Hoppa till huvudinnehåll
barn och vuxna köar för att hämta vatten vid en vattentank på en lastbil
Publicerad 17 oktober 2023

Humanitär katastrof i Gaza

Foto: Mohammed ABED
Invånare i Gaza hämtar vatten från en tankbil efter att vatten- och elförsörjningen stängts ned.

Medan Gazaremsan jämnas med marken, hopar sig liken på gatorna eftersom invånarna inte vågar begrava familjemedlemmar och vänner. ”Utan motstycke” räcker inte för att beskriva den medicinska, humanitära katastrof som nu utspelar sig i Gazaremsan.

Det är helt förfärligt. Liken hopar sig. Folk är rädda för att begrava de döda. När vi körde förbi en byggnad som bombats kände vi stanken av ruttnande lik. Det är för farligt att gräva fram de döda ur de raserade byggnaderna, säger kirurgen Ghassan Abu-Sitta. 

Han berättar att han har sett högar med lik insvepta i kläder och staplade i ett hörn på ett sjukhus eftersom bårhuset var fullt.

Över en miljon invånare fick den 12 oktober order om att evakuera söderut från norra Gaza. Samtidigt fortsätter de israeliska luftangreppen. 

”Utan motstycke” räcker inte för att beskriva de medicinska och humanitära konsekvenserna. Gaza jämnas med marken. Tusentals människor dör. Detta måste få ett stopp nu, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Belgien.

Vi ber israeliska myndigheter att visa medmänsklighet

Hittills (16 oktober) har minst 2 750 palestinier dödats och 9 700 skadats i israeliska attacker mot Gazaremsan sedan 7 oktober, enligt uppgifter från palestinska hälsomyndigheter. Angreppen startade som svar på de brutala attackerna utförda av Hamas som dödade omkring 1 400 och skadade 3 500 personer i Israel. 

Trots att israeliska myndigheter säger att det finns säkra områden för Gazas invånare så blir människorna utsatta för kontinuerliga bombningar över hela Gazaremsan, inklusive i den södra delen. 

Att dö i bombregnet i Gaza får inte vara det enda alternativet för människorna där, säger Claire Magone, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Frankrike.

Extrem situation i Gaza

Bland människorna som inte har kunnat fly och som inte vet vart de ska ta vägen finns våra kollegor som nu gömmer sig tillsammans med sina familjer, eller som efter bästa förmåga fortsätter att vårda skadade som strömmar in till sjukhusen. Det råder brist på läkemedel och bränsle för att driva elgeneratorerna. Utan el stannar livsuppehållande apparatur som kuvöser och respiratorer.  

Det är en extremt krävande situation. 

Vi kräver omedelbar tillgång till livsviktiga förnödenheter, däribland dricksvatten. Hundratusentals människor liv – män, kvinnor, barn, äldre, skadade och sjuka – är i farozonen, säger Claire Magone.

Civilbefolkningen och vårdinrättningar måste skyddas i de pågående stridigheterna, oavsett på vilken sida av konflikten det gäller.

Sjukhus fick ultimatum av israeliska myndigheter

På kvällen den 14 oktober gav israeliska myndigheter personalen och patienterna på Awda-sjukhuset två timmar på sig att evakuera inför en kommande attack. 

Tidsfristen förlängdes sedan med några timmar men att kräva en evakuering av ett helt sjukhus med allvarligt skadade patienter på så kort tid är chockerande. 

Jag tvingades lämna sjukhuset eftersom de israeliska styrkorna varslade om att sjukhuset kunde bli angripet, berättar kirurgen Ghassan Abu-Sitta. 

Våra team har arbetat på Awda-sjukhuset, som ligger i norra Gaza, sedan konflikten eskalerade den 7 oktober. Ghassan berättar att situationen också är mycket svår på Shifa-sjukhuset i Gaza City. 

Det närmar sig en folkhälsokatastrof på Shifa-sjukhuset. Tusentals, om inte tiotusen människor har strömmat till sjukhuset. De sover på marken. De sover i korridorerna, mellan sängarna och på avdelningarna. Folk är fullständigt skräckslagna. De tror att sjukhuset är det säkraste stället att vara på, säger Ghassan.

människor och en grävmaskin på en gata med sönderbombade byggnader
Foto: Mohammed ABED
Förstörelse i Gaza City, oktober 2023.

Fruktar för dem som inte kan lämna

Vi är extremt oroade för vad som händer med dem som inte kan fly, till exempel skadade, sjuka och sjukvårdspersonal.

Den 13 oktober tog vi det svåra beslutet att evakuera de 23 internationellt utsända som befann sig i norra Gaza till den södra delen av enklaven. 

Det är svårt att bekräfta vad som händer med våra 300 palestinska kollegor då kommunikationen är bruten med många av dem. Vi vet att några av dem försöker ta sig söderut med sina familjer och vi försöker hitta husrum till dem. Ytterligare andra kollegor har valt att stanna på sjukhusen i norr och hjälpa sjuka och skadade. 

Behövs grundläggande säkerhetsgarantier

På grund av bombningarna och blockaden i Gaza kan Läkare Utan Gränser inte längre koordinera insatser på samma sätt som tidigare. Vi vill kunna nå människor i behov av sjukvård och erbjuda livräddande humanitär hjälp, men för det behöver vi grundläggande säkerhetsgarantier. Sjukvårdsinrättningar och sjukvårdspersonal måste skyddas och respekteras; sjukhus och ambulanser får aldrig bli måltavlor i konflikter.

Viktiga humanitära förnödenheter som läkemedel, medicinsk utrustning, livsmedel, bränsle och vatten måste också tillåtas komma in i Gazaremsan.

 

Läs om Läkare Utan Gränsers projekt i Palestina här.