Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Läkaren Märit om att rädda liv bland ruiner

Publicerad 24 juli 2018
Foto: Läkare Utan Gränser
Läkaren Märit Halmin pratar med Alexander Uggla om sina känslor under uppdragen i Syrien, Jemen och Afghanistan.

Narkos- och intensivvårdsläkaren Märit Halmin har behandlat krigsoffer i Syrien, Jemen och Afghanistan. I podden berättar hon hur hon hanterar sin familjs oro, vad hon fruktar allra mest och om uppdraget som måste avbrytas då det otänkbara skedde.

Skottskador och minoffer är hon mentalt förberedd på, men att möta krigets osynliga offer är speciellt svårt: djupt traumatiserade människor och personer med kroniska sjukdomar som inte får behandling.

– Det känns som om jag blev av med oskulden efter mitt första uppdrag. Jag fick en annan syn på världen och mänskligheten. Då kan jag lika gärna fortsätta åka ut på fler uppdrag då jag redan blottats för orättvisorna i världen. Jag vet också hur priviligierad jag själv är och det har gett skuldkänslor, säger Märit Halmin.

VÅR poddserie på svenska

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Alexander Uggla som jobbar på kontoret i Stockholm.

Hur förhandlar man med gerillaledare? Hur hanterar man sina känslor då ett barn dör framför ens ögon? Hur håller man humöret uppe efter dramatiska räddningsinsatser ute till havs? Hur håller man liv i sin relation hemma? Och varför är ost så viktig i humanitära insatser? 

LADDA NER PODDSERIEN

Alla avsnitt

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare