Hoppa till huvudinnehåll
Fem kvinnor står bredvid varandra och kollar på en mobil
Publicerad 7 oktober 2022

Nytt projekt mot livmoderhalscancer

Foto: Arjun Claire/Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränsers hälsoinformatör, Asel, Aitekova, visar kvinnor i Sokuluk rayon, Kirgizistan, hur de kan boka vårdbesök via telefonen.

Under de kommande tre åren ska över 30 000 kvinnor screenas för livmoderhalscancer i ett helt nytt projekt i Kirgizistan. Förhoppningen är att fler kvinnor ska få en diagnos och därmed behandling. 

Varje år blir några hundra kvinnor i Kirgizistan diagnostiserade med livmoderhalscancer. Även om antalet diagnoser är lågt är livmoderhalscancer bland de vanligaste formerna av cancer i Kirgizistan och en av de som kräver flest liv. Kvinnor från låginkomsthushåll påverkas oproportionerligt mycket då de ofta saknar kunskap om cancern samt att testning och behandling är dyr. 

Trots det stora antalet drabbade har Kirgizistan inte något aktivt program för screening av livmoderhalscancer. Hos var tredje kvinna upptäcks cancern fortfarande först när den har hunnit bli avancerad. Detta medför att fler kvinnor dör och att fler tvingas söka dyr behandling hos någon av de två behandlingscenter som finns i landet.  

Projektet sker i samarbete med den lokala sjukvården 

Vi har arbetat i Kirgizistan i över 20 år och är en av få internationella medicinska organisationer på plats. Vårt mål är att dela med oss av vår kunskap inom screening och behandling av livmoderhalscancer i ett tidigt skede så att landets hälso- och sjukvårdsmyndighet kan bygga upp ett nationellt screeningprogram. 

Målet är en integrerad modell där screeningen är inkluderad i de redan existerande kontrollerna för sexuell och reproduktiv hälsa. Projektet är för närvarande fokuserat till Sokuluk-distriktet, nära huvudstaden Bishkek. Ett område med ett stort antal internflyktingar som ofta har svårt att få tillgång till den offentliga sjukvården. 

Förutom samarbetet med Kirgizistans hälso- och sjukvårdsmyndighet arbetar vi med lokala vårdcentraler för att sprida information om testning och behandling. 

Både tidigt och avancerat skede av livmoderhalscancer kommer behandlas  

Den första screeningen kommer utföras med hjälp av en visuell metod som rekommenderas av världshälsoorganisationen WHO. Metoden, VIA, innefattar ett test där man med hjälp av ättiksyra ser om det finns några avvikelser i livmoderhalsen. Om cancern upptäcks i ett tidigt skede, kan behandlingen utföras på den lokala mottagningen. 

För att säkerställa att kvinnor med cancer i avancerat skede får behandling samarbetar vi med den onkologiska kliniken i Bishkek. Vi täcker kostnaderna för behandling och resor för de kvinnor som hänvisas till kliniken och själva inte skulle ha råd. Dessa kostnader är ofta huvudskälet till att kvinnor inte behandlas.  

Att förankra testning och behandling i det offentliga sjukvårdsystemet är avgörande för att arbetet ska fortsätta efter att vi har avslutat projektet. Därför läggs stor vikt vid att utbilda personal och säkerställa att vi inte bygger upp en parallell verksamhet. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare