Hoppa till huvudinnehåll
Ann Åkesson och Björn Udd står framför ett fönster
Publicerad 10 juli 2019

Läkaren Ann om sitt livslånga arbete mot hiv

Foto: Sonja Leister
Läkaren Ann Åkesson talar om sitt arbete mot hiv – bland annat i Kenya.

Läkaren Ann Åkesson mötte sin första hivpatient 1985 i Sverige. Sedan dess har hon vårdat patienter både i Sverige och utomlands. Under den tiden har hon fått se både hur vården utvecklats och sjukdomen avstigmatiserats. Men hur berättar man för ett barn att det har hiv?

Första gången Ann Åkesson var i Kenya för att vårda hivpatienter var 2003. Då dog en lokal kollegas son i något som tydligt var hivkomplikationer – men ingen vågade säga det. 

– Mamman nämnde inte ordet hiv, trots att hon jobbade inom sjukvården. Så tabu var det att tala om sjukdomen vid den tiden, säger Ann.

Ett annat problem var att det inte fanns tillgång till mediciner i Kenya.

– Jag kände en väldigt stor ilska. Det fanns ju mediciner i västvärlden, men där epidemin var som störst fanns det inga mediciner, säger Ann.

En stor del av de som lever med hiv är barn. Ann säger att hon är imponerad av hur mogna barn kan vara när det krävs.

– En 11-årig flicka kom till vår mottagning. Hon kom som en liten dam med en handväska och visste allt om hiv och vikten av att ta sin medicin. Hon berättade ganska odramatiskt att båda hennes föräldrar hade dött i hiv, och hennes syster också. Hon sade att hennes syster dött för att hon slarvat med sina mediciner, men att hon inte tänker göra det för att hon vill leva.

Lyssna på vår podcast här