Hoppa till huvudinnehåll

"Som om dessa människor inte existerar"

Publicerad 23 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Elliniko flyktingläger i Aten, Grekland.

Elliniko flyktingläger i Aten, Grekland. 

Liksom de flesta Atenborna visste Eleni Kotsoni inte mycket om Elliniko flyktingläger eller människorna där. Nu, när hon har arbetat med flyktingars psykiska hälsa för Läkare Utan Gränser i fyra månader, vet hon mer än de flesta om deras svåra situation i Europas utkant.

"När jag kom till ett flyktingläger för första gången för fyra månader sedan förväntade jag mig att få höra tragiska berättelser om våld och konflikter. Jag fick höra dem, men jag var också förvånad över att höra berättelser om vänner och relationsproblem, precis som vi alla har.

När vi började att ge rådgivning var det viktigt för människor att etablera en förtroendefull relation med oss ​​och de berättade om sina vardagliga problem. Allteftersom de öppnade upp sig, och när situationen i lägren blev värre, har historierna de berättar för oss blivit allt mer grymma.

Det är inte bara de fruktansvärda levnadsförhållandena i läger som Elliniko som långsamt bryter ner dessa människor. Det är också osäkerheten – det faktum att de inte vet var de kommer att befinna sig nästa vecka, nästa månad eller nästa år.

Några av flyktingarna har varit här i flera månader. De har förlorat all känsla av tid och en stor del av sin identitet. Trots allt arbete som organisationer gör i lägren har människor fortfarande inte fått svar på ens de grundläggande frågorna: kommer mina barn att gå i skolan? Kommer vi att bo här eller kommer vi att flytta till ett annat läger? De får ingen information. Och det påverkar deras psykiska hälsa.

Vi har mött gravida kvinnor som inte längre vill ha sitt ofödda barn

När den första glädjen över att ha nått Grekland lagt sig börjar folk att inse att de är instängda här, utan en framtid. Vi har mött gravida kvinnor som inte längre vill ha sitt ofödda barn; vi har sett en ökning av våld inom familjer och människor med självmordstankar.

Dessutom ökar spänningarna i samhällen och människor från Afghanistan säger att de känner sig som andra eller tredje klassens flyktingar. De säger att ‘Människor tror inte att det är krig i vårt land och att våra liv inte är i fara‘.

Jag bor mycket nära flyktinglägret Elliniko. Det ligger mitt i en förort och är från början en nedlagd flygplatsterminal och två övergivna arenor från de olympiska spelen 2004. Det är som en osynlig bubbla – innan jag började arbeta för Läkare Utan Gränser gick jag ofta förbi, i vetskap om att flyktingar bodde där, men jag kunde inte föreställa mig vad som hände där inne, hur de levde eller omfattningen av deras problem.

När jag berätta för mina vänner vad jag ser varje dag, blir de mycket förvånade. Det är som om dessa människor inte existerar. Men de behöver få existera och att erkännas som individer med egna identiteter och livshistorier. Deras identitet tycks ha reducerats till en enda dimension: de är flyktingar och ingenting annat. De har ett behov av att få vara en del av samhället omkring dem."

– Eleni Kotsoni, som arbetar med psykisk hälsa bland flyktingar i Grekland.

Relaterade nyheter

Mellan augusti 2016 och augusti 2017 erbjöd vi psykosocialt stöd till 550 asylsökande i Skaraborgs län.
Sverige

Rapport: Ett liv i limbo

En ny rapport visar att asylsökandes ovissa livssituation i Sverige påverkar deras psykiska hälsa negativt. Vi efterlyser fler insatser för att förbättra det psykosociala stödet till asylsökande.

Sverige

10 frågor till en asylsökande

Nyaz flydde till Sverige för två år sedan. Hans tillvaro här har varit en berg- och dalbana: han har flyttats runt mellan boenden, slängts mellan hopp och förtvivlan. Nyaz är orolig för att utvisas men försöker fokusera på skolan och på att lära sig nya saker. 

Situationen på de grekiska öarna är särskilt farlig för små barn som är mer känsliga för svåra väderförhållanden.
Grekland

Grekland: risk för människors hälsa och liv

För andra vintern i rad lever tusentals män, kvinnor och barn på de grekiska öarna under ovärdiga och hälsovådliga förhållanden. Vi utökar vårt humanitära arbete och uppmanar samtidigt EU och Greklands myndigheter att omedelbart flytta människor till fastlandet.

Kulturtolken Sanna Basyouny berättar om våra psykosociala aktiviteter för tre kvinnor från Syrien och Irak på ett asylboende.
Flyktingar i Europa

De bryter språkliga och kulturella barriärer

Kulturtolkar spelar en nyckelroll i vårt arbete med psykisk hälsa hos asylsökande. Med kulturtolkarnas hjälp kan våra rådgivare lättare förmedla det psykosociala stöd som hjälper asylsökande att utstå en livssituation präglad av ovisshet och oro.