Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flygfoto av Buzi, Moçambique som visar förödelsen Idai skapat.

Flygfoto av Buzi, Moçambique som visar förödelsen Idai skapat.

Cyklonen Idai och översvämningar: akutinsatser i Mocambique och södra Afrika

Stötta vårt akutarbete i Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Cyklonen Idai och kraftiga översvämningar har vållat stor förödelse. Läkare Utan Gränser är på plats för att hjälpa människor med sjukvård, rent vatten och sanitet. 

För en månad sedan slog cyklonen Idai till mot Afrikas östkust. Fortfarande är hjälpbehoven i Moçambique, Zimbabwe och Malawi stora. Mycket av infrastruktur som vägar, broar och byggnader är skadad. Även sjukvården är drabbad samtidigt som regnen och översvämningarna leder till ökade vårdbehov för t ex kolera, diarré, hudinfektioner, luftvägsinfektioner och malaria. 

STÖTTA VÅR insats! 

Swisha till 900 60 32 och märk gåvan ”AKUT”  för att ge till vår akutfond. 

Pågående insatser

Moçambique

Stora delar av kuststaden Beira skadades av de kraftiga vindarna och översvämningarna. Även landsbygden omkring Beira är hårt drabbad. Situationen förbättras långsamt, men 160 000 personer bor fortfarande i tillfälliga bostäder och många saknar tillgång till rent vatten.

Kolerautbrottet i Beira fortsätter men har i nuläget stabiliserats.  Läkare Utan Gränser fortsätter samarbetet med myndigheterna för att behandla sjuka patienter och säkra tillgång till rent vatten. Även i Dondo, Tica och Buzi har vi center för behandling och isolering av misstänkta kolerafall. För att möta behovet att rent vatten har vi även ett team som fokuserar på vattenrening i Beira.

Det behövs också omfattande hjälp för att få igång den vanliga sjukvården. En månad efter cyklonen har vi nu återupptagit befintliga projekt för hivbehandling i Beira. 

Läkare Utan Gränser har runt 1000 anställda på plats i Moçambique. 

Zimbabwe

De flesta vägar och broar till Chimanimani-distriktet förstördes eller skadades av översvämningarna. Det har varit mycket svårt för hjälporganisationer att nå de drabbade. 

Läkare Utan Gränser startade insatsen dagen efter cyklonen med att ge sjukvård och nödhjälp, såsom vattenreningstabletter och tvål, i Chimanimani och Chipinge. Vi erbjuder även psykosocialt stöd till de drabbade. 

Malawi

Läkare Utan Gränser har med hjälp av båt och helikopter startat akutinsatser i områdena runt Makhanga, öster om Shirefloden. Fokus ligger på vatten och sanitet, primärvård, hiv-behandling och övervakning av smittsamma sjukdomar.

om akutfonden 

Genom att stödja vår akutfond bidrar du till att Läkare Utan Gränser snabbt kan bistå människor som drabbats av jordbävningar, översvämningar eller andra kriser och katastrofer. 

Med ditt stöd kan vi: 

  • snabbt vara på plats när katastrofen inträffar 
  • förse människor med kirurgi och annan akut medicinsk vård 
  • bistå med psykologiskt stöd 
  • dela ut förnödenheter 

Aktuellt om Cyklonen Idai

Mocambique efter cyklonen Idai.Läkare Utan Gränser transporterar sjuka från Beiras slum till fungerande vårdcentraler
Nyheter från fältet

Idai: Insatsen i Moçambique växer

Över en halv miljon personer kämpar för att återuppbygga sina liv i de översvämmade delarna av Moçambique. Många är i akut behov av hjälp för att överleva och den humanitära insatsen kommer bli enorm. 

Beira, Moçambique, har drabbats hårt av cyklonen Idai.
Nyheter från fältet

Beira: ”Förödelse – och otroligt mycket vatten”

Gert Verdonck, katastrofkoordinator för Läkare Utan Gränsers insats i Beira, Moçambique, berättar  om situationen efter cyklonen Idai.

Cyklonen Idai har drabbat Zimbabwe, Mocambique och Malawi hårt
Nyheter från fältet

Södra Afrika: Stor förstörelse i cyklonens spår

Cyklonen Idai slog till mot Afrikas östra kust den 14 mars och har orsakat stor förödelse i Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Stora områden är fortsatt avskurna från hjälp.

Det här arbetar vi med i Cyklonen Idai

När vi arbetar i naturkatastrofer använder vi ofta uppblåsbara fältsjukhus. Här i Filippinerna i samband med tyfonen Haiyan.

Naturkatastrofer

Efter mer än 40 års erfarenhet av katastrofarbete har vi blivit experter på att snabbt sätta in akutinsatser under naturkatastrofer.

Stora delar av slumområdet i Tacloban, Filippinerna jämnades med marken när tyfonen Haiyan drog in över land 2013.

Orkaner, cykloner och tyfoner

När en orkan drar in över ett område måste vi allra först göra en bedömning av situationen; hur ser vårdbehovet ut och hur stora skador har orkanen orsakat?