Hoppa till huvudinnehåll
Två tältsjukhus är uppsatta längs en väg.
Publicerad 30 september 2022

Nytt ebolautbrott bekräftat i Uganda

Foto: Augustin Westphal/Läkare Utan Gränser
I Mubende, Uganda, har Läkare Utan Gränser satt upp ett ebolacenter.

Den 20 september konstaterades ett ebolautbrott i Uganda. Enligt landets sjukvårds- och hälsomyndigheter har det till och med den 26 september rapporterats in 43 fall (24 bekräftade och 19 sannolika fall) och 23 personer har dött (fem bekräftade och 18 sannolika dödsfall av ebola). 

Vi arbetar nu i nära samarbete med de lokala myndigheterna för att möta behoven på plats och för att begränsa utbrottets spridning. Hittills har vi inrättat ett ebolacenter, med 36 vårdplatser, vid sjukhuset i Mubende, väster om Kampala, för misstänkta och bekräftade fall. Arbete pågår för att utöka centret med ytterligare vårdplatser. I Madadu, som är epicentrum för utbrottet, har vi inrättat ytterligare ett behandlingscenter. 

Redan nu vet vi att utbrottet kommer att innebära stora utmaningar, då det är av den så kallade Sudan-stammen som det inte finns några vaccin eller behandlingar mot. Till skillnad från Zaire-stammen som förekom vid utbrotten i Kongo-Kinshasa 2018 och Guinea 2014.  

Det är ännu för tidigt att kunna avgöra hur dödligt detta utbrott är i jämförelse med tidigare epidemier.

Utbrottsbekämpning

När ett utbrott av ebola eller marburg har bekräftats är det viktigt med snabba insatser. Patienter och drabbade samhällens behov måste vara i centrum för dessa åtgärder, vilka kan definieras utifrån sex huvudsakliga områden:

  • Tidig vård och isolering av människor med symptom 
  • Smittspårning - uppföljning av personer som varit i kontakt med personer som insjuknat 
  • Informationsspridning - om ebola, om förebyggande åtgärder och var man söker vård 
  • Sjukvård utöver ebolainsatser - stöd till den befintliga sjukvården 
  • Smittsäkra begravningsrutiner 
  • Proaktivt arbete för att hitta nya fall av sjukdomen