Hoppa till huvudinnehåll

Om mässling, malnutrition och malaria

Publicerad 10 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Malaria, mässling och malnutrition (undernäring) är tre mycket vanliga sjukdomar hos barn i Katanga, Kongo-Kinshasa.

Malaria, mässling och malnutrition (undernäring) är tre mycket vanliga sjukdomar hos barn i Katanga, Kongo-Kinshasa. 

I mina ögon finns det tre stora akuta sjukdomar som drabbar barn i den här delen av världen. De tre M:en. Mässlingen. Malnutritionen (undernäring). Och malarian. Visst finns andra sjukdomar och folkhälsoproblem här, men det som människorna här pratar om är dessa tre sjukdomar.

Jag går upp strax innan soluppgången för att springa på flygfältet här intill, där jag välkomnades av en massa barn för två veckor sedan. Det är det enda stället som inte är så sandigt att springa på här. Jag tycker egentligen inte om att springa på morgonen, men redan strax efter kl 7 är det för varmt. Morgonsolen lyser röd genom morgondiset bakom kullarna i öster. Det tar inte många minuter innan ett flertal grupper med barn står längs landningsbanan och tittar på mig. De skriker och kallar på uppmärksamhet när jag springer förbi. Många vill absolut springa med en bit. De springer så fort som benen bär. De flåsar och andas så att det tjuter i bröstet. De flesta måste snart stanna. Deras bleka handflator, fotsulor och ögonvitorna vittnar om blodbristen de har. Det är inte konstigt att det flåsar så.

Pojken är nyss fyllda sju månader. Han kommer tidigt en morgon invirad i ett svart-gul-grönt tygstycke, hängandes på sin moders rygg. Hans mamma tog honom till sjukstugan redan för några dagar sedan där mässlingen konstaterades. Han fick den sedvanliga behandlingen, men han har bara blivit sämre. Kanske är det för att han är så svårt undernärd, malnutrierad. Han har inga reserver i kroppen att tala om. Han har det man kallar för marasm, den långsamma formen av malnutrition där kroppen omvandlar underhudsfettet och muskelvävnaden till energi. Han får bröstmjölk och lite lättflytande gröt gjord på kassava. Både mässlingsviruset och malnutritionen försämrar immunförsvaret. Nu har han fått diarré och en svår lunginflammation på det. Och visst hinner jag tänka tanken redan innan. Det är de bleka handflatorna och fotsulorna igen. Han har blodbrist. Och svaret kommer snart. De två röda streck på det lilla plastiga malariatestet för den allvarligaste falciparumvarianten, som indikerar att det är positivt.

Regnperiodens första regn har fallit för någon vecka sedan. Och efter det fylldes kvällsluften av flygande termiter med sina stora vingar som de tappar innan nästa morgonen kommer. De flygkunniga som skänker sina vingar till den avundsjuka marken nedanför. Men det är inte bara regnen som gör sitt, även närheten till de stora sjöarna intill gör sitt. Här är malarian endemisk. Malaria är inte associerat till mässling, men det är så vanligt att många som får mässling även har malaria. Omkring hälften av våra patienter på mässlingssjukhuset har malaria också. Många barn har blodvärden så låga att det är svårt att inte häpna. Värden nedåt 30-40 g/L förekommer, och vittnar om att barnet har haft flera malariainfektioner den senaste tiden. 

Under de kommande dagarna får han upprepade febertoppar upp mot 40 grader. Han får sin behandling och efter de första dygnens dans på lina bättrar han på sig. Febern börjar avta, diarréerna avtar liksom hostan och andnöden. Efter en vecka skrivs han över till malnutritionsavdelningen på det ordinarie sjukhuset. I skrivande stund mår han bättre. Mässlingen är över och nu är han immun. Malariaparasiterna har lämnat hans fåtaliga blodkroppar och hans lever där de har haft sitt bo. Malnutritionen är på bättringsvägen, den tar längre tid.

Han ställdes inför de tre M:en samtidigt. Han överlevde. 

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.