Hoppa till huvudinnehåll

Läkare Utan Gränsers personal bland dussintals döda och skadade

Publicerad 19 maj 2020
Människor framför ett plan
Foto: Brendan Bannon
Ett av våra plan på väg till Lankien, i delstaten Jonglei.

Över 50 personer har skadats och ett oklart antal dödats under en våldsvåg i Pieri i nordöstra Sydsudan. Två av våra medarbetare har skadats och två har mist livet när våldet bröt ut mellan olika stammar i Jonglei-provinsen. Vi har tillfälligt stängt sin vårdcentral i Pieri.

– Vi uttrycker vår djupaste sorg och våra tankar går till de drabbades familjer, vänner och kollegor. Vi fördömer å det starkaste våldsutbrottet, säger Steve MacKay, ansvarig för vår insats i Sydsudan.

Över 50 skadade vårdade på sjukhuset

Våldet bröt ut i Pieri tidigt på morgonen lördagen den 16 maj. Invånarna flydde undan våldet ut på landsbygden och till närliggande byar. Bland dem fanns flera av våra anställda. Oroligheterna fortsatte till eftermiddagen söndagen den 17 maj. Då hade flera byar kring Pieri plundrats och bränts ned.

Efter attackerna fördes 56 personer med skottskador, däribland två av våra anställda, till vårt sjukhus i Lankien, cirka 50 kilometer norr om Pieri.

– Vi har anledning att tro att över hundra personer är skadade och att många är döda. Vi är också mycket oroliga över att tillgången till sjukvård är väldigt begränsat i området. Vi befarar att många skadade inte får den livräddande vård de behöver, säger Steve MacKay.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare