Hoppa till huvudinnehåll

Godtyckligt fängslande i Libyen måste upphöra

Publicerad 1 september 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm

Libyen är ett laglöst land där människor hålls inlåsta i interneringsläger under ohygieniska och omänskliga förhållanden. Bilden från lägret Abu Salim togs i mars 2017.

Vi kräver ett slut på den godtyckliga interneringen av flyktingar, asylsökande och migranter i Libyen. I mer än ett år har vi tillhandahållit sjukvård till människor som hålls i interneringsläger i Tripoli under omänskliga och ovärdiga förhållanden.

– Människor som hålls inlåsta fråntas all form av mänsklig värdighet, de misshandlas och saknar tillgång till sjukvård, säger läkaren Sibylle Sang som är vår medicinska rådgivare.

– Varje dag ser vi hur mycket onödigt lidande som orsakas av att spärra in människor under dessa förhållanden, men det finns inte mycket vi kan göra för att lindra lidandet.

Våra medicinska team behandlar fler än tusen patienter varje månad i interneringsläger. Många patienter lider av luftvägsinfektioner, akut vattnig diarré, angrepp av skabb och löss, samt urinvägsinfektioner. Dessa sjukdomar förvärras eller är ett direkt resultat av förhållandena i de överfulla lägren. Människor har inte plats att ligga utsträckta på natten och lokalerna är mörka och dåligt ventilerade. Matbrist har lett till att vuxna människor drabbas av akut undernäring. Vissa patienter behöver akut sjukhusvård.

Patienter försvinner spårlöst

– Libyen saknar ett fungerande rättssystem. Interneringssystemet skadar och exploaterar människor och inte ens de mest grundläggande förbuden mot tortyr och misshandel respekteras, säger Anna Sjöblom, vår medicinska humanitära rådgivare i Sverige.

Det är omöjligt att följa upp vad som händer med människor i interneringslägren eftersom det inte görs någon formell registrering. Detta gör det väldigt svårt för våra medicinska team att övervaka och följa upp patienter. Från en dag till en annan kan människor överföras mellan interneringsläger eller flyttas till en okänd plats. En del patienter försvinner spårlöst. Dessa omständigheter begränsar den vård vi kan bistå med.

Strider stoppar humanitär hjälp

Tillträdet till interneringslägren försvåras av sammandrabbningar mellan tungt beväpnade miliser i Tripoli. Dessutom kan styret av lägren förändras över en natt, och tillträdet till patienterna måste omförhandlas med nya chefer. Vissa interneringsläger är oåtkomliga för oss på grund av pågående våldsamheter och osäkerhet.

Att enbart öka det ekonomiska stödet till Libyen minskar inte lidandet för de inlåsta flyktingarna och migranterna. Ett smalt fokus på att förbättra förhållandena i interneringslägren, medan man medvetet ignorerar komplexiteten i situationen i Libyen, riskerar att legitimera ett system där människor spärras in godtyckligt under omänskliga förhållanden och utan möjlighet till rättslig prövning.

– Vi kräver ett slut på godtyckligt fängslande av flyktingar, asylsökande och migranter i Libyen, där en oerhört grym humanitär kris utspelar sig i skuggan av omvärldens strålkastarljus, säger Anna Sjöblom.

Relaterade nyheter

En av Läkare Utan Gränsers medarbetare tar hand om en patient i Nauru.
Nauru

Efter portningen från Nauru: ”Det kommer att kosta liv”

Vi fördömer Naurus beslut att stoppa våra psykosociala insatser för asylsökande, flyktingar och lokalbefolkningen som trädde i kraft den 5 oktober.

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust? 

De människor som räddats på Medelhavet togs till ett fångläger som kontrolleras av libyska myndigheter.
Libyen

Vi vårdar överlevande i Libyen efter förlist båt

Över 100 människor har rapporterats drunknade efter att deras båt sjunkit utanför Libyens kust för över en vecka sedan. De som överlevde fördes tillbaka till Libyen. Där arbetade vårt medicinska team i flera timmar med att vårda  allvarliga skador.

Accesskampanjen

5 livsviktiga uppmaningar inför valet

Det här är en hälsning till er som kommer styra Sverige efter valet. Vi på Läkare Utan Gränser arbetar hårt för att rädda liv och lindra nöd, men våra patienters liv och hälsa påverkas också av de beslut politiker tar. Vi har därför fem livsviktiga uppmaningar till er.