mars
Idag fick jag ett samtal från personalavdelningen på Läkare Utan Gränser om att de behövde mig i Moçambique så snabbt som möjligt. Dagen därpå gick jag till en klinik i Stockholm för att få en läkarundersökning, ett krav inför varje uppdrag. Jag gick också till den moçambikiska ambassaden för att ansöka om visum som jag fick samma dag.

Söndag 31 mars
Byggandet av ett koleracenter

Detta var min längsta resa i min karriär hos Läkare Utan Gränser. Jag åkte från Stockholm och flög till Moçambiques huvudstad Maputo. I Maputo så tog jag mig till staden Beira med en total restid på 26 timmar.

Jag skickades till ett landsbygdsområde 45 km från Beira som kallas Chingussura. Mitt jobb var att organisera byggandet av ett koleracentrum med 300 sängar på en fotbollsplan. Eftersom vi förväntade oss fler kolerafall nästa vecka så var centret tvunget att vara klart på bara tre dagar!

Vi rekryterade 70 lokala arbetare och i slutet av dagen så hade vi fått upp 16 sjukhustält och en träinhägnad.

Jag var bland de första från akutteamet som ankom till basen så mat och andra förnödenheter hade inte hunnit organiseras till fullo. Jag var tvungen att klara natten med de fåtal snacks jag hade med mig från Stockholm.

Måndag 1 april
Det var kaos på området och vi var alla under stor press att färdigställa centret. Som tur var så hade vi redan ett existerande hiv-projekt i Beira där Amed Abdurremane Hussein Gulamo, projektets flerspråkiga logistiker var en stor hjälp för mitt arbete.

Vi fick så mycket stöd från lokalbefolkningen. Det lokala damfotbollslaget och en grupp tonåriga pojkscouter erbjöd sig frivilligt att arbeta med oss. Ungdomarna var energiska, smarta och självständiga. De kom till och med till jobbet i sina uniformer vilket bidrog till lagandan. De flesta kunde också prata engelska och de var en stor hjälp med byggandet av centret. Alla tält var nu färdigställda och behövde bara anpassas till dess avsedda användning.

Det var midnatt innan jag kom i säng. Trots att mat för teamet äntligen hade organiserats så var jag så trött att jag bara ville ha två saker: en dusch och min säng. Jag åt några snacks jag tagit med hemifrån och somnade.

Tisdag 2 april
Jag vaknade tidigt och åkte tillbaka till centret. Vi mötte deadlinen med att färdigställa centret på tre dagar och var redo att ta emot patienter trots att viss byggnation fortfarande pågick. Elinstallationerna blev klara i tälten idag. Det var en gigantisk anläggning.

Läkare Utan Gränsers team som arbetade i det lokala sjukhuset insåg nu att antalet kolerapatienter sjönk. Det var bra nyheter! Logistikteamet fick nu order om att omprioritera deras arbete. Istället för ett center med 300 sängar så behövdes endast 50 sängar. Mitt jobb med centret var nu färdigt.

Massvaccinationskampanj mot kolera

Moçambiques hälsoministerium planerade att lansera en massvaccinationskampanj mot kolera. Jag förflyttades från byggprojektet för att istället ge support till vaccinationsteamen, specifikt att hantera kylkedjan av vaccinerna samt fordonshantering.

900 000 doser av vaccinet kom idag och planen var att vaccinera 500 000 människor. Vi kunde inte hitta en kall byggnad som var stor nog för att lagra vaccinerna, vilket innebar att nedräkningen av de 14 dagar som vaccinen kan lagras i rumstemperatur var påbörjad. Kampanjen var tvungen att starta direkt!

Jag kom i säng klockan tre på natten med insikten om att kampanjen skulle påbörjas om endast ett fåtal timmar.

Onsdag 3 april
Fordonshantering är en kritisk del av vaccinationskampanjer. Flera vaccinationspunkter var tvungna att sättas upp för att nå målet med att vaccinera 500 000 personer. Det fanns 26 fordon och förare ansvariga för att leverera material och vaccinet i tid. Vi träffade förarna och förklarade hur viktigt detta system vi satte på plats var.

Eftersom min roll var att ge support till planeringsfasen så blev jag nu förflyttad till att ge support till vatten-, sanitet- och hygienteamet.

Vattenrening och samhällets behov

Ytterligare vattendistributionsplatser behövdes kring koleracentret i Chingussura för att ge rent vatten till sjukhusen och samhällena runt omkring centret. Tillsammans med hälsorådgivare så bedömde vi de specifika vattenbehoven och vi var tvungna att bygga nya distributionsplatser samt leverera rent vatten inom 6 timmar. Tre platser byggdes och nu fanns rent vatten till det kringliggande området.

Onsdag 17 april
Jag lämnade Beira den 17 april för att återvända hem. Nästan 80 internationell personal skickades till Moçambique för att hjälpa till med akutinsatserna efter cyklonen Idai. Folk kom från alla delar av världen. Vissa var omplacerade från projekt de redan jobbade på, medan andra var hemma mellan uppdrag. Teamet var fantastiskt och väl förberedda. De flesta hade tidigare erfarenhet av kolerautbrott. För mig var det min första kolerainsats och jag lärde mig mycket. Jag är stolt över att ha varit en väsentlig del av insatserna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare