Hoppa till huvudinnehåll

Indonesien: Vi är redo att göra en insats

Publicerad 3 oktober 2018
Foto: Dirna Mayasari/Läkare Utan Gränser
Förödelsen efter jordbävningen och tsunamin som drabbade den indonesiska ön Sulawesi.

Den 28 september drabbades den indonesiska ön Sulawesi av en jordbävning, följt av en tsunami. Många människor har rapporterats döda, och flera saknas fortfarande. Vårt team är på plats för att utvärdera behoven.

Jordbävningen och den efterföljande tsunamin som slog in över staden Palu har enligt siffror från indonesiska myndigheter den 2 oktober hittills krävt 1 234 liv. Fler än 799 har skadats allvarligt och 99 saknas fortfarande. Dessutom har många byggnader rasat efter jordbävningen eller svepts bort i tsunamin. Många människor som har fått sina hem förstörda tvingas nu bo i tält.

- Det är många gånger kaotiskt att arbeta efter en naturkatastrof. Människor flyr ofta hals över huvud, och hinner inte få med sig saker och förnödenheter. Människor är också väldigt utsatta och chockade efter en sådan händelse. För oss och andra humanitära organisationer gäller det göra en ordentlig utvärdering av vilka behov som finns och var vi kan göra störst nytta. Detta baseras på hur stor katastrofen är och vilken beredskap landet har, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.

För närvarande har Läkare Utan Gränser ett team på plats i Sulawesi. Deras uppgift är att, tillsammans med lokala myndigheter, bedöma det medicinska och humanitära behovet. Teamet består av medicinsk personal, liksom av specialister inom logistik samt vatten och sanitet. Teamet har bland annat besökt det regionala sjukhuset i Palu.

Hur arbetar Läkare Utan Gränser efter en naturkatastrof?

Så fort uppgifterna om en naturkatastrof har bekräftats börjar vi undersöka vilka behov som finns. Antingen mobiliserar vi personal som redan finns i området eller också skickar vi dit ett akutteam. Ofta samarbetar dessa båda grupper.

Denna inledande fas är viktig för att säkerställa att våra resurser och vår kompetens används på bästa möjliga sätt. Innan vi påbörjar en eventuell insats behöver vi även få grönt ljus från det berörda landets myndigheter.

Efter den första bedömningen av situationen och vilka behov som finns, skickar teamet ett förslag på insats till vårt huvudkontor. Tack vare väl inarbetade rutiner, protokoll, färdigpackade och anpassade kit som finns tillgängliga i våra logistikcentra kan vi distribuera material och utrustning inom några timmar. När våra team anländer för att påbörja insatsen står i regel allt redan klart.

Här kan du läsa mer:

Hur vi arbetar efter en naturkatastrof
Hur vi startar ett projekt