Hoppa till huvudinnehåll
Två kvinnor pratar i ett kök
Publicerad 23 februari 2024

Ukraina: krigets sår

Foto: Nuria Lopez Torres
Läkare Utan Gränsers psykolog Inna Suzova arbetar för att hjälpa familjer bearbeta kriget i Ukraina.

Kriget i östra Ukraina hade pågått sedan 2014, men 24 februari 2022 eskalerade det till en ny nivå när ryska styrkor inledde en fullskalig militär invasion i landet. Två år senare är behoven fortsatt stora. Miljontals människor har tvingats på flykt och kriget har fortfarande förödande effekter på människors hälsa.  

Trots att det ukrainska hälso- och sjukvårdssystemet har gjort anmärkningsvärda insatser sedan krigets start är den humanitära situationen fortfarande katastrofal. Vid frontlinjerna i östra och södra Ukraina möter vår personal skadade människor till följd av beskjutning och strider. Attacker mot infrastruktur har också skadat bostadsområden, orsakat dödsfall och lämnat många utan elektricitet, uppvärmning eller rinnande vatten. 

Sjukhusbyggnad med skotthål i väggen.
En äldre kvinna med rosa skarf kollar in i kamera.
Färgen flagnar från väggarna och längs korridoren ligger skräp.

"För ungefär sex månader sedan förstördes allt - vårdcentralen, apoteket och all infrastruktur", säger Liudmyla Karatsiuba. Hon bor nära Kupjansk, i nordöstra delen av landet, vilket är ett av de oroligaste områdena i landet.  

I september 2022 återtog ukrainska styrkor delvis Charkivregionen och frontlinjen flyttades längre bort från Kupjansk. Då anlände ett läkarteam från Läkare Utan Gränser till Liudmylas by för att erbjuda sjukvård. Attackerna mot byn hade inte lämnat kvar några offentliga byggnader där teamet kunde upprätta en klinik, så Liudmyla erbjöd teamet att använda hennes hem.  

“Nu finns det någonstans att gå om man behöver vård eller mediciner”, säger en leende Liudmyla.  

Man med Läkare Utan Gränser väst står med ryggen mot kameran.
Förstörd sjukhusbyggnad i Ukraina.
Medciner och papper ligger utspridda på ett bord.

Krigets konsekvenser är synliga överallt

Kriget har haft en påverkan på alla människors liv i Ukraina, särskilt i de östra och södra delarna. I områden nära frontlinjerna inträffar regelbundet massolyckor - ofta till följd av beskjutning.

Läkare Utan Gränser vårdar krigsskadade patienter som kommer från områden nära frontlinjen. Vi tar också emot patienter via våra mobila kliniker vars tillstånd har förvärrats då de då de inte haft tillgång till sjukvård under långa perioder.  

Gardiner fladdrar i ett trasigt fönster.
Förstörd byggnad
Ett stort håll syn genom flera väggar på rad.

Striderna fortsätter

Medan den internationella uppmärksamheten kring de humanitära konsekvenserna av kriget minskar, är striderna vid frontlinjerna lika förödande som tidigare. Mellan 2014 och 2022 dödades mer än 14 000 människor. Sedan februari 2022 har denna siffra mångdubblats, med hundratusentals fysiskt och psykiskt skadade och nästan 10 miljoner människor på flykt.

"Den 18 april 2023 förlorade jag mitt ben", säger internflyktingen Tetiana Doloza. "Marknaden där jag arbetade som säljare i staden Ukrainsk i Donetskregionen träffades av missiler och jag blev allvarligt skadad." 

En kvinna med ett amputerat ben sitter på en stol
Ett tåg ombyggt till ambulans.

Det har gått 10 månader sedan Tetiana förlorade sitt ben. Idag promenerar hon försiktigt runt i Kiev och förlitar sig på en protes och kryckor som stöd. Tetiana evakuerades från marknaden till ett sjukhus och transporterades med Läkare Utan Gränsers medicinska tåg till Lviv-regionen.

"När Läkare Utan Gränsers personal tog mig till sjukhuset i västra delen av landet kände jag mig vilsen. Jag visste inte hur jag skulle klara av en amputation", säger Tetiana. "Nu, med en protes, bor jag i Kiev med min son, och vid 72 års ålder är jag glad över att ha överlevt."