Hoppa till huvudinnehåll

MEDARBETARE BORTFÖRDA I SYRIEN

Publicerad 4 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Akutmottagningen på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien.

Akutmottagningen på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien.

Läkare Utan Gränser kan bekräfta att medarbetare har först bort i Syrien. Det skedde den 2 januari och vi fokuserar nu på att få till en snabb lösning på situationen. Vår personals säkerhet har högsta prioritet och vi kan därför inte delge mer information om händelsen.

På kvällen den 2 januari fördes Läkare Utan Gränsers medarbetare bort från sitt hus i norra Syrien. Vi fortsätter att arbeta för att lösa situationen och få hem våra kollegor.

Våra saknade kollegor arbetade vid ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus för att ge nödvändig sjukvård till människor som drabbats av konflikten i Syrien, där de humanitära och medicinska behoven är överväldigande .

Under de senaste två åren har Läkare Utan Gränser startat sex fältsjukhus och två vårdcentraler i norra Syrien. Våra medicinska team har hittills gjort 102 828 patientkonsultationer varav över 40 000 varit akuta fall. Kroniska sjukdomar som diabetes eller högt blodtryck står lika mycket i fokus som granatsplitter-, bomb - och skottskador. Nära 5000 kirurgiska ingrepp har utförts och över 1500 förlossningar. Läkare Utan Gränser stöder också mer än 80 vårdinrättningar i hela landet. Därutöver finns vi på plats i grannländerna för att bistå hundratusentals flyktingar från Syrien.

Läkare Utan Gränser vill upprepa att diskretion oerhört viktigt i detta skede är, särskilt när det gäller personuppgifterom våra fem kollegor. Vi betonar att uppgifterna på denna sida är den enda information Läkare Utan Gränser kan bekräfta. Alla andra uppgifter med anknytning till händelsen är information som inte officiellt tillhandahålls eller bekräftats av Läkare Utan Gränser.

Då vår prioritet nu är att säkra en snabb lösning av situationen kommer Läkare Utan Gränser inte att delge någon ytterligare information. Vi tackar alla för deras förståelse och stöd.

Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Läkare Utan Gränser tar inte emot pengar från någon regering för sitt arbete i Syrien. 

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.