Hoppa till huvudinnehåll

Minst 6 700 rohingyer har dödats i Myanmar visar kartläggning

Publicerad 14 december 2017
Foto: Mohammad Ghannam/Läkare Utan Gränser
Över 600 000 rohingyer har flytt från Rakhine i Myanmar till Bangladesh sedan augusti.

Minst 9 000 människor från den etniska gruppen rohingyer dog i Rakhine-provinsen i Myanmar mellan 25 augusti och 24 september. Enligt vittnesmål var mer än 70 procent av dödsfallen våldsrelaterade och minst 6 700 rohingyer beräknas ha dödats. Det framkommer av en kartläggning som Läkare Utan Gränser har gjort bland överlevande i lägren i Bangladesh.

Läkare Utan Gränsers nya kartläggning presenterar de hitintills tydligaste tecknen på att rohingyer i Myanmar utsatts för riktade attacker i samband med den upptrappning av våldet som inleddes den 25 augusti.

– Vi har träffat och pratat med människor som överlevt våldsattacker i Myanmar och som nu befinner sig i överfulla flyktingläger i Bangladesh. Vad de berättade för oss var chockerande, både att så många av dem rapporterade att en familjemedlem dödats, och på det sätt de uppges ha dödats eller skadats, säger Sidney Wong, läkare och medicinsk ansvarig för Läkare Utan Gränser.

– Antalet dödsfall var som högst i samband med att landets säkerhetsstyrkor inledde de så kallade röjningsoperationerna under sista veckan i augusti, fortsätter Sidney Wong.

De våldsamma attackerna som utfördes av militär, polis och lokala miliser var ett svar på tidigare attacker utförda av ”Arakan Rohingya Salvation Army”. Sedan våldsutbrottet har över 647 000 rohingyer flytt från Myanmar över gränsen till Bangladesh.

Mortalitetsstudier från sex flyktingläger

I början av november i år genomförde Läkare Utan Gränser sex retrospektiva mortalitetsstudier i olika delar av flyktinglägret i Cox’s Bazar i Bangladesh.  Totalt 608 108 människor ingick i kartläggningen, varav 503 698 hade flytt från Myanmar efter den 25 augusti. Av dessa var 100 464 barn under fem år.

Vi hörde rapporter om hela familjer som utplånats efter att ha fångats och bränts inne i sina egna hem. Sidney Wong

Mellan den 25 augusti och 24 september var det totala dödstalet 8,0/10 000 personer per dag. Detta motsvarar ett dödstal på 2,26 procent (mellan 1,87 procent och 2,73 procent) av den undersökta befolkningen. Applicerat på det totala antalet rohingyer som tagit sig till lägren i Bangladesh sedan 25 augusti skulle detta betyda att  mellan 9 425 och 13 759 rohingyer dog under de första 31 dagarna efter våldsutbrottets början, däribland åtminstone 1 000 barn under fem år.

Ihjälskjutna, innebrända och ihjälslagna

Undersökningarna visar att minst 71,7 procent av dödsfallen orsakats av våld. Detta motsvarar minst 6 700 personer, inklusive 730 barn. Den vanligaste dödsorsaken var skottskador (69 procent av de våldsrelaterade dödsfallen), följt av personer som blivit innebrända i hemmet (9 procent) och personer som blivit ihjälslagna (5 procent).

Bland barn under fem år som dödats under perioden blev 59 procent skjutna till döds, 15 procent brändes till döds i sina hem, sju procent blev ihjälslagna och två procent dog av landminor.

Misstänkta mörkertal

Enligt Läkare Utan Gränser finns sannolikt ett mörkertal vilket innebär att dödstalen förmodligen är ännu högre. Det beror på att organisationen inte kartlagt alla flyktingläger i Bangladesh, samt att undersökningen inte inkluderar de familjer som inte lyckats fly från Myanmar.

– Vi hörde rapporter om hela familjer som utplånats efter att ha fångats och bränts inne i sina egna hem, säger Sidney Wong, läkare och medicinsk ansvarig för Läkare Utan Gränser.

–  Än idag fortsätter människor att fly från Myanmar till Bangladesh och de som lyckas ta sig över gränsen rapporterar att de har utsatts för våld de senaste veckorna. Väldigt få oberoende hjälporganisationer har tillträde till Maungdaw-distriktet i Rakhine och vi är mycket oroliga för vad som händer de rohingyer som fortfarande är kvar där, säger Sidney Wong.

Det avtal som undertecknades mellan regeringarna i Myanmar och Bangladesh i november om återvändande av flyktingar går ännu inte att förverkliga. Rohingyer bör inte tvingas återvända och människors säkerhet och rättigheter måste garanteras innan sådana planer på allvar kan övervägas. 

Läkare Utan Gränser har varit på plats i Bangladesh sedan 1985 med verksamhet i Kutupalong- och i Cox’s Bazar-distrikten. Sedan 2009 har Läkare Utan Gränser drivit en sjukvårdsinrättning och en klinik med grundläggande sjukvård och akutsjukvård samt bistått med laboratorietjänster till rohingyer och till lokalsamhället. Organisationen har efter den senaste tidens ökade flyktingströmmar till Cox’s Bazar trappat upp sin medicinska verksamhet. 

Rapport: "No one was left"

Detaljerad översikt över undersökningarnas resultat finns här

Referenslänkar till de epidemiologiska undersökningarna:

Health Survey in Kutupalong and Balukhali Refugee Settlements, Cox’s Bazar, Bangladesh

Retrospective mortality, nutrition and measles vaccination coverage survey in Balukhali 2 & Tasnimarkhola camps

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare