Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Över 600 000 rohingyer har flytt undan extremt våld i Myanmar sedan augusti 2017.

Över 600 000 rohingyer har flytt undan extremt våld i Myanmar sedan augusti 2017. De lever i överfulla och ohälsosamma läger i Bangladesh. 

I Bangladesh get vi grundläggande och akut hälso- och sjukvård till både flyktingar och fast bosatta. Vi behandlar tuberkulos, har projekt för mental hälsa och reproduktiv hälsa.

I Kutupalong, Bangladesh, ger vi grundläggande sjukvård till framförallt statslösa rohingyer.

Bangladesh - rohingyer på flykt

Sedan i augusti 2017 har över 700 000 rohingyer flytt från Myanmar till Bangladesh. Som svar på den humanitära krisen i Cox’s Bazar har vi kraftigt förstärkt våra insatser i Bangladesh.

Rohingyer på flykt

Den 25 augusti startade en samordnad våldskampanj iscensatt av burmesiska militären mot rohingyer i delstaten Rakhine. Hela byar brändes ned, familjer splittrades och dödades, och kvinnor och flickor våldtogs.

Flyktingarna från Rakhine har funnit tillfälligt skydd i Cox’s Bazar i södra Bangladesh, där världens nu största flyktingläger vuxit fram. De flesta rohingyer bor i undermåliga skydd i överbefolkade bosättningar, som är utsatta för jordskred och översvämningar. Hygien och sanitet är undermåliga och det råder brist på rent dricksvatten.

Rapport om dödlighet bland flyktingar från Myanmar

Studier som Läkare Utan Gränser genomfört bland överlevande i lägren visar att minst 6 700 rohingyer dödats av militär, polis och lokala miliser i Rakhine. Den vanligaste dödsorsaken var skottskador (69 procent av de våldsrelaterade dödsfallen), följt av personer som blivit innebrända i hemmet (9 procent) och personer som blivit ihjälslagna (5 procent). 

Jag har hört de mest fruktansvärda berättelser. Kate White, medicinsk koordinator.

Efter massflykten 2017 har människor fortsatt anlända till Cox's Bazar men i mycket mindre skala. FN:s flyktingorgan UNHCR har registrerat 13 000 nyanlända under 2018. 

De som kommer till lägren berättar för våra team om fortsatt våld och förföljelse mot rohingyer i Rakhine. 

Stora sjukvårdsinsatser

För att möta de kraftigt ökade behoven förstärkte vi våra insatser med mer personal, nyöppnade sjukhus och insatser för att förse lägren med rent vatten. Vi driver nu fyra sjukhus, fem vårdcentraler och åtta mindre hälsomottagningar. 

Sedan i augusti 2017 har vi haft över 800 000 patientbesök i öppenvård och lagt in över 15 000 patienter på sjukhus. De vanligaste sjukdomarna är luftvägsinfektioner, diarréer och hudsjukdomar, som alla har en tydlig koppling till de svåra förhållandena i lägren.

I november utbröt också en difteriepidemi. Vi öppande ett antal mottagningar för behandling av difteri och i maj 2018 hade vi behandlat fler än 5 800 patienter. De flesta av fallen var barn mellan fem och 14 år gamla. 

Det var en sjukdom som jag hade läst om under läkarutbildningen. Nina Goldman

Nina Goldman, läkare som arbetar med rohingas som flytt till Bangladesh, berättar om arbetet med difteri i Cox's Bazar.

Vatten och sanitet

Rent vatten och förbättrad hygien är ett prioriterat område för att förhindra sjukdomsutbrott och våra team arbetar med vattenförsörjning och bygger latriner. 

Vi har byggt fler än 1 500 latriner, borrat cirka 300 brunnar och byggt ett vattenförsörjningssystem. 

Sexuellt våld

Läkare Utan Gränser har specialiserad personal på plats för att stötta och behandla överlevare av sexuella övergrepp. Sedan augusti 2017 har vi vårdat mer än 600 patienter som utsats för sexuellt våld. Nittio procent av dem var rohingyakvinnor och flickor som kommit till Bangladesh med den senaste flyktingvågen. Femtio procent av överlevarna var under 18 år, och flera så unga som tio eller yngre. Övergreppen har skett både i Myanmar och i lägren i Bangladesh.

Kvinnor tvekar ofta att söka vård bland annat på grund av stigma som omgärdar sexuella övergrepp men även på grund av okunskap om den medicinska och psykologska hjälp som finns att få. Vi tror att de fall som våra team har sett är en bråkdel av det faktiska antal kvinnor och flickor från Myanmar som har utsatts för övergrepp. 

Läs mer om våra insatser i Cox's Bazar, från september 2018 (på engelska).

Läs mer om vårt arbete i Myanmar (Burma) här.

 

Svåra levnadsförhållanden i slumområden

Under 2017 behandlade Läkare Utan Gränser nästan 7000 patienter inom det projekt för fabriksarbetare som vi driver i slummen Kamrangirchar, i utkanten av huvudstaden Dhaka.

Inom detta projekt driver vi även en mottagning för reproduktiv hälsa för kvinnor och flickor, samt ger vård och stöd till människor med psykisk ohälsa.

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 21 maj, 2018.

Det här arbetar vi med i Bangladesh

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Vi arbetar för att minska mödradödlighet genom graviditetskontroller, akut förlossningsvård och familjerådgivning.

Kvinnors hälsa

Varje minut dör en kvinna i världen av graviditets- eller förlossnings-komplikationer. Vi arbetar med att minska mödradödligheten genom hälsokontroller, akut förlossningsvård och eftervård.

En liten flicka i Kongo-Kinshasa vaccineras mot mässling. Mässling är väldigt smittsamt och kan i värsta fall leda till en epidemi.

Epidemier

Utbrott av smittsamma sjukdomar som sprids snabbt bland människor kan i värsta fall kan leda till en epidemi med tusentals döda. Läs mer om hur vi arbetar för att minska risken för epidemier.

Aktuellt om Bangladesh

Barnmorskan Laura undersöker en pateient i bosättningen Jamtoli i Cox's Bazar, Bangladesh.
Nyheter från fältet

En miljon patientbesök i Cox’s Bazar

I dag bor nära en miljon rohingyer i provisoriska bosättningar på halvön Cox’s Bazar i Bangladesh. Med så många människor är behovet av sjukvård stort.

Hanna Broberg pratar med Alexander Uggla.
Nyheter från fältet

Podd: Personalchefen Hanna om kriser och kulturkrockar

HR-chefen Hanna Broberg arbetade senast bland rohingyaflyktingar i Bangladesh. Hur leder man personalen genom kulturkrockar och trötthet?

Förhållanden som rohingyerna uthärdar i de tillfälliga lägren i Bangladesh håller långt ifrån en accepterad humanitär standard.
Nyheter från fältet

Ett år senare: stort lidande bland rohingyer i Bangladesh

Trots att det har gått ett år sedan över 700 000 rohingyer tvingades fly från Myanmar till Bangladesh nekas de än i dag sina rättigheter. De lever hopträngda i tillfälliga flyktingläger under oacceptabla förhållanden och är fångade i en ond cirkel av lidande och sjukdomar.

Rohingyer från norra Rakhine i Myanmar har flytt undan riktat våld
Nyheter från fältet

Rohingyakrisen: Sjukvård stoppas i norra Rakhine

Humanitära hjälporganisationer ges fortfarande inte tillträde till norra Rakhine där många rohingyer saknar sjukvård. Vi är oroade över de stora medicinska och humanitära behov som inte tillgodoses i denna del av Myanmar.