Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Över 600 000 rohingyer har flytt undan extremt våld i Myanmar sedan augusti 2017.

Över 600 000 rohingyer har flytt undan extremt våld i Myanmar sedan augusti 2017. De lever i överfulla och ohälsosamma läger i Bangladesh. 

I Bangladesh get vi grundläggande och akut hälso- och sjukvård till både flyktingar och fast bosatta. Vi behandlar tuberkulos, har projekt för mental hälsa och reproduktiv hälsa.

I Kutupalong, Bangladesh, ger vi grundläggande sjukvård till framförallt statslösa rohingyer.

Bangladesh - rohingyer på flykt

Sedan i augusti har över 600 000 rohingyer flytt från Myanmar till Bangladesh. Som svar på den humanitära krisen i Coz’s Bazar har vi kraftigt förstärkt våra insatser i Bangladesh.

Rohingyer på flykt

Den militäroperation som pågår i delstaten Rakhine i Myanmar har drivit över 600 000 rohingyer på flykt till Bangladesh sedan augusti. Kapaciteten i lägren är begränsad och många rohingyer är hungriga och utmattade redan när de anländer. Bristen på rent vatten och latriner utgör en hotande hälsokris.

Studier som Läkare Utan Gränser genomfört bland överlevande i lägren visar att minst 6 700 rohingyer dödats av militär, polis och lokala miliser. 

Jag har hört de mest fruktansvärda berättelser. Kate White

Kate White, medicinsk koordinator i Bangladesh, om det rohingyerna berättar om det extrema våldet i Myanmar. 

Stora sjukvårdsinsatser

För att förstärka våra insatser i den aktuella krisen har vi anställd mer än 800 personer och har nu ca 1000 anställda på plats i Cox's Bazar. Vi har nu runt 26 fasta kliniker och vårdmottagningar och har vårdat över 146 100 patienter sedan 25 augusti 2017. De vanligaste sjukdomarna är luftvägsinfektioner, diarréer och hudsjukdomar, som alla har en tydlig koppling till de svåra förhållandena i lägren.

Vatten och sanitet

Rent vatten och förbättrad hygien är ett prioriterat område för att förhindra sjukdomsutbrott och våra team arbetar med vattenförsörjning och bygger latriner. 

Vi har byggt 1 247 latriner, borrat 157 brunnar och byggt ett vattenförsörjningssystem. 

Sexuellt våld

Sedan 25 augusti har Läkare Utan Gränser vårdat mer än 80 överlevare av sexuellt våld vid vår klinik i Kutupalong. Nittio procent av patienterna var rohingyakvinnor och flickor som kommit till Bangladesh med i den senaste flyktingvågen. Femtio procent av överlevarna var under 18 år, och flera så unga som tio eller yngre.

Kvinnor tvekar ofta att söka vård bland annat på grund av stigma som omgärdar sexuella övergrepp men även på grund av okunskap om den medicinska och psykologska hjälp som finns att få. 

Vi tror att de fall som våra team har sett är en bråkdel av det faktiska antal kvinnor och flickor från Myanmar som har utsatts för övergrepp. 

Läkare Utan Gränser har specialiserad personal på plats för att stötta och behandla överlevare av sexuella övergrepp.

Läs mer om våra insatser i Cox's Bazar, från 22 december 2017 (på engelska).

Läs mer om vårt arbete i Myanmar (Burma) här.

Vårt arbete i Bangladesh 2016

I Bangladesh arbetar vi för att erbjuda sjukvård till grupper som ofta saknar tillgång till vård. I Cox’s Bazar-distriktet, sydöstra Bangladesh, nära det provisoriska lägret Kutupalong, har vi en klinik där vi ger basal och akut hälso- och sjukvård. Vi tar emot patienter som behöver läggas in och har också laboratorieservice. I slutet av året skedde en kraftig ökning av patienter till följd av det stora antalet rohingya som tvingats fly från delstaten Rakhine. Vårt team behandlade 113 flyktingar som utsatts för våld, bland annat skottskador.

Under 2016 behandlade våra team nästan 90 000 patienter inom öppenvård, närmare 2 500 fick läggas in och drygt 4 500 fick hjälp gällande psykisk ohälsa. Drygt hundra personer hade utsatts för sexuellt våld. Fler än 15 000 blivande mammor fick hjälp inför förlossning.

Svåra levnadsförhållanden i slumområden

I slumområdet Kamrangirchar, i huvudstaden Dhaka, hjälpte vi närmare 4 600 unga flickor som blivit gravida, både före och vid förlossning. Vårt team gav också medicinsk hjälp och psykologstöd till över 500 personer som utsatts för sexuellt våld. Dessutom hade vi fler än 2 300 möten för familjeplanering och individuell rådgivning gällande psykisk ohälsa i alla åldersgrupper. 

Vi fortsätter att driva det vårdprogram som gäller fabriksarbetare i Kamrangirchar. Under året hade vi närmare 9 000 patientbesök.

2016 i siffror:

  • 109 000 patientbesök i öppenvården
  • 19 800 besök av gravida kvinnor
  • 6 900 individuella patientbesök om psykisk ohälsa

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 3 januari, 2018.

Det här arbetar vi med i Bangladesh

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Muenge Kifetas dotter undersöks av en läkare på sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa. Vi arbetar för att minska mödradödligheten genom graviditetskontroller, akut förlossningsvård och familjerådgivning.

Kvinnors hälsa

Varje minut dör en kvinna i världen av graviditets- eller förlossnings-komplikationer. Vi arbetar med att minska mödradödligheten genom hälsokontroller, akut förlossningsvård och eftervård.

Aktuellt om Bangladesh

Ett av de överfulla flyktinglägren för rohingas i Bangladesh.
Nyheter från fältet

Difteri i Bangladesh

"En dag tog vi emot en ung pojke med svullen nacken, feber, ont i halsen och ett tjockt, grått slem som täckte halsen. Detta var det första fallet av difteri jag någonsin sett; det var ett skolboksexempel."
- Läkaren Nina Goldman i Bangladesh.

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Nyheter från fältet

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Över 420 000 rohingyer har flytt från Rakhine i Myanmar till Bangladesh sedan augusti.
Nyheter från fältet

Minst 6 700 rohingyer har dödats i Myanmar visar kartläggning

9 000 människor från den etniska gruppen rohingyer dog i Rakhine-provinsen i Myanmar mellan 25 augusti och 24 september. Det framkommer av en kartläggning som Läkare Utan Gränser har gjort bland överlevande i lägren i Bangladesh.