Hoppa till huvudinnehåll

På åsnerygg till avlägsna bergsbyar i Darfur

Publicerad 1 juli 2021
En anställd från Läkare Utan Gränser rider på en åsna Jebel Marra, Sudan.
Foto: Leah Cowan/Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränsers team på väg till byn Dilli i det bergiga området Jebel Marra i Darfur.

När inga bilar kommer fram använder vi oss av lokala transportmedel. För att nå människor i området Jebel Marra i Darfur, Sudan, tar vårt team sig fram med hjälp av åsnor och kameler. Behovet att sjukvård är stort och vårt team fick ett varmt välkomnande.

- Situationen var väldigt svår här förut. Invånarna har inte haft tillgång till sjukvård på flera år, säger Mohamed Abdallah Juma, en lokal ledare från byn Dilli som ligger i det bergiga området Jebel Marra i Darfur.

Darfur har plågats av konflikt i decennier och även om mycket har förändrats i och med den nya övergångsregeringen i Sudan är säkerhetsläget fortfarande inte stabilt. Det sker våldsamma sammandrabbningar mellan regeringstrupper och olika beväpnade grupper, särskilt i och kring Jebel Marra. Sedan 2003 har området varit ett starkt fäste för Sudans frihetsrörelse (SLM) ledd av Abdul Wahid al-Nur. På grund av den aktiva konflikten har Jebel Marra varit det enda området i Darfur dit humanitära organisationer inte har tagit sig – tills nu.

Tio timmar på åsnerygg

Sedan i mars 2021 har Läkare Utan Gränser drivit en klinik i södra Jebel Marra där människor får kostnadsfri vård. Patienterna kommer från 60 olika byar och en del har rest i upp till tio timmar på åsnerygg för att nå kliniken. 

Vårt team lastar förnödenheter på en kamel på väg till byn Dilli, Sudan.
Foto: Leah Cowan/Läkare Utan Gränser
Vårt team lastar material på en kamel på väg till byn Dilli, Sudan.

För Läkare Utan Gränsers team krävs tre timmar i bil från basen i Nyala följt av två timmar på åsnor uppför en smal, stenig stig till Dilli. Allt material transporteras med kameler och åsnor.

- Det tog flera månader av förhandling med lokala myndigheter och lokala ledare för att kunna starta kliniken. Vi är så glada att vi nu kan erbjuda vård och behandling för de mest kritiska hälsobehoven som människor här har, säger Anna Bylund som är projektkoordinator. Dock finns det behov också av mat och utbildning i Dilli och byarna omkring, fortsätter hon.

"Sjukdomar spreds och många mödrar dog"

Läkare Utan Gränsers anställda har fått höra många berättelser om hur det var när det inte fanns någon sjukvård på plats. Kvinnor som skulle föda var tvungna att rida på åsna till sjukhuset i Kass vilket tog nästan fem timmar. Om de inte kunde rida bar de andra kvinnorna dem på bår hela vägen. Många gravida tog sig inte ända fram till sjukhuset och fick föda på åsnestigen, medan andra kvinnor med komplikationer dog. 

Mohamed Abdallah Juma, en lokal ledare från byn Dilli i Darfur, står bredvid en kamel..
Foto: Leah Cowan/Läkare Utan Gränser
Mohamed Abdallah Juma, en lokal ledare från byn Dilli i Darfur.

- Sjukdomar spreds och många mödrar dog, säger Mohamed Abdallah Juma. Människor fick ofta resa väldigt långt, ibland dog patienten på vägen eller så fanns det inga mediciner när de väl kom fram till sjukhuset.

Läkare Utan Gränsers anställda har också hört berättelser om amputeringar med träsåg.

- Att få tag på läkemedel här var väldigt svårt, säger Magdola Abaker, en ung kvinna från byn Tale. Sjuka personer som blivit sämre blev transporterade avsina släktingar till Kass, som ligger långt härifrån. Eller så använde de traditionell medicin. Oftast tog de patienten till en religiös man som skrev Koranverser på en träbräda som sedan sköljdes i vatten som gavs till patienten att dricka. Det var en svår situation för oss. Men nu, tack och lov, har vi en klinik här där vi kan få medicin.

Magdola sökte vård för både sitt barn och sig själv. 

- En ledare berättade om kliniken. Det tog oss tre timmar med åsna att komma hit. Jag har problem med magen och mitt barn är undernärt eftersom jag inte har någon bröstmjölk. 

Mabola, här med sin åtta månader gamla son Ahmad som lider av öroninfektion, väntar på vår klinik i byn Dilli, Sudan.
Foto: Leah Cowan/Läkare Utan Gränser
Mabola, här med sin åtta månader gamla son Ahmad som lider av öroninfektion, på vår klinik i byn Dilli, Sudan.

Kliniken erbjuder grundläggande sjukvård, mödravård och behandling för undernäring. I genomsnitt tar man emot 150 - 200 patientbesök per dag. Under de två månader som kliniken varit öppen har det medicinska teamet tagit emot 6 300 patientbesök, gjort 500 graviditetskontroller och screenat nästan 300 barn för undernäring.

Sprider hälsoinformation

Akut diarré är en av de vanligaste sjukdomarna. Läkare Utan Gränser arbetar för att förbättra vattenkvaliteten och saniteten i området i förebyggande syfte. Teamet sprider även hälsoinformation i byarna.

Invånarna i Dilli och omgivningarna har hjälpt till att bygga upp kliniken och lånat ut sina kameler och åsnor för att transportera dit sjukvårdsmateriel.

- Det är rörande att se det varma välkomnandet vi har fått av människorna här, säger Anna Bylund. De har väntat på oss och det är ingen tvekan om att vi behövs för att ge humanitär sjukvård. Från Läkare Utan Gränsers sida är det viktigt att vi jobbar sida vid sida med människor här för att verkligen förstå vilka behoven är och även kunna driva på för att de ska få bättre tillgång till sjukvård. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare