Hoppa till huvudinnehåll

Strider i Sydsudan tvingar tusentals människor på flykt

Publicerad 26 juni 2020
En bil åker igenom skyddslägret Pibor, Sydsudan.
Foto: Läkare Utan Gränser
Det upptrappade våldet i Sydsudan kan ha en katastrofal påverkan på barns hälsa.

Flera dagars intensiva strider i Pibor i östra Sydsudan har tvingat tusentals människor att fly in i bushen. Även de flesta av våra medarbetare har tagit sin tillflykt till bushen, vilket lett till att vi har avbrutit vår medicinska verksamhet i Pibor.

Våldet, som av allt att döma kan kopplas till tidigare spänningar mellan olika grupper, började den 15 juni runt Manyabol. Några dagar senare tog sig beväpnade grupper till byn Gumuruk och när striderna närmade sig flydde nästan alla som kunde därifrån, enligt rapporter. Vårt team på vårdcentralen i staden Pibor, som ligger tiotals kilometer därifrån, tog emot tre patienter med skottskador.

– Jag har sett rädsla och sorg i människors ögon på grund av det återkommande våldet, säger sjuksköterskan Regina Marko Ngachen.

– Striderna har nått byn Lawo som ligger ungefär två timmar från Pibor. Man har attackerat boskap, men också bränt ner hus och plundrat. Jag har vårdat patienter som fortfarande har kulor i kroppen, men eftersom de var rädda flydde de ut i bushen innan de var färdigbehandlade. Nu vet vi inte var de befinner sig, säger hon.

Kan ha en katastrofal påverkan på barns hälsa

Förra året vårdade Läkare Utan Gränser över 32 000 patienter på vårdcentraler i Pibor, varav de flesta hade malaria, luftvägsinfektioner och diarré. Det upptrappade våldet, som har tvingat tusentals människor på flykt, kan ha en katastrofal påverkan på barns hälsa. Förra veckan fick vi siffror som visar på en oroande trend. Mer än 70 procent av de barn under fem år som fick vård på vår vårdcentral hade malaria, att jämföra med 43 procent förra året under samma period. Och senaste siffran för andelen undernärda – 6 procent av de barn som vi tog emot på vårdcentralen – visar på en hotande akut livsmedelskris.

Den nya våldsvågen gör det svårt för humanitära organisationer att på ett säkert sätt kunna arbeta i ett samhälle som ännu inte återhämtat sig från de förödande översvämningarna som inträffade i slutet av förra året. Med tanke på att Sydsudan genomlevt decennier av krig, att hälso- och sjukvårdsstrukturen redan är väldigt ömtålig och att covid-19-pandemin innebär ännu ett hot mot människors tillgång till vård, så finns många parametrar på plats för en ytterst allvarlig humanitär situation.

”Civila betalar det högsta priset”

Sedan början av året har en rad brutala händelser inträffat i Pibor med omnejd och Läkare Utan Gränser har upprepade gånger varnat för den försämrade situationen i området. I mars behandlade vårt team fler än 45 skottskadade efter sammandrabbningar mellan olika grupper. Mellan den 9 och 13 mars togs 83 sårade patienter emot i Pieri och Lankien. För bara en månad sedan dödades en av våra anställda under våldsamheter i Pieri och många andra skadades. Vi är djupt oroade över detta våldsmönster som riskerar att återigen göra den här delen av östra Sydsudan till ett epicentrum för extremt våld, något vi beskrev i en rapport 2012.

– De återkommande striderna gör befolkningen allt mer sårbar. De tvingas fly gång på gång, de förlorar sitt hem och sin försörjning – om de inte skadas eller dödas. Civila måste skyddas och humanitära organisationer måste ha tillgång till området så att de kan ge den drabbade befolkningen den hjälp de behöver, säger Ibrahim Muhammad, ansvarig för vår insats i Sydsudan.

Läkare Utan Gränser har arbetat i regionen som i dag utgör Sydsudan sedan 1983 och i området Pibor sedan 2005. Vi driver för närvarande 16 projekt i sex delstater: Aburoc, Akobo, Agok, Bentiu, Aweil, Fangak, Lankien, Leer, Maban, Mundri, Malakal, Pieri, Pibor, Yambio, Yei Ulang och en akutverksamhet gällande covid-19 i Juba.

Läkare Utan Gränser svarar på akuta situationer, bland annat vid FN:s platser för skydd av civila (PoC), allvarlig undernäring och sjukdomstoppar av mässling, malaria, akut vattnig diarré och kala azar. Dessutom bistår vi med grundläggande och specialiserad sjukvård.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare