I två dygn färdades ST-läkaren Ludvig Bolinder i båt för att kunna hjälpa till att bekämpa ett allvarligt mässlingsutbrott. I podden berättar han hur han tacklade sitt kontrollbehov, hur han klarade sig utan kontakt med omvärlden och varför ost är så viktigt för hjälparbetare.
Arbetet för Läkare Utan Gränser var en dröm som gick uppfyllelse, men de praktiska förhållandena i Kongo-Kinshasa var ibland påfrestande.
– Det var tungt att i tre månader sova på ett betonggolv omgiven av vägglöss. Jag vakande varje morgon med blodfläckar i lakanen. På kvällen tog jag en hinkdusch med tiotusen små stickande kryp svärmande omkring mig, så det var bara att torka sig med handduken så fort man kunde, berättar Ludvig Bolinder.
Lyssna på vår podcast här
Avsnitt
Avsnitt 35 Vittnesmål från Gaza
Kriget i Gaza har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen. I det här avsnittet berättar sjuksköterskan Fia Iveslätt om sitt arbete på plats inne i Gaza.
Avsnitt 34 Ett år av krig i Sudan — en glömd kris
Hanna Majanen, akutkoordinator, gästar podden Uppdrag Rädda liv för att prata om konflikten i Sudan. Varför görs det inte mer när de humanitära behoven är enorma?
Avsnitt 33 Barn — på liv och död
Hälften av dödsfallen bland barn under fem år sker de första dagarna efter födseln, men mycket kan göras med relativt enkla insatser. Barnläkaren Mats Blennow gästar.
Avsnitt 32 Klimatkrisens påverkan på människors hälsa
I det här poddavsnittet pratar vi om varför det behövs ett klimatperspektiv när vi bedriver sjukvård och på vilket sätt vår hälsa påverkas av ett förändrat klimat.
Avsnitt 31 Vittnesmål från Medelhavet - dödens hav
Centrala Medelhavet är den dödligaste migrationsrutten i världen. Janne Malmström berättar hur det är att arbeta med en räddningsinsats där liv och död går hand i hand.