Hoppa till huvudinnehåll

MEDARBETARE BORTFÖRDA I SYRIEN

Publicerad 4 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Akutmottagningen på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien.

Akutmottagningen på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien.

Läkare Utan Gränser kan bekräfta att medarbetare har först bort i Syrien. Det skedde den 2 januari och vi fokuserar nu på att få till en snabb lösning på situationen. Vår personals säkerhet har högsta prioritet och vi kan därför inte delge mer information om händelsen.

På kvällen den 2 januari fördes Läkare Utan Gränsers medarbetare bort från sitt hus i norra Syrien. Vi fortsätter att arbeta för att lösa situationen och få hem våra kollegor.

Våra saknade kollegor arbetade vid ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus för att ge nödvändig sjukvård till människor som drabbats av konflikten i Syrien, där de humanitära och medicinska behoven är överväldigande .

Under de senaste två åren har Läkare Utan Gränser startat sex fältsjukhus och två vårdcentraler i norra Syrien. Våra medicinska team har hittills gjort 102 828 patientkonsultationer varav över 40 000 varit akuta fall. Kroniska sjukdomar som diabetes eller högt blodtryck står lika mycket i fokus som granatsplitter-, bomb - och skottskador. Nära 5000 kirurgiska ingrepp har utförts och över 1500 förlossningar. Läkare Utan Gränser stöder också mer än 80 vårdinrättningar i hela landet. Därutöver finns vi på plats i grannländerna för att bistå hundratusentals flyktingar från Syrien.

Läkare Utan Gränser vill upprepa att diskretion oerhört viktigt i detta skede är, särskilt när det gäller personuppgifterom våra fem kollegor. Vi betonar att uppgifterna på denna sida är den enda information Läkare Utan Gränser kan bekräfta. Alla andra uppgifter med anknytning till händelsen är information som inte officiellt tillhandahålls eller bekräftats av Läkare Utan Gränser.

Då vår prioritet nu är att säkra en snabb lösning av situationen kommer Läkare Utan Gränser inte att delge någon ytterligare information. Vi tackar alla för deras förståelse och stöd.

Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Läkare Utan Gränser tar inte emot pengar från någon regering för sitt arbete i Syrien. 

Relaterade nyheter

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.
Syrien

Hundratals döda och skadade i östra Ghouta

De upptrappade bombningarna i det oppositionskontrollerade östra Ghouta i Syrien  har dödat hundratals människor bara de tre senaste dagarna.

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.