Hoppa till huvudinnehåll

Palestina

en samling människor vid en sönderbombad byggnad i Gaza
Foto: Mohammed ABED
Oktober 2023. Gaza håller på att jämnas med marken av intensiva flygattacker.

Palestina

Fakta Palestina

  • Befolkning: 4,8 miljoner
  • Huvudstad: Ramallah 
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1989
  • Antal anställda 2022: 367

En humanitär katastrof utspelar sig just nu i Gaza. Sjukhusen är överbelastade och det finns ingenstans för människor att ta skydd undan de intensiva flygbombningarna. 

Krig i Gaza

Gazaremsan är en av de mest tätbefolkade platserna på jorden. Omkring 2,2 miljoner människor är för närvarande instängda där under ihållande flyganfall och häftiga markstrider. Situationen på sjukhusen är kritisk med ständiga elavbrott och brist på mediciner och materiel.

När attackerna började drev vi en fristående brännskadeklinik och stöttade ett antal sjukhus på Gazaremsan. I början av februari arbetar Läkare Utan Gränser på fyra sjukhus och flera vårdcentraler i mellersta och södra Gaza. Vi stödjer också några sjukhus som fortfarande kan erbjuda sjukvård i norra Gaza.

Våra team på plats i Gaza ger stöd vid kirurgi, sårvård, sjukgymnastik, förlossningsvård, psykosocialt stöd och utför vaccinationer. Vi har också donerat medicinsk utrustning till flera sjukhus från vårt beredskapslager. 

Sjukvården i Gaza är under kontinuerlig attack vilket försvårar vårt arbete. Sjukhus och ambulanser har beskjutits, och såväl personal som patienter har skadats och dödats. Vi uppmanar alla parter att respektera sjukvårdsinrättningar och transporter, som måste förbli trygga platser för människor i behov av vård.

Förnödenheter och personal till Gaza

Det är oerhört svårt att föra in förnödenheter till Gaza på grund av administrativa hinder, restriktioner och den stora mängden lastbilar vid gränsen.

Den 14 november kunde ett första specialteam bestående av 15 internationella och palestinska medarbetare korsa gränsen. Vi har nu flera team bestående av internationell och lokalt anställd personal, som arbetar i mellersta och södra delarna av Gazaremsan. De stöttar olika sjukhus och vårdcentraler med akutvård, kirurgi, sårvård och mödravård. De ger även psykologiskt stöd. 

Situationen på Västbanken

Vi upprätthåller verksamhet inriktad på akutvård och psykologiskt stöd i Hebron, Nablus och Jenin på Västbanken. 

Våldet där har ökat dramatiskt sedan den 7 oktober. Under de senaste veckorna har israeliska styrkor belägrat flera sjukhus i Jenin och blockerat människors tillgång till vård. Vid ett tillfälle sköt de ihjäl en tonårspojke på Khalil Suleiman-sjukhusets område. 

Var med och rädda liv
Bli månadsgivare

 

Läkare Utan Gränser i Palestina - tidigare projekt

I Gaza är det lokala sjukvårdssystemet överbelastat, underfinansierat och nedbrutet av en 16 år lång blockad. Vi ger vård till människor som drabbats av brännskador och trauma med en multidisciplinär strategi, som kan omfatta kirurgisk vård, fysioterapi, arbetsterapi, hälsoutbildning och psykosocialt stöd. 

På Västbanken fortsätter ockupation, våld, arbetslöshet och fattigdom att ha en djupgående inverkan på palestiniernas psykiska hälsa. Våra team erbjuder psykologiskt stöd i Hebron, Nablus och Qalqilya. 

Vi tillhandahåller sjukvårdstjänster i H2-området, i staden Hebron, där palestinska invånares rörelsefrihet är föremål för restriktioner som kraftigt begränsar deras tillgång till sjukvård.

Vi driver också mobila kliniker för att tillgodose hälsobehoven i Masafer Yatta, där det pågår rivningar av bostäder och finns en ökad risk för tvångsförflyttningar.
 

Läs mer om våra aktiviteter i Palestina på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida

Senast uppdaterad 19 februari 2024. För de senaste uppdateringarna följ oss i sociala medier: Instagram och Facebook