Hoppa till huvudinnehåll

Irak: Vi bistår människor på flykt undan striderna i Syrien

Publicerad 22 oktober 2019
Tre patienter får vård av två läkare framför vår mobila klinik
Foto: Hassan Kamal Al-Deen / Läkare Utan Gränser
Patienter från nordöstra Syrien får hjälp på en av våra mobila kliniker nära Irakisk-Syriska gränsen.

Människor fortsätter att fly undan striderna i nordöstra Syrien. Många tar sig över gränsen till Irak, där vi sedan i lördags bistår med sjukvård i ett mottagningscenter nära gränsen till Syrien. Våra team på plats har även undersökt behoven av psykologisk hjälp i ett läger i den kurdiska delen av Irak.

– Omedelbart efter att striderna i sydöstra Syrien inleddes började vi undersöka behoven av medicinsk hjälp på olika platser, däribland i mottagningscenter längs gränsen och i olika läger dit flyktingarna hade tagit sig, säger Marius Martinelli, vår projektkoordinator.

– Vi utvärderade infrastrukturen på platsen, vilken typ av service som fanns tillgänglig och koordinerade med andra aktörer och med myndigheterna för att komma fram till vilka aktiviteter som det fanns störst behov av.

Vårt team driver nu två mobila kliniker. I ett mottagningscenter vid gränsen mot Syrien tillhandahåller vi primärvård, psykologisk första hjälpen och screenar för undernäring, medan vi i Bardarash-lägret undersöker behoven av psykologisk hjälp. Samtidigt förbereder vi oss på att ta emot ett ökat antal flyktingar.

En man står framför våra mobila kliniker
Foto: Hassan Kamal Al-Deen / Läkare Utan Gränser
En av våra mobila kliniker nära Irakisk-Syriska gränsen i Khaleh.

– De personer som vi hittills undersökt i mottagningscentret har varit vid relativt god hälsa. Än så länge har vi inte sett till några krigsskadade och näringsläget har varit bra, både bland barn och vuxna, säger Marius Martinelli.

– Vi har sett mindre hälsoproblem som beror på att många har gått långa sträckor till fots. Dit hör till exempel hudproblem, luftvägsinfektioner, lättare diarré och generell kroppssmärta. Vad vi också har sett är att de flesta som undersökts av vårt psykologiska team uppvisar tecken på depression och ångest.

Det är inte första gången som människor flyr till den här regionen. Bardarash-lägret, där vi just har börjat arbeta, öppnade ursprungligen 2014 för människor som flytt från Mosul undan IS. När invånarna i lägret 2018 återvände till det relativt lugna Mosul stängdes lägret, för att öppna på nytt förra veckan, den här gången för människor som flytt från Syrien.

Fler än 5 300 personer har tagit sig över gränsen mellan Syrien och Irak sedan striderna inleddes. De senaste sex dagarna har fler än 500 personer anlänt varje dag, varav de flesta kommer från Ras-Al-Ayn och Qamishli.