Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 22 juli 2024 10:03

Läkare Utan Gränsers rapport vittnar om ett fruktansvärt våld i Sudan

Kriget i Sudan har lett till en kollaps gällande att skydda civila. Lokalsamhällen möter urskillningslöst våld, mord, tortyr och sexuellt våld samtidigt som det pågår ständiga attacker mot sjukvårdspersonal och sjukvårdsinrättningar. Detta framkommer i en rapport som Läkare Utan Gränser släpper i dag.

Händer håller i en kula.
Foto: Mohammad Ghannam/Läkare Utan Gränser
Sudanesisk flykting i Tchad som blivit skjuten i nacken och fått vård vid Abéchésjukhuset.

Rapporten A war on people: The Human Cost of conflict and violence beskriver hur både den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) och deras anhängare utövar våld mot befolkningen i landet. Kriget har orsakat en katastrofal belastning sedan det startade i april 2023 med sjukhusattacker, bombade marknader och hus som raserats till marken.

Läs rapporten här 

Uppskattningar över antal personer som skadats eller dödats under kriget varierar. Läkare Utan Gränser, som arbetar i åtta stater över hela landet, uppger däremot att vid bara ett av sjukhusen som organisationen arbetar på, al Nao-sjukhuset i Omdurman i Khartoum, vårdades 6 776 patienter för våldsrelaterade skador mellan 15 augusti 2023 och 30 april 2024. Det är ett snitt på 26 personer om dagen. Läkare Utan Gränser har vårdat tusentals patienter för krigsrelaterade skador i hela landet. De flesta skador har varit orsakade av explosioner, skottskador eller sticksår. 

En sjukvårdsarbetare vid al-Nao-sjukhuset beskriver följderna av attacker mot ett boendeområde i staden. 

– Omkring 20 personer dog när de precis kommit till sjukhuset, en del var döda när de kom fram. De flesta av dem kom med händer eller ben hängandes halvt amputerade. Några hade bara en liten huddel som höll ihop två kroppsdelar. En patient kom in med ett amputerat ben med sin anhöriga bakom sig som bar på resten av benet. 

Rapporten innehåller information om sexuellt våld och könsbaserat våld, särskilt i Darfur. I en undersökning som Läkare Utan Gränser har gjort med 135 överlevare av sexuellt våld framkommer det att 90 procent förgreps av en militärklädd förövare, 50 procent förgreps i sitt eget hem och 40 procent utsattes för flera förövare. Undersökningen gjordes i ett flyktingläger i Tchad på gränsen till Sudan och samtliga överlevare fick vård av våra team mellan juli till och med december förra året. 

Resultaten stämmer överens med de vittnesmål vi får från överlevare som fortfarande är i Sudan. Vittnesmålen skildrar hur sexuellt våld används mot kvinnor i sina hem och längs migrationsvägar, något som kännetecknar den här konflikten. 

En av våra patienter beskriver situationen i Gedaref i mars 2024. 

– Två unga flickor från Sariba, vårt område, försvann. Vid ett senare tillfälle blev min bror bortförd och när han kom hem igen berättade han att de två flickorna varit på samma ställe där han hållits fången och att flickorna hade varit där i två månader. Han sa att han hörde hur hemska saker hände dem, den typen av hemska saker som de gör mot flickor. 

Rapporten innehåller också vittnesmål som skildrar riktat etniskt våld mot människor i Darfur. I Nyala, södra Darfur, beskriver människor hur den paramilitära styrkan (RSF) och dess anhängare under sommaren 2023 gick från hus till hus och plundrade, slog och dödade människor, särskilt folkgruppen Masalit och andra människor som inte var av arabisk etnicitet. 

En patient i Nyala berättade för Läkare Utan Gränser: 

– Männen var beväpnade och klädda med de paramilitära styrkornas (RSF) kamouflage... Jag blev knivhuggen flera gånger och föll till marken. När de lämnade mitt hus så tittade på mig där jag låg på marken. Jag var knappt vid medvetande. Jag kunde höra dem säga ”han kommer att dö, slösa inte dina kulor” samtidigt som en av dem pressade sin fot på mig. 

Under hela kriget har sjukhus kontinuerligt plundrats och attackerats. I juni uppgav Världshälsoorganisationen WHO att i områden som är svåra att nå är bara 20-30 procent av sjukvårdsinrättningarna fungerande, och då på en minimal nivå. Läkare Utan Gränser har själva dokumenterat åtminstone 60 incidenter av våld och attacker mot sin personal, tillgångar och infrastruktur. al Nao-sjukhuset i Omdurman har attackerats vid tre olika tillfällen. I maj dog två barn när intensivvårdsavdelningens tak kollapsade på Baker Nahar barnsjukhus i El Fasher, som Läkare Utan Gränser arbetar på, efter en explosion som orsakats av ett flyganfall. Sjukhuset tvingades stänga. 

Trots att sjukvårdssystemet kämpar för att möta befolkningens behov, så blockeras frekvent humanitära- och medicinska organisationer från att bistå med stöd. Även om myndigheter har börjat göra det lättare för humanitär personal att få visa, så hindras fortfarande försök att bistå med medicinsk sjukvård regelbundet. Det görs genom byråkratiska hinder, som att vägra ge ut resetillstånd till personer eller att tillåta transporter inom landet. 

Vickie Hawkins, Läkare Utan Gränsers generalsekreterare i Nederländerna, säger: 

– De stridande parternas våld förvärras av alla hinder. Genom att blockera, lägga sig i och begränsa tillgången till sjukvård när människor behöver det mest. Stämplar och signaturer kan vara precis lika dödliga som kulor och bomber i Sudan. 

– Vi uppmanar alla stridande parter att göra det möjligt att öka det humanitära stödet och framförallt att upphöra med detta sanslösa krig mot befolkningen. Attacker mot civila, civil infrastruktur och bostadsområden måste upphöra omedelbart.