Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Utan Gränser utmanar Pfizers patentansökan i Indien

Publicerad 11 mars 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
pneumokockvaccin invändning vaccinpatent Indien

En flicka vaccineras med PVC mot bland annat lunginflammation i flyktinglägret Yida, Sydsudan.

Pressmeddelande: Läkare Utan Gränser har lämnat in en patentinvändning i Indien för att hindra det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer från att få patent på pneumokockvaccin (PCV13). Det är första gången en medicinsk organisation lämnar in en invändning mot ett vaccinpatent i Indien.

Målet är att miljontals fler barn ska kunna skyddas mot lunginflammation genom att mer prisvärda versioner görs tillgängliga för låg- och medelinkomst länder samt humanitära organisationer.

– Vi måste se till att barn över hela världen kan få skydd mot lunginflammation som är en dödlig sjukdom. För att det ska hända måste fler bolag kunna komma in på marknaden och tillhandahålla vaccinet till ett mycket lägre pris än Pfizer, säger Helle Aagaard policyrådgivare för Läkare Utan Gränsers Accesskampanj i Stockholm.

Lunginflammation är den främsta dödsorsaken bland barn med en miljon dödsfall per år. För närvarande är det bara två läkemedelsbolag, Pfizer och GlaxoSmithKline (GSK), som producerar vaccinet som skulle kunna förhindra att så många barn dör. Pfizer har dock prissatt PCV13, marknadsfört som Prenevar, så högt att många låg- och medelinkomstländer och humanitära organisationer inte har råd att köpa in det. Det är nu 68 gånger dyrare att vaccinera ett barn än det var 2011, enligt Läkare Utan Gränsers rapport The Right Shot: Bringing down Barriers to Affordable and Adapted Vaccines. Lunginflammationsvaccinet står för nära hälften av vad det kostar att vaccinera ett barn i de fattigaste länderna.

– Lunginflammationsvaccinet är en bästsäljare världen över och bara förra året drog Pfizer in över 50 miljarder kronor i intäkter, endast för den här produkten. Samtidigt har många låg- och medelinkomst länder där barn riskerar att smittas helt enkelt inte råd att köpa in det, säger Helle Aagaard.

En vaccinproducent i Indien har redan meddelat att de skulle kunna tillhandahålla PCV-vaccinet för cirka 50 kronor per barn, för alla tre doser, till folkhälsoprogram och humanitära organisationer som Läkare Utan Gränser. Det priset är nästan hälften av det nu lägsta priset på nästan 90 kronor per barn. Ett pris som dessutom bara är tillgängligt för ett begränsat antal låg- och medelinkomstländer genom givarbidrag via vaccinalliansen Gavi.

Läkare Utan Gränser har i många år försökt förhandla med Pfizer om att få köpa in vaccinet till sina projekt i världen till ett lägre pris. Förhandlingarna har inte gett resultat. Därför invänder organisationen nu mot patentansökan i Indien för att säkerställa att andra tillverkare som planerar att producera vaccin mot lunginflammation inte ställs inför patenthinder när de vill lansera en mer prisvärd version.

– Lunginflammation dödar ett barn var 35:e sekund. Våra medicinska team har sett alltför många barn dö för att vi ska ge upp den här kampen innan alla länder har råd med vaccinet, säger Helle Aagaard.

Under 2015 lanserade Läkare Utan Gränser kampanjen ”A FAIR SHOT” med målet att få läkemedelsbolagen Pfizer och GSK att sänka priset på lunginflammationsvaccin till 5 dollar/barn för tre doser (cirka 42 kronor).

Aktuellt om Lunginflammation

Abdullah, på sjukhuset i Irbid, norra Jordanien.
Nyheter från fältet

En mycket ung patient

"Abdullah var fyra dagar gammal, han var underviktig och hade mycket ont. Hans mor frågade Anas vad han trodde om Abdullahs chanser– något hon gjorde varje gång han passerade henne."
– Mary Gallagher.

En patient undersöks på en av Läkare Utan Gränsers mottagningar för hepatit C
Nyheter från fältet

Vi utmanar patent på hepatit C-läkemedel

Vi tar strid mot företaget Gileads patent på läkemedel mot hepatit C i Europa. Företagets höga prisnivåer hindrar behövande från att få tillgång till det livsviktiga läkemedlet. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.