Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Utan Gränsers personal bland dussintals döda och skadade

Publicerad 19 maj 2020
Människor framför ett plan
Ett av våra plan på väg till Lankien, i delstaten Jonglei.
Foto: Brendan Bannon

Över 50 personer har skadats och ett oklart antal dödats under en våldsvåg i Pieri i nordöstra Sydsudan. Två av våra medarbetare har skadats och två har mist livet när våldet bröt ut mellan olika stammar i Jonglei-provinsen. Vi har tillfälligt stängt sin vårdcentral i Pieri.

– Vi uttrycker vår djupaste sorg och våra tankar går till de drabbades familjer, vänner och kollegor. Vi fördömer å det starkaste våldsutbrottet, säger Steve MacKay, ansvarig för vår insats i Sydsudan.

Över 50 skadade vårdade på sjukhuset

Våldet bröt ut i Pieri tidigt på morgonen lördagen den 16 maj. Invånarna flydde undan våldet ut på landsbygden och till närliggande byar. Bland dem fanns flera av våra anställda. Oroligheterna fortsatte till eftermiddagen söndagen den 17 maj. Då hade flera byar kring Pieri plundrats och bränts ned.

Efter attackerna fördes 56 personer med skottskador, däribland två av våra anställda, till vårt sjukhus i Lankien, cirka 50 kilometer norr om Pieri.

– Vi har anledning att tro att över hundra personer är skadade och att många är döda. Vi är också mycket oroliga över att tillgången till sjukvård är väldigt begränsat i området. Vi befarar att många skadade inte får den livräddande vård de behöver, säger Steve MacKay.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva