Hoppa till huvudinnehåll

Insamlingsrekord i december

Publicerad 5 januari 2017
Foto: Yann Libessart/Läkare Utan Gränser
Aweil, Sydsudan.

I december har vi slagit insamlingsrekord då vi tagit emot gåvor på runt 127 miljoner kronor. Eftersom Akelius Stiftelse dessutom matchar varje insamlad krona landar den totala summan på mer än 250 miljoner kronor, det mesta vi har samlat in under en enda månad.

Gåvan från Akelius Stiftelse på 127 miljoner kronor är också den största enskilda gåva som vi på Läkare Utan Gränser i Sverige någonsin tagit emot.

Roger Akelius, initiativtagare till Akelius Stiftelse, är upprörd över situationen för flyktingar runtom i världen och vill genom den här gåvan förbättra tillvaron för människor på flykt. Just nu pågår den största flyktingkrisen sedan andra världskriget och miljontals människor är i behov av livräddande humanitära insatser. Gåvan från Akelius Stiftelse är ett mycket välkommet bidrag till det arbetet.

Roger Akelius är väldigt glad över att insamlingen gått så bra och tycker också att mängden gåvor visar att de goda människorna är många.

– Härligt att människor beter sig mänskligt. Det här visar att främlingsvänligheten ökar, säger han.

Akelius Stiftelses löfte att matcha varje insamlad krona har också inspirerat många företag att skänka en gåva. Jämfört med december 2015 ökade företagsgåvorna med hela 141 procent.

– Roger Akelius har lyft en av vår tids viktigaste frågor genom den här kampanjen och det är fantastiskt att se vilket engagemang han har lyckats skapa bland såväl företag som privatpersoner. Vi har fått in många fler gåvor än vi vågat hoppas på och med tanke på alla pågående kriser runt om i världen kunde detta inte komma mer lägligt, säger Mari Mörth, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Med hjälp av de gåvor som skänktes under december har vi samlat in totalt över 680 miljoner kronor under 2016, vilket är mer än någon organisation i Sverige lyckades samla in under 2015.

Läkare Utan Gränser arbetar världen över med att ge sjukvård och humanitär hjälp till flyktingar och internflyktingar. Bland annat bygger vi upp sjukhus i flyktingläger, behandlar undernäring och epidemier, hjälper kvinnor att föda säkert, vaccinerar barn för att förhindra utbrott av epidemier och bistår med tillgång till rent dricksvatten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare