Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: Nya attacker mot sjukhus i östra Aleppo

Publicerad 19 november 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Pojke vårdas i östra Aleppo efter bombattack.

En 11-årig pojke med allvarliga skador i huvud och kropp vårdas efter en bombattack mot östra Aleppo.

Flera sjukhus i det belägrade östra Aleppo, däribland ett pediatriskt sjukhus och två kirurgiska kliniker, är ur funktion efter de senaste två dygnens direkta och indirekta bombattacker.

För andra gången sedan flygattackerna mot östra Aleppo återupptogs den 15 november har det enda specialiserade pediatriska sjukhuset träffats. Attacken ledde till att tre våningsplan förstördes och till att sjukhuset nu är ur funktion. Tre andra sjukhus, de två största kirurgiska klinikerna och det största allmänna sjukhuset, träffades också i direkta angrepp vilket ledde till förluster bland både personal och patienter. Inte heller dessa kliniker fungerar längre.

"Sluta bomba sjukhus"

– Det här är en mörk dag för östra Aleppo. De omfattande bombattackerna har orsakat stor skada på det fåtal sjukhus som fortfarande var igång och där personalen dygnet runt kämpade för att rädda liv, säger Teresa Sancristoval, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare.

– Attackerna har förstört hela sjukhus, generatorer, akutmottagningar och avdelningar, och tvingat dem att upphöra med alla medicinska aktiviteter, fortsätter hon. Det är inte bara Läkare Utan Gränser som fördömer de här urskillningslösa attackerna mot civila och mot civil infrastruktur, däribland sjukhus, utan det strider också mot den humanitära rätten. Budskapet är enkelt och jag vet inte hur det ska kunna sägas högre: sluta bomba sjukhus.

Enda barnsjukhuset ur funktion

– Det är andra gången som barnsjukhuset har blivit skadat i en bombattack, säger Luis Montial, biträdande landansvarig för Läkare Utan Gränser i Syrien.

– Det är det enda sjukhuset som är specialiserat på barn i det belägrade området och nu fungerar det inte längre. Konsekvenserna av de här urskillningslösa attackerna är väldigt tydliga: fler liv som går förlorade, sjukvård som utarmas och ett oerhört lidande för människorna under belägring. Vad som inte är lika tydligt är hur länge sjukvården, som redan går på knäna, kan fortsätta att fungera om inte bombningarna upphör och mediciner och sjukvårdsutrustning tillåts komma in i området.

Sjukhusen i östra Aleppo har träffats i fler än 30 separata bombattacker sedan belägringen inleddes i juli.  Alla sjukhus i området får stöd av Läkare Utan Gränser.

Läkare Utan Gränser har sedan 2014 bistått åtta sjukhus i östra Aleppo med medicin och medicinsk utrustning. Dessutom driver vi sex sjukvårdsinrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 sjukhus och vårdcentraler på olika håll i landet, många av dem i belägrade områden. Trots våra ansträngningar finns det många områden, däribland västra Aleppo, där vi för närvarande inte har möjlighet att arbeta. Vi fortsätter dock att trycka på för att humanitär och medicinsk hjälp ska nå även dessa områden.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.