Hoppa till huvudinnehåll

Rädslan för covid-19 får människor att undvika sjukhus

Publicerad 29 oktober 2020
Läkare i skyddsutrustning på Sheik Zayed Hospital
Foto: Maya Abu Ata/Läkare Utan Gränser
Ryktesspridning om smittorisk på sjukhus har gjort att många anställda inom vården valt att säga upp sig.

Coronaviruset har spridit sig snabbt i Jemen. Efter åratal av krig har landets sjukvårdssystem blivit eftersatt och människor söker sig bara till sjukhus i absoluta nödfall. Pandemin har gjort den redan svåra situationen ännu värre. Ryktesspridning om att det lätt att bli smittad på just sjukhus har gjort att många anställda inom vården valt att säga upp sig.  

Rädslan för att smittas av corona har lett till att många patienter inte söker vård förrän de har blivit allvarligt sjuka och är i behov av intensivvård. Många är så sjuka när de kommer till sjukhuset att de inte överlever. 

Flera sjukhus i landet har gjorts om för att enbart ge vård till patienter som insjuknat i covid-19, men det är svårt att få tag på personal som kan tänka sig att arbeta där. På sjukhusen saknas nödvändig medicinsk utrustning och mediciner. 

Vi gör idag allt vi kan för att ge vård åt patienter som insjuknat i covid-19. Vi utbildar också sjukhuspersonal i hur man kan undvika smittspridning på sjukhus. Vid sidan av arbetet med covid-19 försöker vi även upprätthålla den sjukvård vi bedrev i landet redan innan pandemin bröt ut. Men det vi gör räcker inte på långa vägar för de behov vi ser. Många sjukhus saknar grundläggande utrustning och mediciner. Flera organisationer måste öppna upp ögonen för vad som händer i Jemen så att vi kan göra en gemensam insats.

Just nu har vi en kampanj där vi samlar in pengar till vårt arbete mot covid-19. Det handlar om vårt arbete i Jemen och på andra ställen runt om i världen. Det handlar om att ge människor vård oavsett var de befinner sig. Genom din gåva är du med oss i arbetet. Tillsammans kan vi klara det!

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare