Hoppa till huvudinnehåll

MEDARBETARE BORTFÖRDA I SYRIEN

Publicerad 4 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Akutmottagningen på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien.

Akutmottagningen på ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus i Syrien.

Läkare Utan Gränser kan bekräfta att medarbetare har först bort i Syrien. Det skedde den 2 januari och vi fokuserar nu på att få till en snabb lösning på situationen. Vår personals säkerhet har högsta prioritet och vi kan därför inte delge mer information om händelsen.

På kvällen den 2 januari fördes Läkare Utan Gränsers medarbetare bort från sitt hus i norra Syrien. Vi fortsätter att arbeta för att lösa situationen och få hem våra kollegor.

Våra saknade kollegor arbetade vid ett av Läkare Utan Gränsers sjukhus för att ge nödvändig sjukvård till människor som drabbats av konflikten i Syrien, där de humanitära och medicinska behoven är överväldigande .

Under de senaste två åren har Läkare Utan Gränser startat sex fältsjukhus och två vårdcentraler i norra Syrien. Våra medicinska team har hittills gjort 102 828 patientkonsultationer varav över 40 000 varit akuta fall. Kroniska sjukdomar som diabetes eller högt blodtryck står lika mycket i fokus som granatsplitter-, bomb - och skottskador. Nära 5000 kirurgiska ingrepp har utförts och över 1500 förlossningar. Läkare Utan Gränser stöder också mer än 80 vårdinrättningar i hela landet. Därutöver finns vi på plats i grannländerna för att bistå hundratusentals flyktingar från Syrien.

Läkare Utan Gränser vill upprepa att diskretion oerhört viktigt i detta skede är, särskilt när det gäller personuppgifterom våra fem kollegor. Vi betonar att uppgifterna på denna sida är den enda information Läkare Utan Gränser kan bekräfta. Alla andra uppgifter med anknytning till händelsen är information som inte officiellt tillhandahålls eller bekräftats av Läkare Utan Gränser.

Då vår prioritet nu är att säkra en snabb lösning av situationen kommer Läkare Utan Gränser inte att delge någon ytterligare information. Vi tackar alla för deras förståelse och stöd.

Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Läkare Utan Gränser tar inte emot pengar från någon regering för sitt arbete i Syrien. 

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.