Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals döda i attack mot fängelse

Publicerad 25 januari 2022
Från taket på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Aden, Jemen.
Foto: Ehab Zawati / Läkare Utan Gränser
Trots att kriget i Jemen har pågått i sju år är slutet ingenstans i sikte. Bilden är från Aden sjukhus.

Den 21 januari attackerade den saudiledda koalitionen ett fängelse i Sa'ada City, Jemen, i ett flyganfall. Detta är bara en av flera militära attacker den senaste tiden i landet.

Enligt myndigheter dog minst 82 människor och 266 skadades i attacken, men dödssiffran kan öka. Två av våra anställda, som befann sig i sina hem nära fängelset vid tidpunkten för flyganfallet, berättar att de hörde stridsflygplan och sedan tre separata explosioner.

- Det går inte att förneka att detta var ett flyganfall, alla i Sa'ada City hörde det, sa en av våra kollegor. Jag bor en kilometer från fängelset och mitt hus skakade av explosionerna.

Den saudiledda koalitionen har regelbundet bombat områden under Ansar Allahs kontroll sedan 2015. Flera sjukhus där Läkare Utan Gränser arbetar eller som vi stöttar har träffats, liksom många andra civila mål.

Ett uttalande från koalitionen kallade rapporter om fredagens attack för "grundlösa och ogrundade". Men en anställd från Läkare Utan Gränser som besökte platsen bekräftade att fängelset var förstört och ytterligare en medarbetare som befann sig på al-Gumhouriyyeh sjukhuset beskrev hur sjukhuset tog emot många sårade.

- Sjukhuset stod inför en mycket svår situation den morgonen med skadade som fick ligga på golvet, sa han. Det fanns inte tillräckligt med sängar för alla skadade.

”En oroande upptrappning”

Omedelbart efter flyganfallet organiserade vi donationer av medicinsk utrustning till al-Gumhourriyeh sjukhuset och skickade en lastbil med fler donationer från Sana'a samma dag. Vi arbetar med myndigheter för att se hur vi ytterligare kan stötta sjukhuset.

- Detta är den senaste i en lång rad oförsvarliga flyganfall som genomförts av den saudiledda koalitionen på platser som skolor, sjukhus, marknader, bröllopsfester och fängelser, säger Ahmed Mahat, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Jemen. Sedan kriget började har vi sett de fruktansvärda effekterna av koalitionens urskillningslösa bombningar i Jemen, inklusive när våra egna sjukhus har attackerats.

- De senaste dagarna har vi sett en oroande upptrappning av kriget med många flyganfall mot Sana'a, fortsätter han. Internet har stängts ner i större delen av landet, enligt uppgifter efter ett flyganfall utfört av den saudiledda koalitionen mot en telekommunikationsbyggnad i Hodeida.

- Det har också varit hårda strider nyligen vid frontlinjer i hela landet. Allt detta visar att trots att kriget har pågått i sju år är slutet på lidandet för människor i Jemen ingenstans i sikte.