Hoppa till huvudinnehåll

Lyxsmycken uppmärksammar dödligt dyra läkemedel

Publicerad 6 november 2019
Smycken gjutna i tenn och i form av olika läkemedel
Foto: Adam Daver/Läkare Utan Gränser
Smyckena designade av studenter vid Beckmans designhögskola visas på Nobel Prize Museum till den 1 december 2019.

Läkare Utan Gränser lanserar i dag en smyckesinstallation på Nobel Prize Museum. Kollektionen, som består av smycken gjutna i form av läkemedel, har tagits fram av alumni från Beckmans Designhögskola och uppmärksammar att miljontals människor inte har tillgång till livräddande medicin på grund av att den är för dyr.

För 20 år sedan tilldelades Läkare Utan Gränser Nobels fredspris för organisationens banbrytande humanitära insatser världen över. Prispengarna användes till att starta den så kallade Accesskampanjen för allas rätt till livsviktiga läkemedel. Under parollen ”medicin ska inte vara en lyxvara” har organisationen sedan dess arbetat för att förbättra tillgången till läkemedel, vaccin och diagnosverktyg. 

Läkemedelspris hinder för fattiga

Sedan kampanjens start 1999 har flera livräddande preparat introducerats på marknaden. Vissa diagnoser som för 20 år sedan innebar en säker dödsdom går i dag att leva ett fullgott liv med. Samtidigt har nya hälsohot och utmaningar dykt upp och fortfarande är många av de mediciner, vacciner och tester som introduceras på marknaden oåtkomliga för fattiga människor.

– I samband med jubileet ville vi hitta ett kreativt sätt att förmedla att höga läkemedelspriser fortfarande hindrar miljontals människor från att få tillgång till livsavgörande behandling. Vi gav därför Beckmans Alumni uppdraget att gestalta den här oåtkomligheten visuellt, säger Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Ett aktuellt exempel är de nya tuberkulosläkemedlen delamanid och bedakilin. Båda preparaten har visat sig mycket effektiva för att behandla läkemedelsresistent tuberkulos, en allvarlig form av sjukdomen som utgör ett växande hälsohot i många länder. Men runt 90 procent av de tbc-sjuka som behöver de nya medicinerna har fortfarande inte tillgång till dem, till stor del på grund av preparatens höga pris. I stället behandlas de flesta patienter fortfarande med äldre, mindre effektiva mediciner som kan ge allvarliga biverkningar. 

– Genom installationen vill vi öka förståelsen kring hur orättvis den medicinska marknaden är. Vinster sätts framför folkhälsa, vilket gör att preparat mot lindrigare åkommor i den rikare delen av världen prioriteras över livräddande medicin mot sjukdomar som framför allt drabbar fattiga. Vi hoppas att vår installation ska få människor att vilja engagera sig för att förändra den här orättvisan, fortsätter Oliver.

Lyxsmycken i form av läkemedel

Resultatet blev en lyxig smyckeskollektion, bestående av tre halsband, tre par örhängen, ett hårspänne och en ring, samtliga gjutna i tenn och i form av läkemedel. Smyckena har tagits fram av Julia Jondell, Mira Bergh Edenborg, Matilda Ström Ellow och Kourosh Hekmatara, alumni från Beckmans Designhögskola. 
 – I och med det här samarbetet började vi reflektera över hur åtkomst till läkemedel sett ut under våra liv, här i Sverige. Läkemedel finns runt hörnet eller till och med tvärs över gatan, vilket ses som en självklarhet och tas för givet. Därför kände vi att installationen behövde behandla frågan på ett sätt som var bekant för oss själva och för människor i vår närmiljö, säger Kourosh Hekmatara, en av Beckmans Alumni-studenterna.  

– Som formgivare var det ett privilegium för oss att få chansen att bidra med våra yrkeskunskaper till ett projekt med Läkare Utan Gränser. Sällan får man möjligheten att jobba med en så viktig och konkret fråga på ett mer abstrakt sätt.

Installationen visas på Nobel Prize Museum, Nobelprismuseet, i Stockholm till och med den 1 december 2019.

– Vi är glada att få visa upp installationen som sätter fokus på frågan om människors rätt till livsviktiga läkemedel. Verken knyter också an till vår nya utställning Mänsklighetens största nytta som visar hur vetenskap, litteratur och fredsarbete utvecklar och förändrar världen. Läkare Utan Gränsers Nobelprisbelönade arbete är ett exempel som lyfts fram i vår utställning, säger  Erika Lanner, museichef på Nobelprismuseet.