Hoppa till huvudinnehåll
Medicinsk personal vid en sjukhussäng med en pojke med bandage runt huvudet
Publicerad 7 november 2023

Tusentals döda i Gaza efter en månads krig

Foto: Mohammad Masri
En skadad pojke vårdas på Shifa-sjukhuset i Gaza City den 19 oktober 2023.

Våldet i Gaza eskalerar trots uppmaningar om vapenvila. Läs om den humanitära katastrofen i Gaza och vad Läkare Utan Gränser gör. 

Vad händer i Gaza?

Efter en månads krig är situationen för Gazas 2,2 miljoner invånare desperat. Den intensiva beskjutningen och flygattackerna skonar ingen, såväl skolor som sjukhus har träffats och förstörts. Palestinska myndigheter rapporterar över 10 000 dödade varav 4000 barn. Samtidigt har Israels totala blockad skapat brist på mat, vatten, el och bränsle.

Attacker mot överfulla sjukhus

Sjukhusen i Gazaremsan är fullständigt överbelastade och många har slutat fungera. Över 230 attacker har träffat vårdinrättningar i Gaza och Västbanken sedan kriget utbröt, enligt Världshälsoorganisationen WHO. 14 av Gazas 36 sjukhus har slagits ut och funktionen på andra sjukhus är nedsatt på grund av brist på bränsle, läkemedel och medicinsk utrustning. 

Bristen på bränsle och elektricitet är en dödsdom för tusentals patienter vars överlevnad är beroende av tillgången till elektricitet, till exempel spädbarn i kuvöser. Läkare Utan Gränsers palestinska team som fortsätter arbeta på vår brännskadeklinik och på sjukhus runtom i Gaza berättar om svårt skadade människor som måste ligga på golvet medan hundratals patienter fortsätter att anlända. Det finns inte tillräckligt med smärtstillande medel eller narkosläkemedel för kirurgiska ingrepp. 

Lagren av läkemedel på privata apotek håller också på att ta slut. Människor som lever med kroniska sjukdomar kommer att lida och kan snart utveckla komplikationer som kommer att påverka deras liv. 

Sjuka människor kan ofta inte ens ta sig till sjukhus av rädsla för flygattacker eller för att vägarna blockeras av rasmassor. Andra söker skydd på sjukhus i hopp om att de ska skonas från attacker, trots att vi har sett att många sådana inrättningar har drabbats.

Läkare Utan Gränsers uppmaningar

  • En omedelbar vapenvila för att rädda liv och möjliggöra humanitär hjälp.
  • Lyft belägringen så att mer humanitära förnödenheter kan föras in i Gaza, inklusive bränsle, och garantera säker passage för att nå människor med de största behoven.
  • Skydd för civila, sjukvårdpersonal och sjukvårdsinrättningar på båda sidor av konflikten. 
  • Grundläggande säkerhetsgarantier för tillhandahållandet av humanitärt och medicinskt stöd.

Detta gör vi nu i Gaza

Läkare Utan Gränser har 300 palestinska anställda i Gaza. Vissa av dessa har förflyttat sig till södra Gaza för att söka skydd undan bombningarna för sig och sina familjer. Andra palestinska kollegor har valt att stanna och fortsätta att arbeta med att ge livräddande vård på olika sjukhus över hela Gazaremsan. 

När flygattackerna började den 7 oktober drev Läkare Utan Gränser en fristående klinik och stöttade Awda-sjukhuset, Nasser-sjukhuset och Indonesian Hospital. Den 10 oktober öppnade vi en operationssal på Shifa-sjukhuset för att ta emot brännskade- och traumapatienter. På grund av de ständiga bombningarna och eftersom vi inte tillåts föra in förnödenheter kan vi dock inte samordna och stötta våra projekt som tidigare. Den internationella personalen har evakuerats ut ur Gaza. 

På vår brännskadeklinik fortsätter arbetet och på sjukhusen Awda och Shifa arbetar team bestående av sjuksköterskor och läkare. De använder vad som återstår av mediciner och materiel i vårt lager. Vi har också donerat medicinsk utrustning för att stödja lokala hälsovårdsmyndigheter. 

Vi har team i beredskap för att skicka medicinska förnödenheter och åka in i Gaza för att stödja den akuta medicinska insatsen, så snart situationen tillåter det.

Vi har erbjudit medicinskt stöd till israeliska sjukhus där ett mycket stort antal skadade vårdas efter Hamas attack den 7 oktober. Hittills har det israeliska sjukvårdssystemet klarat sig utan vårt stöd. 

Var med och rädda liv
Bli månadsgivare

Röster från Gaza

Medlemmar i Läkare Utan Gränsers team i Gaza delar med sig av sina erfarenheter av att leva och arbeta under bombardemang och belägring.

"Varje morgon kontrollerar jag bilen och kör teamet till sjukhuset. När jag ser att hela byggnader är sönderbombade ändrar jag rutt. Jag ser hemska saker på sjukhuset, människor som fått fötter eller armar amputerade. Jag försöker hjälpa till så mycket jag kan."
- Suhaib Habib, underhållsansvarig
En man i vit väst meckar på en bil med öppen motorhuv

Läs här om vårt arbete i Palestina