Hoppa till huvudinnehåll

Sverige drar ned på livsviktigt stöd

Publicerad 19 februari 2016
Foto: Brendan Bannon
Kume, 3 år, har testat positivt för malaria. Han hade 39,7 graders feber när hans föräldrar kom till sjukhuset i at Bentiu, South Sudan.

REPLIK | Läkare Utan Gränser är en av de organisationer som kritiserar beslutet om att sänka stödet till Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria från 850 miljoner kronor till 550. Att 159 civilsamhällesorganisationer från hela världen reagerat och uppmanar regeringen att revidera beslutet visar tydligt att det får stora konsekvenser för människors liv.

Nyheten om sänkningen slog ned som en bomb då pengarna är en del av ett ingånget avtal och redan har fördelats till länder i enlighet med Globala fondens finansieringsmodell.

Biståndsministern förklarar i sin artikel (SvD 16/2) att stödet till Globala fonden har ökat sedan förra finansieringsomgången. Det stämmer och vi vill understryka att Sverige, som är medgrundare av fonden, i många år varit en engagerad och viktig givare. Men ministern blandar samman korten. Att stödet ökade under förra avtalsperioden ändrar inte det faktum att den drastiska sänkningen får konsekvenser. För barn som drabbas av livshotande former av malaria, för tbc-och hivpatienter som inte får behandling och inte minst för möjligheten att på global nivå vinna kampen mot de tre sjukdomarna.

Globala fonden anses vara ett av de viktigaste organen för direkta, livräddande hälso- och sjukvårdsinsatser. Därför är vi inte bara oroade över sänkningen utan även över vilka signaler det sänder till andra givarländer när Sverige drar ned på bidraget precis innan det är dags att fylla på medel innan nästa finansieringsperiod.

Minskningarna i biståndsbudgeten handlar ju dessvärre inte om att kunna öka hjälpinsatser där kriser pågår utan, som vi alla vet, om avskrivningar som gjorts för flyktingmottagandet i Sverige.

Att behovet av humanitärt bistånd i världen är enormt är vi på Läkare Utan Gränser smärtsamt medvetna om. Vi arbetar i Kongo-Kinshasa, Sydsudan och Centralafrikanska republiken och i andra kriser som orsakar ett enormt mänskligt lidande men som sällan uppmärksammas i media.

Vi har inte råd att låta malaria, tbc och hiv adderas till listan över bortglömda kriser i världen. Slår vi av på takten nu kommer spridningen att öka igen och beröva kommande generationer hoppet om en värld fri från de tre sjukdomarna.

Mari Mörth
generalsekreterare Läkare Utan Gränser Sverige

Repliken publicerades den 17 februari 2016, som svar på biståndsminsiter Isabella Lövins debattartikel.