Hoppa till huvudinnehåll

Om mässling, malnutrition och malaria

Publicerad 10 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Malaria, mässling och malnutrition (undernäring) är tre mycket vanliga sjukdomar hos barn i Katanga, Kongo-Kinshasa.

Malaria, mässling och malnutrition (undernäring) är tre mycket vanliga sjukdomar hos barn i Katanga, Kongo-Kinshasa. 

I mina ögon finns det tre stora akuta sjukdomar som drabbar barn i den här delen av världen. De tre M:en. Mässlingen. Malnutritionen (undernäring). Och malarian. Visst finns andra sjukdomar och folkhälsoproblem här, men det som människorna här pratar om är dessa tre sjukdomar.

Jag går upp strax innan soluppgången för att springa på flygfältet här intill, där jag välkomnades av en massa barn för två veckor sedan. Det är det enda stället som inte är så sandigt att springa på här. Jag tycker egentligen inte om att springa på morgonen, men redan strax efter kl 7 är det för varmt. Morgonsolen lyser röd genom morgondiset bakom kullarna i öster. Det tar inte många minuter innan ett flertal grupper med barn står längs landningsbanan och tittar på mig. De skriker och kallar på uppmärksamhet när jag springer förbi. Många vill absolut springa med en bit. De springer så fort som benen bär. De flåsar och andas så att det tjuter i bröstet. De flesta måste snart stanna. Deras bleka handflator, fotsulor och ögonvitorna vittnar om blodbristen de har. Det är inte konstigt att det flåsar så.

Pojken är nyss fyllda sju månader. Han kommer tidigt en morgon invirad i ett svart-gul-grönt tygstycke, hängandes på sin moders rygg. Hans mamma tog honom till sjukstugan redan för några dagar sedan där mässlingen konstaterades. Han fick den sedvanliga behandlingen, men han har bara blivit sämre. Kanske är det för att han är så svårt undernärd, malnutrierad. Han har inga reserver i kroppen att tala om. Han har det man kallar för marasm, den långsamma formen av malnutrition där kroppen omvandlar underhudsfettet och muskelvävnaden till energi. Han får bröstmjölk och lite lättflytande gröt gjord på kassava. Både mässlingsviruset och malnutritionen försämrar immunförsvaret. Nu har han fått diarré och en svår lunginflammation på det. Och visst hinner jag tänka tanken redan innan. Det är de bleka handflatorna och fotsulorna igen. Han har blodbrist. Och svaret kommer snart. De två röda streck på det lilla plastiga malariatestet för den allvarligaste falciparumvarianten, som indikerar att det är positivt.

Regnperiodens första regn har fallit för någon vecka sedan. Och efter det fylldes kvällsluften av flygande termiter med sina stora vingar som de tappar innan nästa morgonen kommer. De flygkunniga som skänker sina vingar till den avundsjuka marken nedanför. Men det är inte bara regnen som gör sitt, även närheten till de stora sjöarna intill gör sitt. Här är malarian endemisk. Malaria är inte associerat till mässling, men det är så vanligt att många som får mässling även har malaria. Omkring hälften av våra patienter på mässlingssjukhuset har malaria också. Många barn har blodvärden så låga att det är svårt att inte häpna. Värden nedåt 30-40 g/L förekommer, och vittnar om att barnet har haft flera malariainfektioner den senaste tiden. 

Under de kommande dagarna får han upprepade febertoppar upp mot 40 grader. Han får sin behandling och efter de första dygnens dans på lina bättrar han på sig. Febern börjar avta, diarréerna avtar liksom hostan och andnöden. Efter en vecka skrivs han över till malnutritionsavdelningen på det ordinarie sjukhuset. I skrivande stund mår han bättre. Mässlingen är över och nu är han immun. Malariaparasiterna har lämnat hans fåtaliga blodkroppar och hans lever där de har haft sitt bo. Malnutritionen är på bättringsvägen, den tar längre tid.

Han ställdes inför de tre M:en samtidigt. Han överlevde. 

Relaterade nyheter

Elisabeth Chihemba och hennes treårige son Elris Kamo i kolerabehandlingscentret i Minova, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera sprids snabbt i södra Kivu

Kolerautbrottet i södra Kivu, Kongo-Kinshasa, växer i omfattning och sedan slutet av juli har vi behandlat fler än 1 200 patienter. Regionens dåligt utrustade vårdcentraler är överfulla och det finns en stor risk att situationen hamnar utom kontroll.

Jag lämnade Bolomba för nio dagar sedan. Två dagar på motorcykel och därefter flyg till Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Äntligen inne på målrakan

Skriver detta på Bryssels flygplats. Lite trött efter långflygning, OTÅLIG att komma hem. Och, måste jag tillstå, lite nervös för hur jag ska reagera när jag kommer hem, hur acklimatiseringsprocessen kommer att vara. 

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Kongo-Kinshasa

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.